Πλήγμα στην καθημερινή ζωή των νέων της Θεσσαλονίκης έχει επιφέρει η οικονομική κρίση. Όπως ομολογούν σχεδόν τέσσερις στους δέκα, έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση κι έχουν αλλάξει τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% δηλώνει ότι έχει διαπιστώσει σημαντική μείωση στο χαρτζιλίκι ή στο μισθό του, με αποτέλεσμα να μειώνει σε μεγάλο βαθμό (ποσοστό 24%) τις εξόδους του.
Επιπλέον, τρεις στους δέκα νέους της Θεσσαλονίκης παραδέχονται ότι έχουν βάλει φρένο στα χρήματα που ξοδεύουν κατά τη βραδινή τους έξοδο, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι αρκούνται σε ένα ή δύο ποτά.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση "ΝΕΟΙ" σε 1.570 νέους και νέες από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ηλικίας 22 έως 30 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, με μηνιαίο εισόδημα από 600 έως 1.200 ευρώ. Η έρευνα βασίστηκε σε έντυπο και ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το οποίο συντάχθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Στατιστικής & Εκπαιδευτικής Έρευνας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ελένης Τσακιρίδου.
Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη και οι προσωπικές αγορές των νέων δεν έμειναν αλώβητες από την οικονομική κρίση, καθώς το 62% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι πλέον ξοδεύει λιγότερα χρήματα γι' αυτές.
Η κρίση όμως χτύπησε και τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ως προς τη διάρκεια, τον τόπο και τη διάθεση των χρημάτων, σε ποσοστό 52%.
Εξάλλου, το 53,5% των νέων δηλώνει ότι έχει αρχίσει να ιεραρχεί τις άμεσες ανάγκες του ανάλογα με το εισόδημά του και να διαθέτει τα χρήματά του σύμφωνα με αυτές, καθώς και να αποταμιεύει ένα ποσό.
Ειδικότερα, όπως ομολογούν οι νέοι, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους ακόλουθους τομείς: αύξηση στο χαρτζιλίκι (16%), αύξηση στον μισθό (22%), εύρεση εργασίας (54%), διατήρηση υπάρχουσας εργασίας (28%), ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης (17%), υπάρχοντες οικονομικοί πόροι(17%).
Πληγή η εργασία
Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί και ο τομέας της εύρεσης εργασίας, καθώς το 87% των νέων της Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν, αν και συμφωνούν ότι είναι εξίσου δύσκολο να βρει κάποιος μια θέση εργασίας σε οποιαδήποτε ηλικία.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι νέοι που εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού είναι σε πιο προνομιούχα θέση σε σχέση με τους νέους της Ελλάδας, ενώ το 38% θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά της εύρεσης εργασίας για τους νέους είναι το ίδιο με άλλες χώρες.
Όσον αφορά την ενημέρωσή τους για την οικονομική κρίση, το 25% των νέων επιλέγει το διαδίκτυο, το 17% τους φίλους, το 15% την οικογένεια, το 8% κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις και μόλις το 1% τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
"Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι, ηλικίας 15-29 ετών. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 25% για το 2010, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο. Το ίδιο απογοητευτικό φαινόμενο επικρατεί και στους μισθούς. Η εργασιακή, λοιπόν, ανασφάλεια σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν ως συνέπεια να κρατούν όλο και περισσότερους νέους στο πατρικό τους σπίτι", επισημαίνει η πρόεδρος της οργάνωσης "ΝΕΟΙ", δικηγόρος Άννα Ευθυμίου. makthes
Δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, 2010