Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά στην Βουλή, την επιστολή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με την οποία ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού, να επανεξετασθεί το νομοθετικό πλαίσιο περί Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ).
Ο Βουλευτής τονίζει, ότι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναγνωρίζει τα δικαιώματα των δημιουργών, ερμηνευτών–εκτελεστών και παραγωγών πνευματικών δημιουργημάτων. Όμως, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι αναχρονιστικό και ιδιαίτερα αυστηρό, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες να οδηγούνται στα δικαστήρια. Οι κυρώσεις δε που προβλέπονται είναι αστικές, διοικητικές, αλλά και ποινικές. Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι ποινικές κυρώσεις, τουλάχιστον 1 έτος έως 5 έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή από 2.900 έως 15.000 Ευρώ.
Παράλληλα, ο παρόντας Νόμος βρίθει κενών και ασαφειών, παρουσιάζει σοβαρές λειτουργικές δυσχέρειες στην εφαρμογή του κι επιπλέον δίνει σχεδόν απεριόριστη εξουσία στους φορείς συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούν τους δικαιούχους, οι οποίοι όχι μόνο προσδιορίζουν αυθαίρετα και μονομερώς το ποσό της εύλογης αμοιβής, αλλά αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ ως «πειρατικά». Δεν εξετάζεται ούτε ο κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας, ούτε η περιοχή, ούτε το μέγεθος της επιχείρησης, ούτε ο τρόπος μετάδοσης μουσικής ή εικόνας, ούτε αν πρόκειται για προσωπική χρήση στο χώρο της επιχείρησης. Δεν παραβλέπονται μόνο τα σχετικά κριτήρια, αλλά και το ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταβάλλει ήδη την εύλογη αμοιβή για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, συμφωνεί με την διαπίστωση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι σε μια πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα, γιατί αποτελεί μια ακόμη τροχοπέδη για την ομαλή άσκηση της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού, σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως παραμεθόριες και προβληματικές όπως ο Νομός μας, τα τιμολόγια χρέωσης της ΑΕΠΙ να είναι μειωμένα σε σχέση με τις άλλες περιοχές και ειδικά σε μικρά χωριά να είναι μηδενικά.
Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου, 2009