pellatv
Live

Από ποια σοβαρή ασθένεια προστατεύει το μπρόκολο

Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να... το βάζουν στα πόδια όταν το βλέπουν στο πιάτο τους, όμως το μπρόκολο είναι «πρωταθλητής» στην κατηγορία των λαχανικών, καθώς είναι εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι εξέτασαν σε βάθος τα οφέλη του λαχανικού και εντόπισαν μια σημαντική συσχέτιση με μια σοβαρή μορφή καρκίνου.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα ανακάλυψαν προσφάτως ότι το μπρόκολο συμβάλλει στην προστασία από την επανεμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς καταστρέφει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνης που υπάρχουν στο μπρόκολο είναι ο «χειρότερος εφιάλτης» του καρκίνου.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, υποδεικνύει ότι το μπρόκολο παρέχει προστασία ενάντια στον καρκίνο του ύπατος «Η θεωρία που έχει επικρατήσει σχετικά με το μπρόκολο και την υγεία είναι ότι προστατεύει από αρκετές μορφές καρκίνου. Κανείς όμως δεν είχε εξετάσει συγκεκριμένα τη σχέση του με τον καρκίνο του ήπατος», δηλώνει η Ελίζαμπεθ Τζέφρι, ομότιμη καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος. Δεδομένου ότι οι δείκτες παχυσαρκίας ανά τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ, σημειώνουν ανοδικές τάσεις, οι ερευνητές θεώρησαν ενδιαφέρον να εξετάσουν το ρόλο του μπρόκολου συγκεκριμένα στην εκδήλωση του καρκίνου του ήπατος.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε ποντίκια, μια διατροφή «δυτικού τύπου», δηλαδή πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετη ζάχαρη (συστατικά που αποθηκεύονται στο συκώτι και μετατρέπονται σε λίπος), είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μη αλκοολική νόσο του ήπατος και εν συνεχεία σε καρκινογένεση στο συκώτι, συγκεκριμένα ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συνηθέστερη και πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου του ήπατος.

Τα πειράματα περιελάμβαναν δύο ομάδες ποντικιών που τους χορηγήθηκαν διαφορετικά διατροφικά προγράμματα, είτε με μπρόκολο είτε χωρίς. Τα ποντίκια που έτρωγαν μπρόκολο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επικίνδυνες αλλοιώσεις στο συκώτι τους.

Να σημειωθεί ότι το μπρόκολο διατηρεί την ισχυρή αντικαρκινική του δράση όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό.

Πηγή: onmed.gr

Δημοσιεύτηκε στις 7 Μαρτίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:47 - ΕΕ και Βρετανία ετοιμάζουν αμυντική συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαΐου στο Λονδίνο

13:00 - Έκλεψαν 3,5 τόνους κάρβουνα από μάντρα στους Θρακομακεδόνες

12:31 - Θεσσαλονίκη: Μετρό και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μείωσαν τους αέριους ρύπους στην πόλη -Τα στοιχεία

12:30 - Δήμας: Πρωτοποριακό και καινοτόμο το Flyover για τα ελληνικά δεδομένα -Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι εργασίες

13:06 - Ομολόγησε ο 23χρονος για το διπλό φονικό στο Αίγιο -Στις φυλακές Κορυδαλλού με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

09:35 - Η πιο εύκολη γλώσσα για να μάθει κανείς, σύμφωνα με μεταφραστική εταιρεία

09:27 - Θεσσαλονίκη: Κανονικά σήμερα τα ταξί στους δρόμους -Ανεστάλη η απεργία

13:48 - Ηράκλειο: Συνελήφθη 37χρονος που έκρυβε όπλα στο σπίτι του

13:44 - Η ΕΕ παγώνει και εκείνη τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες, μετά την κίνηση Τραμπ

13:41 - Αλήθεια ή μύθος: Λειτουργεί η αφαίρεση μαγνητών από το ψυγείο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;