pellatv
Live

Μειώσεις στις επικουρικές 8-10% για 20.000 συνταξιούχους

sintaxiouxoi-1a

Σήμερα θα δουν στις επικουρικές τους συντάξεις μειώσεις που μεσοσταθμικά ανέρχονται σε 8%-10% περισσότεροι από 20.000 συνταξιούχοι, που εντάσσονται στο πρώτο κύμα περικοπών των επικουρικών συντάξεων. Οι υπολογισμοί έβγαλαν περικοπές που ανέρχονται ακόμη και στο 20%, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις συνταξιούχων με πολλά έτη ασφάλισης, όμως η πλειονότητα όσων υποστούν περικοπές θα δει κατά μέσον όρο τις συντάξεις της μειωμένες κατά περίπου 10% σε σχέση με το καταβαλλόμενο ποσό.

Πρόκειται για συνταξιούχους των οποίων η παλιά επικουρική έχει σημαντική διαφορά από τη νέα και ταυτόχρονα λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών πάνω από το «όριο προστασίας» των 1.300 ευρώ μεικτά. Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού, που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου. Θα αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός περίπου ενός εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, καθώς η μείωση μετράει από τον Ιούνιο, προκύπτουν αναδρομικές μειώσεις δύο μηνών για όσους μπαίνουν τώρα στο φάσμα των περικοπών και τριών μηνών για όσους θα μπουν τον Σεπτέμβρη με το δεύτερο «πακέτο». Τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οπότε οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη των περικοπών βρίσκονται δημοτικοί υπάλληλοι που θα δουν μειώσεις 10%, με ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν το 16% ή ακόμη και το 20%, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με περικοπές 8%-10% καθώς και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ, στην περίπτωση των οποίων το μαχαίρι κινείται στο 10%, χωρίς και εδώ να λείπουν περικοπές της τάξης του 20%. Στη λίστα των πρώτων «θυμάτων» βρίσκονται και δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, κυρίως με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς εισπράττουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας, που αναπροσαρμόζεται με βάση τη νέα σύνταξη (50% της δικαιούμενης σύνταξης). Οι απώλειες γι’ αυτήν την κατηγορία, εφόσον ξεπερνούν τον πήχυ των 1.300 ευρώ, κυμαίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις οριακά πάνω από 20%.

http://www.businessnews.gr

Δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:20 - Την Παρασκευή τα εγκαίνια της 4ης Εμποροπανήγυρης στην Κρύα Βρύση- Θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

10:17 - Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος «Στον ήλιο με ασφάλεια»

10:15 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Αντιδήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου: Πρέπει να βρούμε λύσεις για την ασθένεια των πυρηνόκαρπων και για τον παγετό

10:14 - Νατσιός: «Η οικογενειοκρατία ταυτίζεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή»

10:11 - Λάκης Βασιλειάδης: Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης για Επαγγελματίες σε χωριά – οικισμούς δημοτικών ενοτήτων μεταξύ 500 και 1500 κατοίκων που πρέπει να δικαιούνται τη φορολογική έκπτωση 50% στο εισόδημα

13:34 - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ ΑΚΤΙΝΙΔΊΩΝ

13:32 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

13:30 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Άνω Σκοτίνα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

11:13 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ

11:08 - Νατσιός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και την ηθική παρακμή»