«Life Skills –Διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες» & «Η εκπαίδευση ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο»
Οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Πέλλας δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Ε. Φράγκου και κ. Κ. Βάσιου αντίστοιχα και του Υπευθύνου Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Πέλλας, κ. Θ. Μπαζούκη πραγματοποίησαν σε συνεργασία, δύο επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς του νομού.
Το πρώτο σεμινάριο, με θέμα «Life Skills –Διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το British Council και εισηγητή-συντονιστή το συνεργάτη του Βρετανικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Στεργίου.
Το πρόγραμμα αφορούσε στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής από τους μαθητές, ώστε να καταστούν ικανοί να διαχειρίζονται αποτελεσματικά προβλήματα και ζητήματα της καθημερινότητας. Είναι σημαντικό οι μαθητές, αυριανοί πολίτες, να έχουν αναπτύξει, μέσω της μάθησης και της εμπειρίας, τις δεξιότητες της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων, της επικοινωνίας και της συνεργασίας, της προσωπικής και της κοινωνικής υπευθυνότητας.
Το δεύτερο σεμινάρο, με θέμα «Η εκπαίδευση ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο», είχε βιωματικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας. Κεντρική εισηγήτρια και συντονίστρια του σεμιναρίου, ήταν η κ. Άννα Μπαφίτη, Κοινωνιολόγος, M.Ed., Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας, εκπαιδευμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι».
Στην εποχή μας που οι κοινωνικοί δεσμοί παρασύρονται από τη γενικότερη κατάρρευση, οι έννοιες όπως ελευθερία, ενότητα, δικαιοσύνη, ισονομία, αποδοχή, δημοκρατία, παρερμηνεύονται ολοένα και περισσότερο.
Η ρητορική του μίσους ως ακραίος ρατσιστικός και βίαιος λόγος εμφανίζεται και στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες δυτικές και μη κοινωνίες. Με αυτά τα δεδομένα και τους προβληματισμούς, διοργανώθηκε σεμινάριο με τίτλο: «Η εκπαίδευση ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο»
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες προσανατολισμένες στην ανάπτυξη προγράμματος ενάντια στη ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο και βασισμένες στο εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σύνδεσμοι», διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Στην οργάνωση του δεύτερου σεμιναρίου συμμετείχε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έδεσσας, ενώ ο χώρος πραγματοποίησης ήταν και για τα δυο σεμινάρια, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας.
Δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου, 2017