pellatv
Live

Η ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ 5ΟΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ;

Η τοπική κοινωνία του νομού μας έχει εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες το σχέδιο ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΄΄ με την δημιουργία 5 διοικητικών οικονομικών κέντρων στο νομό. Ποιος θέλει να διαφοροποίηση τη λαϊκή ετυμηγορία;
- Εκτρωματικό χαρακτηρίστηκε το σενάριο για τη δημιουργία 4ου Δήμου μεταξύ των Δήμων Κρύας Βρύσης, Σκύδρας και Μενιήδας
- Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του νομού Πέλλας, οι πολίτες και οι φορείς του Δήμου Κρύας Βρύσης προτείνουν την δημιουργία 5ου διευρυμένου Δήμου με έδρα τη Κρύα Βρύση.
Η καταρρακτώδης βροχή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής δεν εμπόδισε τους πολίτες του Δήμου Κρύας Βρύσης να γεμίσουν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στη Κρύα Βρύση για να παρευρεθούν στην ανοιχτή συγκέντρωση που είχε ως θέμα ΄΄ Το μέλλον του Δήμου Κρύας Βρύσης μετά την εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄, θέμα που προκάλεσε η δημοτική αρχή με αφορμή την επικείμενη συζήτηση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Στην ανοιχτή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές κ.κ. Γιουματζίδης, Θεοδωρίδης Η., Καρασμάνης, ο Νομάρχης κ. Καραμάνης, ο Αντινομάρχης κ. Κεχαγιάς, η Πρόεδρος του Ν.Σ. κ. Χρηστάκη, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεοδωρίδης Θ. και Τσαρτσαράκης, ο πρώην βουλευτής κ. Τζαμτζής, ο πολιτευτής κ. Αντωνίου, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κρύας Βρύσης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου Κρύας Βρύσης. Μετά το τέλος της ανοιχτής συζήτησης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και συντονιστής της συζήτησης κ. Γούσιος, ανέγνωσε το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στην έκτατη συνεδρίασή του την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου το οποίο ομόφωνα αποδέχθηκε και η λαϊκή συνέλευση.
Στο φουαγιέ του πνευματικού κέντρου, άνθρωποι του Δήμου μοίραζαν ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Κρύας Βρύσης που απευθύνετε στους πολίτες του Δήμου, εκθέτοντας τα επιχειρήματα και τους λόγους που πρέπει να παραμείνει έδρα διευρυμένου Δήμου η Κρύα Βρύση, ενώ σε ειδικά έντυπα συγκέντρωναν υπογραφές από τους παρευρισκόμενους πολίτες, για τον ίδιο λόγο κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες στο Δημαρχείο της Κρύας Βρύσης.
Εντωμεταξύ το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Κρύας Βρύσης και αφού πλέον έχει πραγματοποιηθεί η προχθεσινή ανοιχτή συγκέντρωση, σχεδιάζει τη πραγματοποίηση συνεντεύξεων σε τοπικά Μ.Μ.Ε. όπου θα εκθέσει και εκεί την επιχειρηματολογία του για την παραμονή της έδρας διευρυμένου Δήμου στη Κρύα Βρύση.
Αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις του Δήμου Κρύας Βρύσης στον γενικότερο σχεδιασμό του για τις επόμενες ενέργειες, ανάλογα με την εξέλιξη στο θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού στο νομό Πέλλας, αμέσως μετά την έναρξη της Δημόσιας διαβούλευσης για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Επανερχόμενοι στην ανοιχτή συγκέντρωση να σημειώσουμε ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Δήμου Κρύας Βρύσης με την παρουσία στο πάνελ της συζήτησης του Δημάρχου κ. Ναυροζίδη, του πρώην Δημάρχου και επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ουραηλίδη, την επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τσεσμετζίδου αλλά και του υποψηφίου Δήμαρχου, χωρίς όμως να έχει εκλεγεί, κ. Τσογγίδη, έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η κοινωνία και οι φορείς του Δήμου Κρύας Βρύσης με ομοφωνία, ομοψυχία και έτοιμη για διεκδίκηση και αγώνες, επιθυμεί την παραμονή της έδρας στη πόλη της Κρύας Βρύσης με την δημιουργία ενός 5ου διευρυμένου Δήμου.
Την πρόταση αυτή θέλησε να στηρίξει έμπρακτα με την παρουσία του στο πάνελ, αλλά και με την τοποθέτηση του λίγο αργότερα και ο Νομάρχης Πέλλας κ. Καραμάνης. Συντονιστής της συζήτησης όπως αναφέραμε και παραπάνω ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κρύας Βρύσης κ. Γούσιος ο οποίος πραγματοποίησε και τη δική του τοποθέτηση για το θέμα, προς το τέλος της συζήτησης.
Την έναρξη της ανοιχτής συζήτησης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κρύας Βρύσης κ. Ναυροζίδη Γιώργος ο οποίος με αναλυτική αναφορά στην επιχειρηματολογία του, ανέπτυξε το θέμα που απασχολεί το τελευταίο καιρό την τοπική κοινωνία του Δήμου και δεν είναι άλλο από την η παραμονή της έδρας ενός διευρυμένου Δήμου στη Κρύα Βρύση, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και στην κατάλληλη χρονική στιγμή, ότι δεν θα ανεχτούμε καμία αδικία εις βάρος μας.
Να σημειώσουμε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Ναυροζίδη δήλωσε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή της η πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. και συντοπίτισσα μας κ. Φουντουκίδου Πόπη, ενώ υπέρ της πρότασης του Δήμου Κρύας Βρύσης τάχθηκε μετά από επικοινωνία με τον κ. Ναυροζίδη τις προηγούμενες ημέρες και ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Πασχαλίδη Γιωργος.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΥΡΟΖΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ
Συνδημότισσες και Συνδημότες, Φίλες και Φίλοι
Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για τη πόλη και το Δήμο μας.
Σήμερα εκφράζουμε τις πεποιθήσεις όλων των Δημοτών του Δήμου μας, για τον τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε, όλοι μαζί ενωμένοι.
Σήμερα ξεκινάμε έναν αγώνα για την διατήρηση του Δήμου μας. Έναν αγώνα απ΄ τον οποίο δεν μπορεί να λείπει κανείς.
Σήμερα παίρνουμε τις τύχες του τόπου στα χέρια μας, στέλνοντας ένα μεγάλο όχι στα κέντρα των αποφάσεων που θέλουν να καθορίσουν τις τύχες μας χωρίς εμάς.
Σήμερα λέμε όχι στις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες.
Η συγκυρία το ήθελε να είμαι εγώ ο Δήμαρχος στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, και ως εκ τούτου πρέπει με όλες μου τις δυνάμεις να προσπαθήσω, ν΄ αγωνιστώ για τα δίκαια και το μέλλον του τόπου μας.
Αυτό είναι άλλωστε και η υποχρέωσή μου. Αυτό όμως πρέπει να είναι το χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των ανθρώπων που ασχολούμαστε με τα κοινά του τόπου αυτού, έναντι στην ιστορία της πόλης και του Δήμου μας. Γι΄ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στέλνοντας το μήνυμα της ομοψυχίας όλων των πολιτών του Δήμου στο κοινό μας στόχο, προς κάθε κατεύθυνση.
Έτσι οι βασικοί και πολύ σημαντικοί άξονες, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και μπορούν να δώσουν την απάντηση στο ρεαλιστικό αριθμό των δήμων που πρέπει να λειτουργήσουν στο νομό μας είναι οι ακόλουθοι.
Πρώτον:
Σήμερα στο νομό Πέλλας υπάρχουν 5 αστικά - ημιαστικά κέντρα (Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κρύα Βρύση, Αριδαία, Σκύδρα) που έχουν καθιερωθεί ως οικονομικά και διοικητικά κέντρα του νομού μέσα από την ίδια την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, από την εποχή της απελευθέρωσης της Μακεδονίας έως και τις μέρες μας. Συνεπώς οι ανάγκες των ίδιων των πολιτών εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες έχουν καταγράψει τον αριθμό 5 των διευρυμένων Δήμων που μπορούν να λειτουργήσουν στα όρια του νομού Πέλλας και φυσικά να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους.
Δεύτερον:
Η Ελληνική πολιτεία για τον παραπάνω λόγο και πολύ πριν την εφαρμογή του Καποδίστρια Ι έκρινε ότι οι 5 αυτές πόλεις, συν την Πέλλα για ιστορικούς λόγους, πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να είναι αυτοτελής έδρες Δήμων, αφού διέθεταν μία σειρά σημαντικών υπηρεσιών δημοτικών και δημόσιων όπου καθημερινά εξυπηρετούν τους πολίτες του νομού.
Τρίτον:
Η δυναμική που έχουν αναπτύξει όλ΄ αυτά τα χρόνια οι 5 αυτές πόλεις έχουν δημιουργήσει και τις ανάλογες υποδομές στο νομό μας, όπως για παράδειγμα, στους τομείς της οδοποιίας, των συγκοινωνιών, των υδάτινων δικτύων, της κατασκευής μεγάλων έργων, κ.α. γεγονός που βοήθησε στην ισομερή ανάπτυξη του νομού. Η ανατροπή αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης θα έχει αρνητικές συνέπειες και θα φέρνει μόνο δυσκολίες και αναστάτωση στη τοπική κοινωνία του νομού μας.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο Δήμος μας όλ΄ αυτά τα χρόνια λειτουργεί, ως πρότυπο Δήμου, καταφέρνοντας σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, ν΄ αποκτήσει την επιθυμητή κοινωνική συνοχή μεταξύ των πολιτών των οικισμών του, στοιχείο πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του, βελτιώνοντας τις υποδομές σε όλους τους οικισμούς, ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή τους σύνθεση, πετυχαίνοντας έτσι τους στόχους και τη φιλοσοφία που είχε τεθεί με την εφαρμογή του ΄΄Καποδίστρια Ι΄΄. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εάν περιδιαβεί τους οικισμούς του Δήμου μας και μιλήσει με τους συμπολίτες μας.
Συνεπώς το αντικειμενικά ιδανικό σενάριο για την πολύπαθη – οικονομικά – περιοχή μας είναι η δημιουργία ενός διευρυμένου Δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση, αφού τόσο πληθυσμιακά όσο και γεωγραφικά αλλά και διοικητικά η λύση αυτή είναι η πλέον κατάλληλη. Ο Δήμος μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο μοντέλο διοικητικής μεταρρύθμισης ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ¨ για να συνεχίσει τη λειτουργία του ως ένας νέος, διευρυμένος πλέον Δήμος αντικειμενικά και όχι χαριστικά! Σε διαφορική περίπτωση θα τεθεί σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό μία ολόκληρη πληθυσμιακή κοινότητα, μιας δυναμικής για το νομό μας περιοχή.
Οι προϋποθέσεις που διαθέτει σήμερα η πόλη και ο Δήμος Κρύας Βρύσης είναι:
1) Η πόλη της Κρύας Βρύσης, μετατράπηκε από Κοινότητα σε Δήμο το 1990, πολύ πριν δηλαδή, τη διοικητική μεταρρύθμιση του 1997 (Καποδίστριας Ι), όπου στο Δήμο Κρύας Βρύσης συγχωνεύτηκαν τρεις πρώην κοινότητες, της Ακρολίμνης, του Αγίου Λουκά και των Εσωβάλτων μαζί με τον οικισμό του Σταυροδρομίου, λειτουργώντας πλέον ως ενιαίος Δήμος Κρύας Βρύσης.
2) Η πόλη της Κρύας Βρύσης είναι η τρίτη (3η) πληθυσμιακά στο νομό Πέλλας με 6.529 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Κρύας Βρύσης έχει 10.977 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001.
3) Η απόσταση των οικισμών ενός νέου διευρυμένου Δήμου, με έδρα τη πόλη της Κρύας Βρύσης θα είναι μικρότερη των 18 χλμ. από το ποιο απομακρυσμένο οικισμό.
4) Ο Δήμος Κρύας Βρύσης ανήκει στους 212 Δήμους (σε σύνολο 1034 ΟΤΑ) που διαθέτει την πιστοποίηση της Διαχειριστικής Επάρκειας για την εκτέλεση έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ.
5) Η γεωγραφική θέση του Δήμου Κρύας Βρύσης ταυτίζεται με τον ιστορικό βάλτο του Μακεδονικού Αγώνα και σήμερα με το κέντρο του εύφορου κάμπου της Μακεδονικής Γης.
6) Η πόλη της Κρύας Βρύσης διαθέτει ένα σύνολο σημαντικών δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών καθώς και άλλων φορέων, που εξυπηρετούν αρκετούς οικισμούς, ακόμα και των γειτονικών δήμων του Μ. Αλεξάνδρου (Γαλατάδες) και της Ειρηνούπολης (Αγγελοχώρι) Ημαθίας. Συνεπώς θα μπορούν να εξυπηρετούν στο μέλλον και τους πολίτες ενός διευρυμένου Δήμου.
Ποιο συγκεκριμένα στο Δήμο Κρύας Βρύσης λειτουργούν:
Α) ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ( Διοικητική, Τεχνική, Οικονομική, Κ.Ε.Π. με στελέχωση επιστημονικού προσωπικού)
Β) ΔΗΜΟΤΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης, Κ.ΕΠ.ΑΝ. η οποία λειτουργεί τα προγράμματα ΄΄ Βοήθεια στο σπίτι ΄΄, ΚΔΑΠ, και 3 Παιδικούς Σταθμούς), Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δ.Ε.Υ.Α. με πλήρη εξοπλισμένο Βιολογικό Καθαρισμό Αστικών Λυμάτων.
Γ) Ν.Π.Δ.Δ. (Πνευματικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτικό Στάδιο, Κ.Α.Π.Η., Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας Άθλησης & Πολιτισμού Δ.Ο.Ν.Α.Π.)
Δ) ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που υπάρχουν και λειτουργούν στο Δήμο μας:
- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
- ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα Γαλατάδων και Παλαιφύτου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
- ΥΠΟΘΥΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα των Γαλατάδων και του Παλαίφυτου, του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
- ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟ (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα των Γαλατάδων και του Παλαιφύτου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα των Δήμων Μ. Αλεξάνδρου, Κύρρου, Πέλλας)
- ΕΛ.ΤΑ.(με εδαφική αρμοδιότητα και στο τοπικό διαμέρισμα των Γαλατάδων του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου)
- Ι.Κ.Α.(με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα Γαλατάδων, Λιπαρού, Αγ. Γεωργίου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου και στα τοπικά διαμερίσματα Δάφνης και Καλυβίων του Δήμου Σκύδρας)
- ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα Δάφνης και Καλυβίων του Δήμου Σκύδρας)
- ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ (με εδαφική αρμοδιότητα και στα τοπικά διαμερίσματα Γαλατάδων, Αγ. Γεωργίου του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου και στο τοπικό διαμέρισμα της Δάφνης του Δήμου Σκύδρας)
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 8 Δημοτικά Σχολεία, 8 Νηπιαγωγεία, 2 Παιδικοί Σταθμοί, 2 Γυμνάσια, 1 Αθλητικό Γυμνάσιο, 1 Ενιαίο Λύκειο (με εδαφική αρμοδιότητα και στο τοπικό διαμέρισμα των Γαλατάδων, του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου), 1 Επαγγελματικό Λύκειο (με εδαφική αρμοδιότητα σε όλα τα Δ.Δ. της επαρχίας Γιαννιτσών),
- ΤΡΑΠΕΖΕΣ Αγροτική (με εδαφική αρμοδιότητα και στο τοπικό διαμέρισμα του Αρχαγγέλου του Δήμου Ειρηνούπολης Ημαθίας), Εθνική.
- ΓΡΑΦΕΙΟ Ο.Α.Ε.Δ.
- ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ
- ΠΙΣΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ (θα λειτουργήσει εντός του 2010 και είναι μία από τις 8 που θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα)
- Τ.Ο.Ε.Β. Κρύας Βρύσης & Ακρολίμνης
- ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ: ΤΑΧΙ, Αγροτικός & Εμπορικός Σύλλογος, Δ.Η.Ω. (Υπηρεσία Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων), Δημοτικό Στάδιο, 3 Γήπεδα ποδοσφαίρου, Κλειστό Γυμναστήριο, Πολιτιστικοί & Αθλητικοί Σύλλογοι.
- Ο Δήμος Κρύας Βρύσης διοργανώνει με ιδιαίτερη επιτυχία επί 22 συναπτά χρόνια τη ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ένας θεσμός που η εμβέλειά του φτάνει τα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας, με σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε έγκαιρα την αμετακίνητη θέση μας να μην καταργηθεί ο Δήμος Κρύας Βρύσης και προτείνουμε να παραμείνει η πόλη της Κρύας Βρύσης ως έδρα ενός διευρυμένου Δήμου.
Γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και με αυτή τη πίστη θ΄ αγωνιστούμε ενωμένοι, πολίτες και Δημοτική Αρχή με όλες μας τις δυνάμεις για τη διατήρηση της έδρας στη Κρύα Βρύση.
Η ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ
ΔΕΝ ΤΗΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΔΡΑ
ΕΝΟΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ
Σας ευχαριστώ

ΟΥΡΑΗΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Είμαι φανερά στενοχωρημένος που σήμερα βρισκόμαστε εδώ όχι για να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και την προοπτική του Δήμου Κρύας Βρύσης, αλλά για την παραμονή ή την κατάργησή του. Ένας ιστορικός τόπος τον οποίο οι προγονοί μας παρέλαβαν έναν απέραντο βάλτο με τις όποιες αντίξοες συνθήκες ζωής και κατάφεραν να τον μετατρέψουν ε μία σύγχρονη πολιτεία, σήμερα κάποιοι παίζουν παιχνίδια στη πλάτη του και θέλουν να τον καταργήσουν.
Εμείς όμως λέμε όχι στα κέντρα αυτά που αποφασίζουν για τις τύχες μας χωρίς εμάς. Εμείς ως Κρύαβρυσιωτες έχουμε μάθει να κερδίζουμε τα δίκαιά μας με αγώνες και σκληρούς αγώνες, όπως θα πράξουμε και τώρα. Ενωμένοι όλοι, δημοτική αρχή και δημότες θα πολεμήσουμε και δεν θα επιτρέψουν την αδικία που πάνε να διαπράξουν. Η ξεκάθαρη θέση μας για την δημιουργία 5ου διευρυμένου Δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση είναι αδιαπραγμάτευτη και δίκαιη για την τρίτη ( 3η ) πόλη σε πληθυσμό του νομού μας.
ΤΣΕΣΜΕΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τη διοικητική μεταρρύθμιση που υποτίθεται ότι θα βγάλει την περιφέρεια από την απομόνωση. Αυτό θα το δείξει το μέλλον. Κυκλοφορούν σήμερα 3 σενάρια για τον αριθμό των Δήμων στο νομό μας. Αυτά είναι οι αριθμοί 5, 3 και τελευταία 4.
Εμείς τονίζουμε ξεκάθαρα ότι το ιδανικότερο είναι το πρώτο με έδρα την Κρύα Βρύση. Η Κρύα Βρύση δεν αντέχει και άλλη υποβάθμιση και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της περικοπής των δαπανών και βλέπουμε με καλό μάτι κάθε αλλαγή που οδηγείτε προς αυτή την κατεύθυνση Έχουμε όμως τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις μας που είναι ουσιαστικές
Πως θα κατανεμηθούν τα κονδύλια; Πως θα εξασφαλιστεί το ανθρώπινο δυναμικό; πως θα διαρθρωθούν οι νέες αρμοδιότητες, στις προτεινόμενες συνενώσεις; έχουν ληφθεί υπόψη οι δυνατότητες κοινών υποδομών και η πληθυσμιακή κουλτούρα; πόσο θα επηρεαστεί η καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη; Το ενθαρρυντικό είναι ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ρητά.
Πιστεύουμε λοιπόν, ότι υπάρχει περιθώριο για αγώνα με κοινό μέτωπο διεκδικήσεων και δηλώνουμε δημόσια, ως δημοτικοί σύμβουλοι, ότι θα δώσουμε δυναμικά το παρόν για την δημιουργία 5ης έδρας ενός διευρυμένου Δήμου με έδρα την Κρύα Βρύση.
ΤΣΟΓΓΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Όπως γνωρίζετε ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος στις τελευταίες εκλογές με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς όμως ο λαός του Δήμου μας δεν μας εξέλεξε ούτε στη θέση του δημοτικού συμβούλου. Για την σημερινή συγκυρία σίγουρα θα ήταν χρήσιμο να συμμετείχαμε στο νυν δημοτικό συμβούλιο γιατί θα μπορούσαμε να προσφέρουμε πολλά. Είναι γεγονός ότι το νέο σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης είχε ξεκινήσει να συζητείτε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς όμως να τολμήσει να το εφαρμόσει γι΄αυτό άλλωστε και ο λαός την έστειλε εκεί που την έστειλε.
Η νυν κυβέρνηση το έχει επαναφέρει προς συζήτηση με το όνομα πλέον ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΄΄. Κατά γενική ομολογία η χώρα μας έχει ανάγκη και θα φανεί χρήσιμη για το μέλλον του τόπου μας η διοικητική μεταρρύθμιση. Κάτω όμως από κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να είναι απαράβατες. Η οικονομική ενίσχυση των νέων Ο.Τ.Α., οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες τους, τα τοπικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά ώστε να μην δημιουργηθούν αδικίες αλλά και Δήμοι προβληματικοί. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να παραμείνει ως έδρα ενός 5ου διευρυμένου Δήμου η Κρύα Βρύση γιατί μπορούμε να αυτόδιαχειριστούμε τις τύχες μας, και πρέπει με σωστή επιχειρηματολογία να την διεκδικήσουμε γιατί δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση.
ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ) :
Για μένα και το έχω τονίσει πολλές φορές δημόσια, η τοπική κοινωνία του νομού μας έχει διαμορφώσει από μόνη της εδώ και πάρα πολλά χρόνια την δημιουργία 5 αστικών διοικητικών κέντρων όπου εξυπηρετούν τους πολίτες του νομού μας. Έτσι λειτουργεί εύρυθμα η κοινωνική και οικονομική ζωή στο νομό μας. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ΄ όλους ώστε να μην έχουμε αλλοιώσεις στη γεωγραφία και στη κοινωνική δομή του νομού μας. Η Κρύα Βρύση ως ένα από 5 αυτά κέντρα του νομού μας μπορεί να είναι η έδρα ενός διευρυμένου Δήμου.
ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ) :
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της εφαρμογής της για το νομό μας η θέση μου ήταν ξεκάθαρη. Η δημιουργία 3ων Δήμων στο νομό μας στα πλαίσια ενός σφικτού σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης νομίζω ότι είναι εφικτό και λειτουργικό για τον νομό μας. Πριν από ενάμιση μήνα περίπου είχα συνάντηση με τον Δήμαρχο Κρύας Βρύσης και δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι μου εξέφρασαν την επιχειρηματολογία τους γιατί πρέπει να δημιουργηθούν 5 Δήμοι στο νομό μας και φυσικά ή Κρύα Βρύση να παραμείνει ως έδρα ενός νέου διευρυμένου Δήμου.
Και θα δηλώσω ότι η επιχειρηματολογία σας είναι σωστή όπως την ανέφερε και σήμερα με ιδιαίτερη γλαφυρότητα ο Δήμαρχος. Βλέποντας λοιπόν την ανθρωπογεωγραφία του νομού μας είναι γεγονός ότι στο πέρασμα των χρόνων η ίδια η τοπική κοινωνία δημιούργησε 5 διοικητικά οικονομικά κέντρα εντός τον ορίων του νομού μας και έτσι πορεύεται μέχρι σήμερα. Αυτά τα στοιχεία τα έχω μεταφέρει και στα αρμόδια όργανα κάτω στην Αθήνα και θα το ξανακάνω όποτε χρειαστεί.
Τις τελευταίες μέρες ακούστηκε και το σενάριο για την δημιουργία 4ων Δήμων με τη συνένωση των Δήμων Κρύας Βρύσης, Σκύδρας και Μενηίδας, τριών δήμων που μεταξύ τους δεν έχουν καμία κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, συνοχή και ούτε φυσικά καμία γεωγραφική συνέχεια. Είμαι σίγουρος ότι το 80% των Σκυδραίων αλλά και των Κρυαβρυσιωτών δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ στην ζωή τους οι μεν την πόλη των δε, αφού δεν υπάρχουν κάποιοι δεσμοί μεταξύ τους. Συνεπώς ένα τέτοιο σενάριο μόνο ως εκτρωματικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς φυσικά να μπορεί να λειτουργήσει στο μέλλον. Αντίθετα θα είχε πολλά προβλήματα.
Έστω όμως ότι θα υπήρχε μία τέτοια περίπτωση δημιουργίας 4ου Δήμου. Το προηγούμενο σχέδιο συνενώσεων ο ΄΄ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΄΄ είχε ως βασική προϋπόθεση για την δημιουργία της έδρας των Δήμων, τον μεγαλύτερο σε πληθυσμό οικισμό του Δήμου. Συνεπώς και εδώ εάν υπήρχε μία ελάχιστη, κατά την γνώμη μου, περίπτωση δημιουργίας ενός 4ου Δήμου, η έδρα του Δήμου θα πρέπει να είναι η Κρύα Βρύση. Συνεπώς πιστεύω ότι η δημιουργία 5 Δήμων στο νομό μας και με έδρα ενός διευρυμένου Δήμου την Κρύα Βρύση είναι πέρα για πέρα δίκαιο και εφικτό. Αρκεί να πραγματοποιήσετε και τις ανάλογες διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με όμορους Δήμους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του σχεδίου των 5 Δήμων.
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ) :
Δεν θα σας κρύψω ότι αρχικά δεν είχα μία πλήρη εικόνα για τις προτάσεις που υπήρχαν ανά την Ελλάδα στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΄΄ κυρίως μέσα από το σχέδιο του Ι.Τ.Α. αλλά και την ενδεδειγμένη γεωγραφική αναδιάρθρωση των Δήμων στο νομό μας . Πριν από λίγες ήμερες είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Δήμαρχο Κρύας Βρύσης και δημοτικούς συμβούλους, όπου με ξεκάθαρες με συγκεκριμένες θέσεις μου έθεσαν την πρόταση και τα επιχειρήματά τους, για την δημιουργία 5 Δήμων στο νομό μας, αλλά παρουσιάζοντάς μου και στοιχεία ανά την Ελλάδα με τον προτεινόμενο αριθμό Δήμων σε άλλους νομούς.
Πραγματικά διαπίστωσα ότι ο νομός μας αδικείται, όπως και τα στοιχεία που με παρουσίασε και με έπεισε ο Δήμαρχος, είχαν μία σωστή βάση που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν την δημιουργία 5 Δήμων στον νομό μας. Έκανα λοιπόν ένα ραντεβού με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλλιο στο οποίο του εξέθεσα τα επιχειρήματα αυτά και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πραγματικά μία βάση πάνω στην όποια μπορούμε να συζητήσουμε.
Άλλωστε σε όποιο σημείο του νομού και αν πάμε όλοι γνωρίζουν ότι 5 είναι τα αστικά και διοικητικά κέντρα του νομού μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Όσων αναφορά το σενάριο που κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό για τη δημιουργία ενός 4ου Δήμου, θα συμφωνήσω με τον συνάδελφό μου κ. Γιουματζίδη ότι είναι ένα εκτρωματικό σενάριο, και αυτό γιατί ανάμεσα στη Σκύδρα και τη Κρύα Βρύση δεν υπάρχει καμία ενότητα και δεν εξυπηρετεί καμία λειτουργία προς όφελος των πολιτών. Συνεπώς πιστεύω ότι η δημιουργία 5 Δήμων που η ίδια η κοινωνία του νομού έχει καθιερώσει από τα παλιά τα χρόνια, θα ήταν ένας αντικειμενικός και λειτουργικός αριθμός.
Προτείνω λοιπόν την δημιουργία 5ου Δήμου με την συνένωση του Δήμου Κρύας Βρύσης και του Δήμου Μ. Αλεξάνδρου με έδρα τη Κρύα Βρύση και όνομα αυτού Μ. Αλέξανδρος, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ιστορικό όνομα του νομού και της πατρίδας μας.
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ( ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ.) :
Η συζήτηση για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς όμως να υλοποιηθεί λόγο των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν. Στο σημερινό μας όμως θέμα είχα τοποθετηθεί και παλαιότερα και δημόσια, τονίζοντας ότι στο νομό μας μπορούν να δημιουργηθούν 5 δήμοι ακόμα και 6 για ιστορικούς λόγους, ένα στοιχείο πολύ σημαντικό σε μία εποχή που η ιστορία μας βάλετε.
Η Κρύα Βρύση διευρυμένη έχει τα χαρακτηριστικά να γίνει ένας σύγχρονος Δήμος, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Η υλοποίηση του εξαρτάτε από όλους μας και την επιχειρηματολογία που πρέπει να καταθέσουμε.
ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ – ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ) :
Επιτέλους ο νομός μας άρχισε να συζητάει για το σχέδιο ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΄΄ και αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Κρύας Βρύσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κοινωνία του νομού μας έχει εφαρμόσει τον ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΤΑΤΗ ΄΄ εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες με την δημιουργίας 5 αστικών διοικητικών κέντρων. Αυτά τα διαμόρφωσε η τοπική κοινωνία γι΄ αυτό και πρέπει να είναι σεβαστό από όλους μας. Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που κυκλοφόρησαν το σενάριο για 4 Δήμους και μέχρι που έχει φτάσει το σενάριο αυτό! Ας πουν λοιπόν ποιος είναι αυτός που επινόησε το σχέδιο για 4 δήμους στο νομό μας! Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι αυτό το σενάριο είναι εκτρωματικό και καταστροφικό. Πιστεύω ότι η δημιουργία 5 Δήμων στο νομό μας με έδρα διευρυμένου Δήμου τη Κρύα Βρύση είναι το ποιο αντικειμενικό και ορθό σχέδιο για το νομό μας.
ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΕΛΛΗ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ) :
Είναι περιττό να σημειώσω την υποστήριξη μου για την δημιουργία έδρας ενός 5ου διευρυμένου Δήμου στη Κρύα Βρύση. Όχι γιατί είμαι Κρυαβρυσιώτισα αλλά γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και γι΄ αυτό το δικαιούται η Κρύα Βρύση. Κάθε άλλο σενάριο είναι αδόκιμο και προέρχεται μάλλον από προσωπικές σκοπιμότητες και συμφέροντα που μόνο οι εμπνευστές του γνωρίζουν το γιατί. Μία τέτοια ενέργεια θα φέρει μόνο αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του νομού μας και δεν θα την βοηθήσει σε τίποτα.
ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΔΑΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ.) :
Πριν από δύο χρόνια όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας είχε πραγματοποιηθεί μία ανάλογη συνάντηση των φορέων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Και εκεί αλλά και σε κάθε μου δημόσια τοποθέτηση η θέση μου ήταν ξεκάθαρη. Η δημιουργία 5 Δήμων είναι ο ιδανικότερος αριθμός των Δήμων που μπορούν να λειτουργήσουν στο νομό μας γιατί η ίδια η τοπική κοινωνία το έχει διαμορφώσει αυτό εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Και φυσικά το νέο σχέδιο θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη. Εάν διαβάσετε την μελέτη του Ι.Τ.Α θα διαπιστώσετε ότι ο νομός αδικείται έναντι πολλών νομών ανά την Ελλάδα. Άλλωστε ο νομός μας εφάρμοσε το σχέδιο των συνενώσεων σε ικανοποιητικό βαθμό από το πρώτο σχέδιο τον ΄΄ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΄΄ όπου 130 κοινότητες με σημαντικό πληθυσμό συνενώθηκαν σε 11 Δήμους. Προσυπογράφω την εισήγηση του Δημάρχου για την δημιουργία 5 Δήμων στον νομό μας.
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔ.(ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ) :
Φίλοι συνδημότες νιώθω περισσότερο από όλους την επιθυμία για την παραμονή της έδρας στον Δήμο μας και γι΄ αυτό έχω προσυπογράψει στον ειδικό κατάλογο. Άλλωστε όπως τονίστηκε και από προλαλήσαντες η τοπική κοινωνία του νομού μας έχει δημιουργήσει την πρόταση για 5 Δήμους. 5 ισοδύναμους δήμους που θα οδηγηθούν στην ανάπτυξη. Ο Δήμος Κρύας Βρύσης από την δική μου θητεία ακόμα ως δημάρχου ήταν πάντα ένας δυναμικός δήμος που σήμερα πλέον χρειάζεται μία δυναμική αλλαγή. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την δημιουργία ενός νέου ισχυρού διευρυμένου Δήμου προσαρμοζόμενος στις νέες συνθήκες.
ΤΣΑΡΤΣΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ):
Θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την δημιουργία 5 δυνατών δήμων στο νομό μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο του νομού μας.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Ν.Δ.):
Φίλοι συνδημότης. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από την δημιουργία 5 Δήμων στο νομό μας. Πρέπει να γίνουν οι ανάλογες επαφές με τον όμορο Δήμο Μ. Αλεξάνδρου για την δημιουργία ενός διευρυμένου δυνατού Δήμου για το καλό όλων των συμπολιτών μας . Δηλώνω την συμπαράσταση και το παρόν μου σε κάθε μορφή αγώνα.

ΓΟΥΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ)
Μεταξύ άλλων ανέφερε. Ο Δήμος Κρύας Βρύσης, που λειτουργεί ως Δήμος από το έτος 1990,έχει αναπτύξει και αναπτύσσει όλες τις υπηρεσίες και τις δράσεις που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Διαγράφει τη δική του δυναμική. Είναι ο Δήμος που μπορεί να είναι πρότυπο Ο.Τ.Α. και στο νέο περιβάλλον.
Εκτός άλλων κριτηρίων (γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά, συγκοινωνιακά, οικονομικά, πληθυσμιακά) έχει αποκτήσει την πιστοποίηση ότι έχει τη διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ ,βασικό κριτήριο για το νέο πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης.
Πρόταση : Να παραμείνει ως έχει με την προσθήκη και άλλων τοπικών διαμερισμάτων από όμορους δήμους.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:36 - Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα από αφύλακτα γράμματα στη Νέα Πέλλα. Βρέθηκαν οι γραμματοθυρίδες κρυμμένες σε κινηματογράφο

15:28 - Τελέστηκε ο αγιασμός για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στο ΚΔΑΠ-μεΑ Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας

15:16 - Το ΥΜΑΘ υποδέχθηκε την «Φλόγα της Αγάπης» και στέλνει μήνυμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία

15:03 - Συνελήφθη ένα άτομο για εξαπάτηση 2 ηλικιωμένων γυναικών σε περιοχές της Πέλλας

14:55 - Ευχαριστίες προς το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών

13:49 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΔΙΑ

13:47 - Ανακαινίζονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο & Νέα Έφεσο και κατασκευάζεται ο 4ος δημοτικός παιδικός σταθμός στην Καρίτσα

13:45 - ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ¨Αγαπώ τη ζωή, Αγαπώ το σώμα μου¨

13:42 - Ελάτε να χτίσουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα εμπνεύσει, θα συνθέσει και θα νικήσει!

13:39 - ΔΙ.Μ.Ε.Α.: Δυναμική παρουσία με ενημερωτικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια στην 88η ΔΕΘ