pellatv
Live

Η ανώτερη μόρφωση αποτελεί ανάχωμα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κάποιος σπουδάσει η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο.

Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής νόσου παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες και οι κλινικές δοκιμές για ένα αποτελεσματικό φάρμακο έχουν έως τώρα αποβεί άκαρπες. Γι' αυτό οι γιατροί έχουν αυξημένο ενδιαφέρον πλέον στο να βρουν τρόπους πρόληψης της νόσου.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 17.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 37.200 υγιείς (για λόγους σύγκρισης).

«Τα ευρήματά μας παρέχουν την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Συνεπώς η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν αυτήν την καταστροφική πάθηση» δήλωσε η Λάρσον.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανώτερη μόρφωση οδηγεί σε σκέψεις και άλλες νοητικές λειτουργίες που είναι πιο πολύπλοκες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δημιουργεί ένα «γνωσιακό απόθεμα», που βοηθά στην αποτροπή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Ο εγκέφαλος έχει δημιουργήσει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του και έτσι, όταν δεχθεί επίθεση από το Αλτσχάιμερ, διαθέτει εναλλακτικά νευρωνικά δίκτυα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη θέση των εγκεφαλικών κυττάρων που καταστρέφονται. Ανάλογο «γνωσιακό απόθεμα», εκτός από τη μόρφωση, φαίνεται να δημιουργεί και η μεγαλύτερη εξυπνάδα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη αιτία άνοιας και ο αριθμός των ασθενών συνεχώς αυξάνεται διεθνώς, καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων στον παγκόσμιο πληθυσμό μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι, που καπνίζουν, που δεν ασκούνται και που έχουν γενικότερα κακή σωματική υγεία, κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:14 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Σύλλογο Μηχανικών Αλμωπίας για την ένταξη των ωφελούμενων του «Εξοικονομώ 2025»

14:11 - Δελτίο Τύπου Έκθεσης Έργων και Κατασκευών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Έδεσσας

14:06 - ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 2025

14:04 - Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών κατά την διάρκεια της παραμονής της ι. εικόνος Παναγίας «Βηματάρισσας»

14:00 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υπουργό Υγείας για το αίτημα Παραχώρησης του Πολύκεντρου (Πεζόδρομος Γιαννιτσών) στον Δήμο Πέλλας και τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο

12:10 - Δράση Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής με Δωρεάν Υπερηχογράφημα στον Δήμο Έδεσσας

12:04 - Κοινοβουλευτική Αναφορά Λάκη Βασιλειάδη για την Ανάγκη Στήριξης των παραγωγών Σπαραγγιών: «Στήριξη των παραγωγών σημαίνει στήριξη της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας»

12:00 - Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Έδεσσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Έδεσσας του 21ου αιώνα

11:58 - Αθ. Κώτσιος: Έγκλημα στην Marfin -15 χρόνια χωρίς τιμωρία. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι αδιαπραγματεύτη αξία ζωής.

11:54 - Ο Λάκης Βασιλειάδης στον Αγώνα Απόλλων Κρύας Βρύσης – ΝΠΣ Σκύδρας