pellatv
Live

Επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων υπάρχει στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων υπάρχει στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, παρά την αυξημένη ζήτηση από πολίτες, που σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης. Για την περίοδο 2017-2018, έως σήμερα, τα φαρμακεία της πόλης έχουν προμηθευτεί από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ),

συνολικά 135.000 αντιγριπικά εμβόλια έναντι 100.000 πέρυσι σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης. Στην αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ο θόρυβος που προκλήθηκε με τη φετινή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και των κρουσμάτων γρίπης της περσινής χρονιάς.

«Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πέρυσι υπήρχε έλλειψη προς το τέλος της περιόδου» πρόσθεσε. Επιπλέον ανέφερε ότι χάρη στην παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, λύθηκε και το σοβαρό πρόβλημα που είχε προκύψει με τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων. «Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούσε τα δύο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του από το άλλο όμοιο» σημείωσε ο κ. Ευγενίδης.

Στη φετινή παραγγελία, εκτός από το κλασικό τριδύναμο εμβόλιο, περιλαμβάνονται και καινούργια, πιο εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης. Το τριδύναμο και τα τετραδύναμα εμβόλια έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών. Για τα παιδιά κάτω των τριών ετών ένδειξη έχει μόνο το τριδύναμο εμβόλιο, από το οποίο χορηγείται η μισή δόση. Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2017-2018) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τριδύναμου εμβολίου είναι 5,70 ευρώ, ενώ του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,70 ευρώ. Όλα χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Οι πολίτες ?κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού- δεν πρέπει να ξεχάσουν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» ανέφερε ο κ. Ευγενίδης, επισημαίνοντας ότι η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες κάθε έτος, με 250.000?500.000 θανάτους ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κατ? εκτίμηση νοσεί το 3%-5% του πληθυσμού κάθε χρόνο, αναμένονται περίπου 40.000 θάνατοι/έτος.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μόνο μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40% έως 60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση νόσησης εμβολιασθέντων ατόμων, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειονότητα η ανάγκη για νοσηλεία.

 Πηγη:seleo.gr

Δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:47 - ΕΕ και Βρετανία ετοιμάζουν αμυντική συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαΐου στο Λονδίνο

13:00 - Έκλεψαν 3,5 τόνους κάρβουνα από μάντρα στους Θρακομακεδόνες

12:31 - Θεσσαλονίκη: Μετρό και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μείωσαν τους αέριους ρύπους στην πόλη -Τα στοιχεία

12:30 - Δήμας: Πρωτοποριακό και καινοτόμο το Flyover για τα ελληνικά δεδομένα -Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι εργασίες

13:06 - Ομολόγησε ο 23χρονος για το διπλό φονικό στο Αίγιο -Στις φυλακές Κορυδαλλού με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

09:35 - Η πιο εύκολη γλώσσα για να μάθει κανείς, σύμφωνα με μεταφραστική εταιρεία

09:27 - Θεσσαλονίκη: Κανονικά σήμερα τα ταξί στους δρόμους -Ανεστάλη η απεργία

13:48 - Ηράκλειο: Συνελήφθη 37χρονος που έκρυβε όπλα στο σπίτι του

13:44 - Η ΕΕ παγώνει και εκείνη τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες, μετά την κίνηση Τραμπ

13:41 - Αλήθεια ή μύθος: Λειτουργεί η αφαίρεση μαγνητών από το ψυγείο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;