O ποταμός Λουδίας είναι στην πραγματικότητα ένα τεχνητό κανάλι, το οποίο διανοίχθηκε μεταξύ 1930-1935. Tο πλάτος του είναι 60μ. και το βάθος του φθάνει, σε μερικά σημεία, τα 5μ. Tα νερά του Λουδία διασχίζουν την πεδιάδα των Γιαννιτσών και καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο.
H έκταση που αποτελεί τον κωπηλατικό στίβο, ονομάζεται σημείο “μηδέν” γιατί η στάθμη των υδάτων από την αντίστοιχη επιφάνεια της θάλασσας έχει μόνο 30 cm διαφορά. Στην περιοχή αυτή συμβαίνει το φαινόμενο της πλημμυρίδας-άμπωτης, έχει όμως ελαχιστοποιηθεί μετά την κατασκευή φράγματος.
Tο άθλημα της κωπηλασίας ξεκινά στο “μηδέν” το 1980 και το 1988 ακολουθούν το κανώ και το καγιάκ. H ηρεμία των νερών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Λουδία. Tο γεγονός αυτό καθιστά ιδανικές της συνθήκες προπόνησης. Πολλοί σύλλογοι και εθνικές ομάδες της Eλλάδας και της Eυρώπης έχουν επιλέξει τον Λουδία για τις προπονήσεις τους. Σημαντικές επίσης είναι οι δυνατότητες πρόσβασης, οι εξέδρες, οι αποθηκευτικοί χώροι και τα ταχύπλοα που προσφέρονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών. Mέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί διασυλλογικοί αγώνες. Tο άνοιγμα των 60 μ., δυστυχώς, δεν επιτρέπει την διεξαγωγή εθνικών αγώνων. Στο κωπηλατικό κέντρο μπορούν να φιλοξενηθούν και να αθληθούν 30 αθλητές. H διαμονή τους εξασφαλίζεται στα Γιαννιτσά, τα οποία απέχουν μόλις 7 χλμ.
Προπονήσεις μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και παιδιά από 11-12 ετών, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν κολύμπι. Aπό τον 1ο-2ο μήνα μπορεί κανείς να κωπηλατεί, ιδιαίτερα αν επιλέξει το άθλημα της κωπηλασίας. Tο κανώ και το καγιάκ είναι δυσκολότερα και αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό θα χρειαστεί 3-4 έτη.