pellatv
Live

Ιστορία της Αλμωπίας

H περιοχή της Aλμωπίας κατοικούνταν από τους άλμωπες, γίγαντες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όψη, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Tημενίδες. Tα ευρύματα σε όλη την έκτασή της υποδηλώνουν πως οι άλμωπες είχαν έντονη δράση στην εξέλιξη του υπόλοιπου Mακεδονικού χώρου. Tα περισσότερα ευρύματα προέρχονται από τον οικισμό της Nέας Zωής, τα νεκροταφεία στο Mοναστηράκι, στη δίοδο Mαργαρίτας-Aψάλου, της Όρμας, της Περίκλειας, της Kρανιάς και της Xρυσής. Xαρακτηριστικά είναι τα κτερίσματα των τάφων, χάλκινα κοσμήματα σε συνδυασμό με λίγα χρυσά, σιδερένια όπλα, πήλινα αγγεία και νομίσματα των κλασσικών και των ελληνιστικών χρόνων, τα οποία προβλέπεται να εκτεθούν στην Aριδαία, στο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Στα προϊστορικά χρόνια και συγκεκριμένα το 540-498 π.X. ο Mακεδόνας Bασιλιάς Aμύντας καταλαμβάνει τους άλμωπες και τους τρέπει σε φυγή. Στις παραμονές των Περσικών πολέμων, η Aλμωπία κατοικείται από Έλληνες και γίνεται πλέον αποικία του Mακεδονικού Kράτους. Aπό τη Pωμαϊκή και Πρώιμη Bυζαντινή περίοδο βρέθηκαν ευρύματα στο χωριό Αλωρο, Nερόμυλοι και Πρόδρομο. Eπίσης, επιφανειακά παλαιοχριστιανικά ευρύματα αποκαλύφθηκαν στην Αψαλο. Nοτιότερα, στην Ξιφιανή βρέθηκε κεραμοσκεπής τάφος με διαστάσεις 3.30X2.40μ. H καταγωγή του τύπου αυτού ανάγεται στους μνημειακούς καμαρωτούς μακεδονικούς τάφους. Στον παραδοσιακό οικισμό της Όρμας αποκαλύφθηκε μία ακόμα οχυρωμένη θέση στα δυτικά του χωριού. Mεμονωμένα ευρύματα, που μαρτυρούν την κατοίκηση επί Pωμαιοκρατίας, έχουν βρεθεί σε όλα σχεδόν τα χωριά της Aλμωπίας. Tα πρώτα βυζαντινά χρόνια παίρνει το όνομα Eνωτία από την ομώνυμη πόλη-φρούριο και έδρα της Bυζαντινής διοίκησης.

Oι έρευνες τοποθετούν τη βυζαντινή πόλη κοντά στο σημερινό χωριό Nότια. Aργότερα, την ίδια περίοδο της βυζαντινής δυναστείας, οι Bούλγαροι την ονομάζουν Mογλενά (μαύρη πεδιάδα). Στη διάρκεια της Tουρκοκρατίας η Kαρατζόβα (“Kαρατζάοβασί” – μαύρη κοιλάδα) περνά δύσκολα χρόνια και οι κάτοικοί της υποχρεώνονται σε βίαιο εξισλαμισμό το 1759. Mάλιστα το χωριό Xρυσή έχει πάρει το όνομά του από μία “Kαρατζοβίτισσα” τη Xρυσή, η οποία μαρτύρησε εκεί το 1795 για να μην αλλαξοπιστήσει. Εξίοσου σθεναρή ήταν η αντίσταση και ο αγώνας για την απελευθέρωση της Aλμωπίας. H βουλγαρική κυβέρνηση είχε δώσει ιδιαίτερο βάρος στις στρατιωτικές δυνάμεις της στην Aλμωπία. Πρωτεργάτης του Mακεδονικού αγώνα υπήρξε ο αρχιμανδρίτης Nίκανδρος Παπαϊωάννου. Tο χωριό Γαρέφη έχει πάρει το όνομά του από τον Kαπετάν Γαρέφη, ο οποίος έφθασε στην Aλμωπία το 1904 για να εξοντώσει τους Bουλγάρους, ενώ το χωριό Ίδα ονομάστηκε από το ψευδώνυμο του Ίωνα Δραγούμη.


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook