pellatv
Live

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων με το νέο έτος

Την 1η Απριλίου του ερχόμενου έτους ξεκινά ο διάλογος για τη συγχώνευση των Νοσoκομείων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ανδρ.Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Παρόλο που το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή «μετά τις γιορτές», αναρτήθηκε ήδη στο Διαδίκτυο προς διαβούλευση.
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι ένας διοικητής θα μπορεί πλέον να διοικεί περισσότερα από ένα νοσοκομεία.
Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων εντάσσονται σε ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Ο ενιαίος αυτός φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο και θα είναι υποχρεωμένος ανά τρεις μήνες να αναφέρει εγγράφως ό,τι έχει πράξει στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με την ένταξη στον φορέα των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκείνων του ΙΚΑ, καθώς είναι σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.

Αυτό οδήγησε το υπουργείο Υγείας να επιλέξει ο φορέας αυτός να είναι πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και όχι ΑΕ του Δημοσίου.

Και ιδιώτες στον έλεγχο των προμηθειών

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία κεντρικού φορέα ο οποίος θα μπορεί να είναι ακόμη και ιδιώτης για την διενέργεια των διαγωνισμών και των προμηθειών.
Ο φορέας αυτός θα έχει την ευθύνη για την αποθήκευση υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, ενώ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου.

Οι πληρωμές των φαρμακοποιών

Άλλη διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο καθιερώνει το κλιμακωτό «Rebate» για τους φαρμακοποιούς, δηλαδή κλιμακωτά αυξανόμενη επιστροφή χρηματικού ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη με τον συνολικό τζίρο κάθε φαρμακείου.
Αυτό θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί θα αποπληρώνονται έγκαιρα από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχουν διευκρινίσεις για τον τρόπο Rebate από την φαρμακοβιομηχανία προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο που διήρκησε περισσότερο από δυόμισι ώρες, διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.
Εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, η θέση ότι θα πρέπει να πάψει να ισχύει η κληρονομικότητα, καθώς επίσης και ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση.
Η άποψη για επιτάχυνση εκφράστηκε και για το θέμα της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων.
Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης φαρμάκων σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, διατυπώθηκε και η άποψη να υπάρχει δυνατότητα να πωλούνται σε επιλεγμένα από αυτά, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας απέρριψε.
Ακόμη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά και την ημέρα του Σαββάτου. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:41 - Δραστηριότητα και έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

12:36 - ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ EΔΕΣΣΑΣ

12:34 - Εξιχνιάστηκαν 23 διαρρήξεις σε Ιερούς Ναούς σε περιοχές του Κιλκίς

11:29 - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ 22/5

10:22 - Αφιερωμένο στη Μακεδονία το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Δίου-Ολύμπου «Τάκης Μακρής» την Κυριακή 18 Μαΐου στο Λιτόχωρο με τη συμμετοχή 13 πολιτιστικών συλλόγων

10:20 - Κατάθεση Ερώτησης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Λάκη Βασιλειάδη για τις Βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2024: «Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που στηρίζουν την αγροτική μας οικονομία με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος»

10:16 - Λουδίας: Το «Σημείο Μηδέν» παίρνει μπροστά

10:12 - ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

09:23 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Κλειστό θα παραμείνει το ΚΕΠ Λεπτοκαρυάς την Παρασκευή 16 Μαΐου

09:17 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ – ΛΙΤΑΝΕΥΣΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ