pellatv
Live

Μοσχεύματα με τη βοήθεια… χοίρων

Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους ανθρώπινα όργανα, όπως πάγκρεας, που προορίζονται για μεταμόσχευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνων από δότες.

Ήδη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Πάμπλο Ρος, σύμφωνα με το BBC, έχουν πετύχει να δημιουργήσουν έμβρυα-χίμαιρες, που είναι εν μέρει άνθρωποι.

Στην ελληνική μυθολογία οι χίμαιρες ήσαν πλάσματα που το σώμα τους αποτελείτο από διαφορετικά ζώα.

Οι επιστήμονες συνδύασαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και DNA χοίρων, επιτρέποντας στα χιμαρικά έμβρυα να γεννηθούν και να αναπτυχθούν έως 28 μέρες, τερματίζοντας στη συνέχεια το πείραμα και αναλύοντας τους ιστούς που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί.

Και άλλες ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει χιμαιρικά έμβρυα χοίρων-ανθρώπων, αλλά καμία έως τώρα δεν είχε επιτρέψει στα έμβρυα να γεννηθούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ζώα αυτά με τα ανθρώπινα όργανα θα μοιάζουν εξωτερικά με χοίρους και θα συμπεριφέρονται όπως κάθε άλλος χοίρος, θα αποτελούν όμως πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις που θα σώζουν τη ζωή ανθρώπων.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικά και δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά την εν λόγω έρευνα, εωσότου γίνουν πιο σαφείς οι πιθανές επιπτώσεις.

Ένας φόβος είναι μήπως τα ανθρώπινα κύτταρα καταλήξουν στον εγκέφαλο του ζώου και επηρεάσουν τη συμπεριφορά του, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο θα έκανε τους χοίρους πιο ανθρώπινους.

Ο Ρος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αναπτυχθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά είναι κάτι που θα το διερευνήσουμε».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη σε χοίρους πολλών άλλων ανθρωπίνων οργάνων εκτός από πάγκρεας, όπως καρδιά, ήπαρ, νεφρά, πνεύμονες κ.α.

Ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς δήλωσε ότι, χάρη στις νέες τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας όπως η CRISPR, είναι δυνατό να διασφαλισθεί ότι τα ανθρώπινα όργανα των χοίρων θα είναι καθαρά και υγιή, ανώτερα ακόμη και από αυτά των ανθρώπων δωρητών.

Από την άλλη, οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των ζώων θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική ανοίγει ένα νέο πεδίο βασάνων για τα πειραματόζωα.

Δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

19:11 - Εορταστικό «Είμαι στον τόπο σου» στην TV100 – Πέλλα: Γιορτή τέχνης

18:55 - Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δ΄ημου Σκύδρας ΄ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2024′

14:04 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ

14:00 - 5η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18/12: Χωρισμός και Υπόσχεση (Γέν. 13,11-18)

10:58 - Στο Κάιρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης για το SUPMED του CIHEAM – Montpellier