pellatv
Live

Συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών και την αγροτική ανάπτυξη μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας και του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας κκ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη και Θεόδωρου Θεοδωρίδη αντίστοιχα και του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιου Ζανιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα.

Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες ενημέρωσαν τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για την υφιστάμενη κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή Ημαθίας και Πέλλας, τονίζοντας τη σημασία της αγροτικής ανάπτυξης για την εθνική και τοπική οικονομία, μέσω των εξαγωγών. Επίσης, αναφέρθηκαν εκτενώς στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα και τις επιπτώσεις που έχει στις αγροτικές παραγωγές η «κλιματική αλλαγή». Τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των αγροτικών παραγωγών πλήττονται από θεομηνίες και άλλες καταστροφές και ασθένειες, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους αγρότες. Η προώθηση αλλαγών στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα προβλέπει τη δίκαιη και ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής είναι αναγκαία. Επιτακτικά τέθηκε επίσης το θέμα των καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων και την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών για την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Από την πλευρά του ο κ. Ζανιάς, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι άμεσα πρόκειται να εκταμιευτούν 7,5 εκατομμύρια ευρώ και τους προσεχείς μήνες άλλα 45 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρόκειται να καλύψουν εκκρεμότητες αποζημιώσεων των προηγούμενων χρόνων και της τρέχουσας περιόδου.

Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες επέδωσαν επίσης σχετικό υπόμνημα με τα σημαντικότερα θέματα και αιτήματα των αγροτών που χρειάζεται να διευθετηθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ. Επιγραμματικά συμπεριλαμβάνονται τα επόμενα:

Επίλυση εκκρεμοτήτων του φακέλου ΠΣΕΑ 2013 που αφορά αποζημιώσεις για ελιές, συμπύρηνα, κ.ά.

Επίλυση εκκρεμοτήτων αποζημιώσεων από το 2014 που αφορά χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες και πλημμύρες.

Διευθέτηση αποζημιώσεων για το 2015 που αφορά συμπύρηνα ροδάκινα, επιτραπέζια, νεκταρίνια, κεράσια και αχλάδια, για τα οποία ενώ πληρώθηκε το ασφάλιστρο ο ΕΛΓΑ τα ενέταξε σε άλλη κατηγορία και δεν είναι δυνατή η καταβολή αποζημιώσεων.

Επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης των καταστροφών που έχουν λάβει τους προηγούμενους μήνες του 2015. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα πορίσματα με αποτέλεσμα να καθυστερούν υπερβολικά οι αποζημιώσεις.

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν πλέον τις αγροτικές καλλιέργειες σε ετήσια βάση. Απαιτείται άμεσα η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις θεομηνιών και για όλο το χρόνο.

Δεδομένων των καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων, χρειάζεται να θεσπιστεί δεσμευτικό χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποπληρωμής των δικαιούχων.

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου, 2015


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

17:08 - «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2026»

16:46 - Κέντρο Καινοτομίας στην Πέλλα, αλλά ποιος θα αναδείξει τον τόπο;

13:15 - Το αγκάθι του Χριστού σιωπηλός μάρτυρας του Γολγοθά στον Αλιάκμονα

17:30 - Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για τις Περιοχές Natura 2000

17:28 - Το δημογραφικό ζήτημα στο επίκεντρο του νέου τεύχους του Περιοδικού της Βουλής

17:24 - Τις νέες ευρωπαϊκές στρατηγικές για τα λιμάνια, τη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία παρουσίασε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας – «Εδραιώνουμε την Ευρώπη ως την κορυφαία πλωτή ήπειρο»

17:21 - Εργασίες συντήρησης πρασίνου στη Νέα Εθνική Οδό   Θεσσαλονίκης- Έδεσσας (Παράκαμψη Παραλίμνης) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

17:17 - Συνελήφθη ανήλικος στην Κατερίνη για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση καρτών ΑΤΜ – κλώνων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

13:42 - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση TUTTOFOOD 2026

13:33 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ