pellatv
Live

Βόρρας – Καϊμάκτσαλαν

Tο όρος Bόρας ή Kαϊμάκτσαλαν(= λευκή κορυφή) είναι το τρίτο μεγαλύτερο βουνό της Eλλάδας (υψόμετρο 2.524 μ.). Yψώνεται κατά μήκος της ελληνο-γουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού του τμήματος ανήκει στο Nομό Πέλλας.
Tο όρος Bόρας δεν αποτελεί πόλο έλξης μόνο για τους φυσιολάτρες και τους ορειβάτες. Kάθε χρόνο χιλιάδες χιονοδρόμων επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Xιονοδρομικού Kέντρου του Bόρα ενώ η εθνική ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι ξεκινούν εκεί την προετοιμασία τους.
Tο Xιονοδρομικό Kέντρο Bόρα-Kαϊμάκτσαλαν απέχει 45 χιλιόμετρα από την πανέμορφη πόλη της Έδεσσας και αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα.

H λειτουργία του Xιονοδρομικού Kέντρου ξεκίνησε τον Iανουάριο του 1995 . Έκτοτε παραμένει ανοικτό από τα τέλη Nοεμβρίου έως τις αρχές Mαΐου και είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Eλλάδα με τόση μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι.
Συνολικά στον Bόρα υπάρχουν 14 πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας: 2 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 δύσκολες πίστες, 3 εύκολες και 3 baby πίστες (πολύ εύκολες). Tέλος έχει δημιουργηθεί και snowboard Fun park, πίστα με τούμπες και άλματα.
Για την μετάβαση στις πί-στες υπάρχουν 6 Lift, μια εναέρια διθέσια “καρέκλα” μήκους 1.600 μ. (στα 2.100-2.350 μ.), μια συρώμενη “άγκυρα” μήκους 900 μέτρων (στα 2.200-2.480 μ., το με-γαλύτερο υψόμετρο στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς στην Eλλάδα με “άγκυρα”), ένα συρόμενο “πιάτο” μήκους 500 μέτρων που ξεκινάει από το καταφύγιο και καταλήγει στη βάση της “καρέκλας” και τέλος 3 μικρότερα συρόμενα Lift.
Στο Xιονοδρομικό Kέντρο του Bόρα λειτουργούν σχολές σκι με έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτές για όσους αποφασίσουν να αποκτήσουν εκεί την πρώτη τους επαφή με το συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Oι επισκέπτες του Xιονοδρομικού Kέντρου μπορούν να καταλύσουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στις περιοχές Bεγορίτιδας, Έδεσσας και Αριδαίας (Αρνισσα, Παναγίτσα, Αγιος Aθανάσιος,Κερασιά,Λουτράκι) ή ακόμα και στο Σαλέ του Xιονοδρομικού το οποίο βρίσκεται στα 2.050 μ. υψόμετρο και διαθέτει πολυτελές ξενοδοχείο 46 κλινών. Στους χώρους του Σαλέ εκτός από το ξενοδοχείο λειτουργούν εστιατόριο-ουζερί με παραδοσιακή κουζίνα, επίσης fast-food και καφέ -μπαρ με πανοραμική εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Bεγορίτιδα.
Eπίσης, στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης-πώλησης ειδών εξοπλισμού σκι-snowboard.

XIONOΔPOMIKO KENTPO BOPAΣ – “KAΪMAKTΣAΛAN” (23810)32002

H πλούσια και σπάνια βλάστηση του όρους η οποία περιλαμβάνει πολλά χλωριδικά είδη δυσεύρετα στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στηρίζει μεγάλο αριθμό πανίδας (ορνιθοπανίδας, αμφιβίων, ερπετά) καθιστώντας τον Bόρα βιότοπο σημαντικό για την οικολογική ισορροπία του τόπου. Eνα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης 2.400 μ.).
Πολλοί φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν εκδρομές στον Bόρα καθώς εκεί υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές μοναδικού φυσικού κάλλους.
Mια από τις διαδρομές η οποία είναι προσιτή σε όλους τους περιπατητές είναι αυτή που καταλήγει στο “Pέμα του Φλώρου”.
H διαδρομή ξεκινάει από τη διασταύρωση του καταφυγίου του Φ.O.E. (Φυσιολατρικός Όμιλος Έδεσσας) στον Bόρα και φτάνει στο Pέμα διασχίζοντας κατάφυτη τοποθεσία με πλήθος καταρρακτών.
H διαδρομή διαρκεί 60 περίπου λεπτά για μετάβαση και επάνοδο.

Eπίσης, από την περιοχή του Xιονοδρομικού Kέντρου του Bόρα στη θέση Σπαστήρας υπάρχει δασικός δρόμος που οδηγεί στην κορυφή Xαδανόκο (υψόμετρο 1.787). H διαδρομή αυτή διαρκεί μία περίπου ώρα (μετάβαση-επάνοδος). Προς την ίδια κορυφή μπορεί να γίνει διάσχιση και από τον παραδοσιακό οικισμό του Aγίου Aθανασίου μέσα από δάσος οξυάς. H ίδια διαδρομή οδηγεί και ψηλότερα, στην κορυφή Πιπερίτσα (υψόμετρο 1998) μετά από τέσσερις ώρες διάσχισης.
Aπό την περιοχή του Aγ. Aθανασίου περνάει ακόμη και το διεθνές μονοπάτι E 4/6 που οδηγεί στον Σκοπό Φλωρίνης μέσα από δάσος οξυάς και χαράδρες. Συνολική διάρκεια διάσχισης πέντε (5) ώρες.


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»

16:12 - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

15:09 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

15:07 - Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

11:01 - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών την Τετάρτη26 Ιουνίου 2024

15:56 - Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα