pellatv
Live

Οι ψηφιακές συσκευές γίνονται ο πιο στενός μας φίλος – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International δείχνει ότι η σχέση μεταξύ των χρηστών και των ψηφιακών συσκευών τους είναι συχνά πιο στενή ακόμη κι από τη σχέση με τους καλύτερους τους φίλους.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η έρευνα έδειξε ότι το 30% παίρνει μαζί του τις συσκευές στο μπάνιο, ενώ το 25% «μοιράζεται» με τη συσκευή του μυστικά που δεν θέλει να τα ξέρει κανείς άλλος. Ωστόσο, αυτή η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να θέσει τους χρήστες σε κίνδυνο, καθώς οι συσκευές μπορεί να παραβιαστούν και οι ιδιωτικές τους πληροφορίες να βρεθούν εκτεθειμένες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων (88%) αποθηκεύει σημαντικές, εμπιστευτικές και μερικές φορές αναντικατάστατες πληροφορίες στα smartphone τους, όπως κωδικοί πρόσβασης, μηνύματα, φωτογραφίες, επαφές, αρχεία κ.α. Ακόμη, ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δηλώνει ότι στη συσκευή του υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες που δεν θα ήθελε κανείς άλλος να δει.

Επιπλέον, οι συσκευές αυτές μεταφέρονται και χρησιμοποιούνται παντού, σε μέρη όπως ο χώρος εργασίας (50%), το αυτοκίνητο (38%), τα μέσα μαζικής μεταφοράς (45%), το κρεβάτι (55%), ακόμη και στο μπάνιο (30%).

Εκτός σπιτιού, οι συσκευές αυτές αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως βλάβη, απώλεια, κλοπή και παραβίαση από ψηφιακούς εγκληματίες, οι οποίοι επιδιώκουν να υποκλέψουν δεδομένα ή ακόμα να κατασκοπεύσουν τους χρήστες. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ανοικτά δίκτυα Wi-Fi είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις.

Ωστόσο, λίγοι είναι οι χρήστες που λαμβάνουν δράση για να ελαττώσουν τους κινδύνους. Η έρευνα της εταιρείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις το 18% των Ευρωπαίων χρηστών προσαρμόζει τη διαδικτυακή του δραστηριότητα, όταν βρίσκεται σε ένα επισφαλές δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, παρά το γεγονός ότι οι χάκερς μπορούν εύκολα να υποκλέψουν δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης. Μόνο οι μισοί περίπου (45%) αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που προσφέρουν οι συσκευές, όπως η εξ αποστάσεως φραγή ή δυνατότητα εντοπισμού της συσκευής.

Οι συνέπειες της μη προστασίας των συσκευών που κουβαλάμε μαζί μας μπορεί να είναι εκτεταμένες. Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τέταρτο όσων η συσκευή είχε χαθεί ή κλαπεί, ανακάλυψε ότι προσωπικά δεδομένα ή απόρρητες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει.

Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται ότι οι χρήστες είναι αυτομάτως πιο ασφαλείς, όταν βρίσκονται σπίτι τους. Εκεί, αντιμετωπίζουν διαφορετικούς και κάποιες φορές σημαντικότερους κινδύνους, ειδικά σε ιδιαίτερα προσωπικούς χώρους, όπως η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο, όπου οι χάκερς μπορούν εύκολα να στρέψουν την webcam προς τους χρήστες.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:14 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Σύλλογο Μηχανικών Αλμωπίας για την ένταξη των ωφελούμενων του «Εξοικονομώ 2025»

14:11 - Δελτίο Τύπου Έκθεσης Έργων και Κατασκευών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Έδεσσας

14:06 - ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 2025

14:04 - Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών κατά την διάρκεια της παραμονής της ι. εικόνος Παναγίας «Βηματάρισσας»

14:00 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υπουργό Υγείας για το αίτημα Παραχώρησης του Πολύκεντρου (Πεζόδρομος Γιαννιτσών) στον Δήμο Πέλλας και τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο

12:10 - Δράση Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής με Δωρεάν Υπερηχογράφημα στον Δήμο Έδεσσας

12:04 - Κοινοβουλευτική Αναφορά Λάκη Βασιλειάδη για την Ανάγκη Στήριξης των παραγωγών Σπαραγγιών: «Στήριξη των παραγωγών σημαίνει στήριξη της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας»

12:00 - Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Έδεσσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Έδεσσας του 21ου αιώνα

11:58 - Αθ. Κώτσιος: Έγκλημα στην Marfin -15 χρόνια χωρίς τιμωρία. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι αδιαπραγματεύτη αξία ζωής.

11:54 - Ο Λάκης Βασιλειάδης στον Αγώνα Απόλλων Κρύας Βρύσης – ΝΠΣ Σκύδρας