pellatv
Live

Επιστολή της Δημάρχου Σκύδρας προς τον Οργανισμό των ΕΛ.Γ.Α.

Την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Σκύδρας από τα έντονα κι άστατα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα και την ταχεία αποζημίωση των αγροτών ζητά η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου με την αρ.πρ.10413/11-7-2016 επιστολή της, την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο του Οργανισμού των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων Θεοφάνη Κουρεμπέ με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας, στην Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη και στους επίσης Βουλευτές Πέλλας: Γιάννη Σηφάκη, Γιώργο Καρασμάνη και Γιάννη Σαχινίδη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, οι άστατες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει  έντονα προβλήματα στους αγρότες της περιοχής. Μετά τον ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα, έντονα καιρικά φαινόμενα όπως απότομες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, ανεμοθύελλες,  βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με χαλαζόπτωση ήταν ιδιαίτερα εμφανή  από τα μέσα της Άνοιξης έως και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου δηλαδή ακόμη και το διάστημα που διανύουμε τώρα.

Η  καταστροφή εμφανίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Σκύδρας, με μεγαλύτερες διαστάσεις στις Τοπικές Κοινότητες της Καλλιπόλεως – Σανδαλίου, Δάφνης, Ανύδρου, Λιποχωρίου, Καλυβίων, Πετρiάς, Μαυροβουνίου, Καλής κ.α.

Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από το χαλάζι έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους αγρότες. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτικές. Για τους αγρότες της περιοχής που καλλιεργούν δενδρώδεις καλλιέργειες όπως Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Ακτινίδια, Κεράσια,  το πλήγμα ήταν καίριο καθώς έγινε κακή αρχή, με τον Παγετό-Ακαρπία που σημειώθηκε στις 26/28-3-2016. Δυστυχώς, η ζημιά αυτή έρχεται σε συνέχεια της περσινής καταστροφικής καλλιεργητικής περιόδου με συνέπεια την οικονομική, επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική καταστροφή των αγροτών μας.

Ο Δήμος Σκύδρας ζητά την άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ  ώστε να γίνει αμέσως η αποτίμηση της καταστροφής και στη συνέχεια να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων  (ΕΛΓΑ ΦΕΚ 1668/β΄/26-07-2011) προβλέπεται η καταβολή προκαταβολών στους παραγωγούς σε περιπτώσεις ολοκληρωτικής καταστροφής.

Παρακαλούμε για  την άμεση εφαρμογή της διάταξης αυτής διότι η οικονομική κατάσταση των παραγωγών είναι ιδιαίτερα άσχημη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είμαστε καθαρά αγροτικός δήμος.

Πιο συγκεκριμένα,  είναι απαραίτητη η  έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και η  καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων το οποίο  αποτελεί αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα των αγροτών με δεδομένο ότι η απώλεια της παραγωγής τους στερεί τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμη και το κόστος παραγωγής.  Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα.
Πρόκειται για τεράστια καταστροφή και γι’ αυτό ζητούμε την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ ώστε να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις.

Κατόπιν των παραπάνω ζητάμε κύριε Κουρεμπέ  ως Πρόεδρος του ΕΛΓΑ:

1.Να εξετάσετε άμεσα την αποτύπωση της ζημιάς, ώστε να μπορούν οι αγρότες της περιοχής και ειδικά οι ροδακινοπαραγωγοί, να προγραμματίσουν ευκολότερα τι θα πράξουν την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε.

2.Είναι ζήτημα κρίσιμο για την επιβίωση τους να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις   στους παραγωγούς.

                                                                                     Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                                  Κατερίνα Ιγνατιάδου

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:57 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:55 - Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων, του ΣΣ ΚΑΠ

10:53 - Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης για το έτος 2025

10:51 - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου

10:49 - Εργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Ν.Μουδανιών και στις παράπλευρες οδούς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

13:47 - ΕΕ και Βρετανία ετοιμάζουν αμυντική συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαΐου στο Λονδίνο

13:00 - Έκλεψαν 3,5 τόνους κάρβουνα από μάντρα στους Θρακομακεδόνες

12:31 - Θεσσαλονίκη: Μετρό και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μείωσαν τους αέριους ρύπους στην πόλη -Τα στοιχεία

12:30 - Δήμας: Πρωτοποριακό και καινοτόμο το Flyover για τα ελληνικά δεδομένα -Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι εργασίες

13:06 - Ομολόγησε ο 23χρονος για το διπλό φονικό στο Αίγιο -Στις φυλακές Κορυδαλλού με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα