Ραγδαία αύξηση των περιστατικών με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, αλλά και των τοπικών και μακρινών μεταστάσεων που προκαλούν, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Αυτό τονίστηκε στη διεθνή συνάντηση 10TH Annual EUROPEAN HEAD & NECK COURSE, η οποία πραγματοποιήθηκε 15-17 Νοεμβρίου στο Πόζναν της Πολωνίας με έμφαση στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των όγκων της κεφαλής και του τραχήλου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 1973 είχαμε 10,4 περιπτώσεις ανά 1,000,000 ανθρώπους, ενώ αντίστοιχα το 2009 είχαμε 16 κρούσματα ανά 1,000,000!
Τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν και αφορούν στον καρκίνο των σιελογόνων αδένων είναι:
Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων αντιπροσωπεύουν το 6% όλων των όγκων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Στις ΗΠΑ εμφανίζονται 5,5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, με το 0,9% να αφορά σε κακοήθη νεοπλάσματα. Η πενταετής επιβίωση κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 72%.
«Οι καλοήθεις όγκοι των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40 χρόνια ζωής, ενώ οι αντίστοιχοι κακοήθεις αφορούν και στα δύο φύλλα από 60 χρόνων και άνω» εξηγεί ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ –ΑΙΤΟΛΟΓΙΑ –ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και στατιστικά στοιχεία τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι όγκοι των σιελογόνων αδένων είναι:
Εμφανίζονται κυρίως μετά από:
Σύμφωνα με τον κ. Αρτόπουλο οι όγκοι των σιελογόνων αδένων χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
Στους μείζονες αδένες όπως,
Στους ελάσσονες-μικρούς αδένες
Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται κατά 80% στην παρωτίδα, κατά 10-15% στον υπογνάθιο και 5-10% σε όλους του υπόλοιπους αδένες.
Οι όγκοι στην παρωτίδα είναι κατά 80% καλοήθεις. Οι συχνότεροι είναι το πλειόμορφο αδένωμα ή μικτός όγκος (59%) και το κυσταδενολέμφωμα ή όγκος του Warthin (7,3%). Το υπόλοιπο 20% είναι κακοήθεια με το βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα της παρωτίδας να είναι το συχνότερο (7,9%).
Οι όγκοι του υπογναθίου είναι κατά 50% καλοήθεις και 50% κακοήθεις, ενώ του υπογλωσσίου αδένα και των ελασσόνων-μικρών είναι κατά μόλις 20% καλοήθεις και κατά 80% κακοήθεις.
Στα παιδιά οι όγκοι των σιελογόνων αδένων είναι πάρα πολύ σπάνιοι. Από αυτούς, το 65% είναι καλοήθεις ( το αιμαγγείωμα είναι το συχνότερο, με το μικτό όγκο να ακολουθεί), ενώ το 35% είναι κακοήθεις (κυρίως βλεννοεπιδερμοειδές καρκίνωμα).
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διάγνωση γίνεται:
Η θεραπεία:
www.artopoulos.com Τηλ. 6937673736
Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου, 2017