pellatv
Live

Δ.Νάουσας – Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία:«Από τη Διάρκεια στο Χρόνο»

Συνεχίζεται για 16η χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία με τίτλο «Από τη διάρκεια στο χρόνο - Ανιχνεύοντας την καταγωγή και την εξέλιξη της έννοιας και προσεγγίζοντάς την στο πλαίσιο του Σχολείου» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 20:00 στην αίθουσα διαλέξεων του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Βέτλανς).

Ομιλητής θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Α. Ζώκος, Φυσικός, Δάσκαλος Φυσικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος egno.gr

Περίληψη ομιλίας

Αναδύθηκε από την τυρβώδη πορεία του ανθρώπου προς την κατεύθυνση οικοδόμησης εκείνης της δομής, στο πλαίσιο της οποίας θα θεωρήσει τον εαυτό του προστατευμένο και επομένως κατάλληλης για την επιβίωσή του: την Κοινωνία.

Γεννήθηκε από την αλληλεπίδραση της Ανθρωπότητας με το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή υλοποιείται, μετασχηματίζεται και το μετασχηματίζει, αυτό που κάποια στιγμή της πορείας του θα ονομάσει Φυσικό Περιβάλλον.

Διαμορφώθηκε, ως αντίληψη της μεταβολής της Πραγματικότητας, μέσα από τη διαδρομή του Ανθρώπου προς την Αλήθεια. Τη διαδρομή, δηλαδή, που θα οδηγήσει τον Άνθρωπο να ταυτοποιήσει αυτό που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει, με αυτό που πραγματικά υπάρχει.

Θεωρήθηκε κυκλικός, αλλά και ευθύγραμμος, άπειρος, αλλά και με συγκεκριμένη αρχή, αναστρέψιμος, αλλά και μοναδικής κατευθυντικότητας, συνεχής, αλλά και σε διακριτά τμήματα, οντότητα αντικειμενική, ανεξάρτητη από τον Άνθρωπο, αλλά και οντότητα υποκειμενική, σύμφυτη με τον Άνθρωπο, «απριορική» σύνθεση, έννοια ανωτέρου επιπέδου γενίκευσης και σύνθεσης, αντικειμενική ροή, μέσο προσανατολισμού.

Επιβλήθηκε, κυριάρχησε, με φυσικό επακόλουθο να προσωποποιηθεί και τελικά να θεοποιηθεί. Μετρήθηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση και μετατράπηκε σε μηχανισμό δυνάστη της ατομικότητας.

«Όταν δεν με ρωτούν για αυτόν, ξέρω τι είναι ο Χρόνος» έγραψε κάποτε στις «Εξομολογήσεις» του ο ιερός Αυγουστίνος, «όταν με ρωτούν δεν ξέρω»! Τι είναι τελικά ο Χρόνος; Πόσο πραγματικός είναι ή ποιο επίπεδο της Πραγματικότητας εκφράζει;

Εμείς, πάντως, θα ξεκινήσουμε την σύντομη εκδρομή μας, από την προσέγγιση ενός Φυσικού Μεγέθους που θα μας ανοίξει την πόρτα για να τον συναντήσουμε και για να κάνουμε τα επόμενα βήματα του προβληματισμού μας.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27

13:12 - Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια

13:08 - Μια Μαγική Βραδιά Κάτω από την Πανσέληνο: Ο Απόηχος της Συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Έδεσσα

18:15 -  Ώρες ευθύνης για τους βουλευτές της Πέλλας δεν αντέχει η . κόκκινη γέφυρα .

11:55 - «ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ»