pellatv
Live

δημητριακά (ολικής άλεσης)

Όσοι τρώνε πολλά πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιά, καρκίνο ή άλλη αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή διατροφολογίας Κι Σαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", αξιολόγησαν προηγούμενες μελέτες πάνω στα πλήρη δημητριακά (μετα-ανάλυση), οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 786.000 άτομα.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση των δημητριακών ολικής άλεσης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι τρώνε τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης τη μέρα (κάθε μερίδα είναι περίπου 16 γραμμάρια, άρα συνολικά 48 γραμμάρια) έχουν 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτιολογία, 25% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για όσους τρώνε 70 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά, οι μειώσεις του κινδύνου θανάτου είναι 22% (από κάθε αιτία), 23% (από καρδιά) και 20% (από καρκίνο) αντίστοιχα.

Τα πλήρη δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, ρύζι κ.α.) είναι πλούσια σε ίνες, που μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, άρα και τον καρδιαγγειακό και μεταβολικό κίνδυνο (διαβήτη, παχυσαρκία).

Μια άλλη διεθνής μελέτη (επίσης μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών), η οποία αφορούσε συνολικά πανω από 700.000 άτομα και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντάγκφιν Ον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, δείχνει και αυτή ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την μελέτη, το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι δεν έτρωγαν καθόλου πλήρη δημητριακά στο παρελθόν και τώρα τρώνε καθημερινά δύο μερίδες τη μέρα (32 γραμμάρια). Περαιτέρω μειώσεις του κινδύνου για πρόωρο θάνατο και χρόνιες ασθένειες παρατηρούνται, όταν η κατανάλωση δημητριακών αυξηθεί έως τις 7,5 μερίδες ημερησίως (225 γραμμάρια).

Οι δύο νέες μελέτες έρχονται να προστεθούν σε άλλες κατά τα τελευταία 15 χρόνια, που δείχνουν τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλρσης για την υγεία. Όπως είπαν οι ερευνητές, μετά και τις νέες μελέτες, οι γιατροί πρέπει να συστήνουν τα πλήρη δημητριακά τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και σε επιμέρους ομάδες ασθενών.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:34 - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ ΑΚΤΙΝΙΔΊΩΝ

13:32 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

13:30 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Άνω Σκοτίνα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

11:13 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ

11:08 - Νατσιός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και την ηθική παρακμή»

11:05 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΟΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗ

13:13 - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ

13:04 - Θεοδώρα Τζάκρη με Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας: «Κατέθεσαν Ερώτηση για την επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) στους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας – πρώην Ελληνική Χωροφυλακή»

13:02 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πολυγύρου συνελήφθη ένα άτομο για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

10:43 - Πάμε θερινό σινεμά στην Έδεσσα