pellatv
Live

Προς νέα, ουσιαστική χαλάρωση στα capital controls

Προς περαιτέρω ουσιαστική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων οδεύει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η τεχνική προετοιμασία ώστε να δοθεί πλήρης ελευθερία κινήσεων στο «νέο χρήμα», δηλ. στα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στις τράπεζες και στις εισαγωγές, έχει ολοκληρωθεί.

Όπως γράφει η Καθημερινή, επιτελικά τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα στη χαλάρωση των capital controls, έναν χρόνο μετά την επιβολή τους,

Να σημειωθεί ότι ακόμα ένα θετικό μήνυμα, αποτελεί η πιθανή απόφαση της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της στις 2 Ιουνίου για επαναφορά του waiver στους ελληνικούς τίτλους – εξέλιξη που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό; Την επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2015, την κατ' εξαίρεση, δηλαδή, αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να γίνει αμέσως μετά την επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε νέο ευρώ που θα μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα, πχ από θυρίδες, στρώματα κλπ, θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει στην επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Όπως πάντως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, η απελευθέρωση του νέου χρήματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σταθερότητα, καθώς, διαφορετικά, θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποσυρθεί εκ νέου προσκαλώντας εκ νέου, καίριο πλήγμα σε τράπεζες και οικονομία.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο Νοεμβρίου 2014- Ιουνίου 2015, οπότε και επιβλήθηκαν τα cpaital controls, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42 δισ. ευρώ, με τα 30 δισ. να παραμένουν εντός χώρας.

 

 

 

 

Πηγή: newmoney.gr

Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:29 - Συνάντηση Διονύση Σταμενίτη με τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο

18:24 - Ο Γιώργος Καρασμάνης παρακολούθησε τις εργασίες της 29ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στην οποία συμμετείχαν και τρία δικά μας παιδιά από την Πέλλα

18:19 - Πανσέληνος στην Άφυτο – Μουσική και Χορός κάτω από το φως του φεγγαριού Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 | Λόφος Κουτσόμυλου, Άφυτος

18:16 - Λάκης Βασιλειάδης: Να γίνει δεκτό το αίτημα των σχολικών κυλικείων για λιγότερες μέρες φορολόγησης σύμφωνα με την λειτουργία τους

18:12 - Λουτρά Πόζαρ: Κέντρο Πολιτιστικής Εμπειρίας και Εκπαίδευσης – Συνεργασία με το Charles Darwin University

13:34 - ΔΉΜΟΣ ΈΔΕΣΣΑΣ- ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

13:31 - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ MIRACULOUS, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:02 - Δικαίωση των Εκπαιδευτικών Ειδικών Κατηγοριών μετά από τις Παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ

10:49 - Πρόσκληση – Πρόγραμμα εκδήλωσης Δήμου Σκύδρας για την Κύπρο

10:47 - Δήμος Έδεσσας: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων για προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες