Κοζάνη, Ελλάδα. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) συνεχίζει την υλοποίηση του διαπεριφερειακού προγράμματος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας με την παράδοση ακόμη τεσσάρων εκχιονιστικών οχημάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο των εθελοντικών Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ, εστιάζοντας στην προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, και στην περιβαλλοντική διαχείριση.
Η συνολική επένδυση ξεπερνά τα €10 εκατ., είναι δηλαδή από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιεί ο ΤΑΡ στις τοπικές κοινότητες από τις οποίες διέρχεται. Και αφορά σε 90 περίπου οχήματα κοινής ωφέλειας: ασθενοφόρα, απορριματοφόρα και οχήματα καθαρισμού δρόμων, δασικά οχήματα, εκχιονιστικά, και οχήματα πολιτικής προστασίας. Οχήματα δηλαδή που εξυπηρετούν ουσιαστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και ανταποκρίνονται σε σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν στον ΤΑΡ φορείς και εκπρόσωποι των κοινωνιών αυτών.
Τα τέσσερα εκχιονιστικά είναι οχήματα-πολυμηχανήματα με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Εκτός από τον εκχιονιστικό μηχανισμό και τις αλατιέρες, συνδυάζουν τις ιδιότητες χλοοκοπτικού, κοπτικού και μηχανήματος κλαδέματος. Κατά συνέπεια, αναμένεται να υποστηρίξουν τις τοπικές αρχές σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό χιονιού και πάγου το χειμώνα, καθώς και τη συντήρηση πάρκων και δημόσιων χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Τα οχήματα παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στην άψογη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του αγωγού σημειώνοντας ότι «Οι κινήσεις αυτές όχι μόνο ενδυναμώνουν τις συνέργειες, αλλά δίνουν και μια προοπτική. Ο αγωγός πρέπει να γίνει αγωγός φιλίας και συνεργασίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μία ακόμα σημαντική Κοινωνική και Περιβαλλοντική Επένδυση που υλοποιείται από τον ΤΑΡ στην Περιφέρεια, και αφορά στην οικονομική στήριξη 2 μεταπτυχιακών προγραμμάτων στον τομέα της Ενέργειας που προσφέρουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Τον ΤΑΡ εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Τοπικών Κοινωνιών για τη Δυτική Μακεδονία, κ. Μιχάλης Γκοσλιόπουλος, που αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια για τη συνεργασία, χάρη στην οποία παραδόθηκαν έγκαιρα τα οχήματα, ολοκληρώνοντας μία σημαντική πρωτοβουλία και μία μεγάλη επένδυση για την περιοχή.
ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: [email protected]
Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP: www.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline
Δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου, 2017