Σχεδόν το ήμισυ των ανέργων στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat με εξαθλίωση απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό όσοι έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, όπου ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας το 48,7% των ανέργων ηλικίας 16-64 ανά την Ένωση ήταν σε κίνδυνο φτώχειας στα τέλη του 2016. Ο κίνδυνος αυτός είναι πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι για τους απασχολούμενους (9,6%). Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δέκα χρόνια ήταν 41,5% και το γεγονός ότι βαίνει αυξανόμενο αντανακλά τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους.
Στη Γερμανία περισσότεροι από επτά στους δέκα (70,8%) ανέργους απειλούνται με φτώχεια. Είναι μάλιστα η μόνη εκπρόσωπος της Δυτικής Ευρώπης, όπου συναντάμε τόσο δραματικά ποσοστά κινδύνου για τους ανέργους. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κινδύνου καταγράφεται στη Λιθουανία (60,5%). Ακολουθούν η Λετονία (55,8%), η Βουλγαρία (54,9%), η Εσθονία (54,8%), η Τσεχία (52,3%), η Ρουμανία (51,4%) και η Σουηδία (50,3%).
Στην Ελλάδα απειλούνται με φτώχεια το 46,9% των ανέργων και το 14% των εργαζόμενων. Το γεγονός ότι στη χώρα μας το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο αποδίδεται στους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, στους οποίους βρίσκουν στήριγμα οι άνεργοι.
Παρόμοια είναι η εικόνα στην Ισπανία, όπου το 49,4% των ανέργων και το 13,1% των απασχολούμενων έχουν εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου στη χώρα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά απειλής για τους ανέργους καταγράφονται στην Κύπρο και τη Φινλανδία (37,3%), τη Γαλλία (38,4%) και τη Δανία (38,6%).
Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου, 2018