pellatv
Live

Αποστόλου: Πρωταρχικός στόχος ο συνεργατισμός στον αγροτικό χώρο και η ενίσχυση των συνεργειών στον αγροδιατροφικό τομέα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, παραβρέθηκε σήμερα στη Συνάντηση Εργασίας που διοργάνωσαν στην Τρίπολη οι Αναπτυξιακές  Εταιρείες  Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δίκτυο LEADER, στο πλαίσιο και της συμμετοχής του στις διήμερες εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

 

Ο κ. Αποστόλου στην τοποθέτησή του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ πρωταρχικό στόχο έχει ο συνεργατισμός στον αγροτικό χώρο και η ενίσχυση των συνεργειών στην πρωτογενή παραγωγή και σε όλη την αλυσίδα του αγροδιατροφικού τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημαντική συμβολή και της συνεργασίας σε Περιφερειακό επίπεδο.

 

Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε πως οι Ομάδες Τοπικής Δράσης των προγραμμάτων Leader έχουν ζωτικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία και στο όραμα για την ανασύσταση της οικονομίας και πρόσθεσε πως προτεραιότητα και για το υπουργείο αποτελεί η ανάδειξη των υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων της Πελοποννήσου και όλης της επικράτειας.

Επισημαίνεται ότι στη Συνάντηση Εργασίας στην Τρίπολη παραβρέθηκαν επίσης  ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου και ο Γενικός Γραμματέας  Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού:

 

«Φίλες και Φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να παρευρίσκομαι στη συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας, μία συνάντηση που αφορά σε ένα δυναμικό και παραγωγικό εγχείρημα των ΟΤΔ της Πελοποννήσου για την προβολή και ανάπτυξη των περιοχών της Πελοποννήσου, μέσω της αύξησης της αναγνωρισιμότητας των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και ποικιλιών  των επιμέρους περιοχών της.

Το Διατοπικό Σχέδιο αντιμετωπίζει -σε συνέχεια των δύο προηγούμενων προγραμματικών περιόδων- την Πελοπόννησο σαν νησί, μία ενιαία γεωγραφική ενότητα, όπου τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος και οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που συνθέτουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, παρουσιάζουν μεγάλη ομοιογένεια.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ σε ένα σημείο, που όλη αυτή την περίοδο εμείς στο ΥΠΑΑΤ θεωρούμε ως  πρωταρχικό στόχο στον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Και δεν είναι κανένα άλλο, παρά ο συνεργατισμός στον αγροτικό χώρο. Μία έννοια που όταν αποκτήσει ουσία (σάρκα και οστά) θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στον αγροτικό χώρο.

Η σημερινή συνάντηση λοιπόν είναι πολύ σημαντική για μένα καθώς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Πελοποννήσου συγκεντρώνονται οι έννοιες: συνεργασία, τοπικά προϊόντα, εμπειρίες, καλές πρακτικές.

Χωρίς τη συμβολή του αγροτικού χώρου, ανάπτυξη δεν μπορούμε να έχουμε σε μια χώρα που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και που αυτά μπορούν να βοηθήσουν, αποφασιστικά.

Είμαι θερμός υποστηρικτής της άποψης, ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν στη διεθνή σκηνή τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού και γενικότερα του αγροτικού χώρου, σε μια προσπάθεια που έχει ήδη δώσει τους πρώτους καρπούς. Οδεύουμε το 2018 στην εξαφάνιση του ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, όταν πριν 3 χρόνια ξεπερνούσε τα 2,5 δις ευρώ.

Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή μου παρουσία εδώ, θα ήθελα να τονίσω τη ζωτικότητα που διαδραματίζουν οι ΟΤΔ στην αναπτυξιακή διαδικασία και το όραμα για ανασύσταση της οικονομίας.

Η ενίσχυση συνεργειών και η συμμετοχή σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε Περιφερειακό επίπεδο αποτελούν ενέργειες προτεραιότητας, ενώ ενισχύουν και το γεγονός ότι αποτελούν καλή πρακτική του Υπουργείου μας.

Ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων (Νεμέα), το σημαντικότερο κρασί της ιστορίας (Μαλβαζίας), ο σημαντικότερος θεσμός του κόσμου και της ιστορίας (Ολυμπιακοί Αγώνες), το κέντρο της Μεσογειακής δίαιτας (Κορώνη), ο τόπος των παγκόσμιων ηρώων Ηρακλή και Λεωνίδα, το καλύτερο ελαιόλαδο και η καλύτερη ελιά του κόσμου (Καλαμών-Καλαμάτας ).

Μαζί με τα παραπάνω τα εξαιρετικά τυροκομικά από κτηνοτροφία εκτατικής μορφής και ντόπιες φυλές, τα μήλα Delicius και το Μοσχοφίλερο στο Οροπέδιο της Μαντινείας που βρισκόμαστε σήμερα, είναι ο πλούτος της γης και του μόχθου μας.

Η Πελοπόννησος, η Πύλη στον μύθο και τον χρόνο, αναζητά διεξόδους επιβίωσης σε ξενόφερτες συμπεριφορές, έχοντας συχνά απεμπολήσει ιστορία, πολιτισμό, παράδοση, φύση, γαστρονομία, αγροτική παραγωγή, προϊόντα, φιλοξενία, περιβάλλον και δεκάδες παγκόσμια brands.

Το (διαπεριφερειακό) "Στρατηγικό και Επιχειρησιακό σχέδιο του Τόπου" για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, με βάση την αφύπνιση και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για ολοκληρωμένη/ολιστική θεώρηση των πραγμάτων και όχι αποσπασματικές εμπνεύσεις.

Από πλευράς μας, όλοι εμείς στο ΥΠΑΑΤ (πολιτική ηγεσία, υπηρεσιακοί παράγοντες) αλλά και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα σας, να σας ακούσουμε και παράλληλα να συνδιαμορφώσουμε το τοπίο που οραματίζεστε για την τοπική ανάπτυξη μέσα βέβαια από τα κανονιστικά πλαίσια που ισχύουν.

Πλούτο της περιοχής πλην των άλλων αποτελούν πλέον οι διάσημες Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ που έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η ελιά Καλαμάτας μέσα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατέχει την δεύτερη θέση στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, παγκοσμίως, ενώ το ύψος των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι ελιές Καλαμάτας κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο αυτών, αφού το 80% της παραγωγής της, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους, εξάγεται.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας αναφέρω στοιχεία για την ετήσια παραγωγή έτοιμου προϊόντος (επιτραπέζιες ελιές) της ποικιλίας “Καλαμάτα” ανά Περιφερειακή Ενότητα.

 

ΠΕ Ποσότητα σε τόνους Ποσοστό στην εγχώρια παραγωγή
Αιτωλοακαρνανίας 18.000-28.000 44%
Λακωνίας 11.000-17.000 27%
Μεσσηνίας 1.500-2.500 4%
Φθιώτιδας 6.500-10.500 17%
Άλλοι 3.000-5.000 8%
Σύνολο παραγωγής 40.000-63.000  

Και βέβαια όπως και σεις γνωρίζετε καλά η φετινή χρονιά τόσο από τη πλευρά της παραγωγής, όσο και των εξαγωγών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη .

Στο πλαίσιο λύσης της σύγχυσης για την ονοματολογία των εμπορικών τύπων επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαμάτα” με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας το Υπουργείο μας ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών.

Με γνώμονα την δημιουργία προοπτικής και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας,

αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας ευκαιριών στους διεθνείς ανταγωνιστές μας για να καλύπτουν τα «κενά» αυτά της αγοράς με δικά τους προϊόντα, το Υπουργείο μας ξεκίνησε, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, έναν διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τελευταίων χρόνων στην ονομασία της ελιάς Καλαμάτας.

Στόχος μας με τη λύση που δίνουμε, η οποία προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία, είναι να επιτραπεί η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Δηλαδή να ενισχύσουμε το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών και παράλληλα να επιτραπεί η νόμιμη εμπορία του προϊόντος «Kalamata olives» στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Αγορά».

Είδαμε στις παρουσιάσεις που έγιναν σημαντικές πρωτοβουλίες των Αναπτυξιακών Εταιρειών μέσω του προγράμματος LEADER, διαχρονικά για τα προϊόντα της Πελοποννήσου.

Τόσο οι παρεμβάσεις με το Πελοποννησιακό κρασί και η συνεργασία με την ΕΝΟΑΠ, καθώς και η ανάδειξη και η δημιουργία προοπτικών για τα ελαιοκομικά και τυροκομικά της περιοχής αποτελούν σημαίνον σημείο για την ανάπτυξη και την αναπτυξιακή διαδικασία στην περιοχή, μέσω της διατήρησης της τοπικότητας.

Η στρατηγική που τέθηκε στο Τοπικό Πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας για τη στήριξη και ανάδειξη της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, με στοχευμένες δράσεις, αλλά και μέσω του Διατοπικού σας Σχεδίου, βρίσκεται σε απόλυτα θετική κατεύθυνση και θα μας βρει αρωγούς, το Υπουργείο, τις Υπηρεσίες του, αλλά και εμένα προσωπικά.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να προτείνω και να ενισχύσω παρεμβάσεις και ενέργειες που σχετίζονται:

  • με την προστασία της ονομασίας ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας για την ενίσχυση της παραγωγής στην Μεσσηνία.
  • Με τον λεπτομερή σχεδιασμό των μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας αυτής , ώστε να περιλαμβάνει και τις νέες απαιτήσεις παραγωγής προϊόντων της , όπως εκπυρηνωμένες , χαρακτές φέτες , ελιές με ξύδι .
  • Με τη διάκριση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας από την εμπορική ονομασία  ελιά Καλαμάτας στον καταναλωτή μέσα από ειδικό πρόγραμμα προβολής και προώθησης   και
  • Τη διασύνδεση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας με την παραγωγική ταυτότητα της ΠΕ Μεσσηνίας και άλλες δράσεις που μέσα από συνέργειες μπορούν να στηριχτούν .

 

Πριν κλείσω την ομιλία μου πρέπει να πω και δυο λόγια για το κρασί, μια και η συνάντησή μας γίνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «δρόμοι κρασιού Πελοποννήσου.Το κρασί είναι, όπως και η επιτραπέζια ελιά  κρατούν τα σκήπτρα των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να τα βοηθήσουμε.

Η αναταραχή που προκλήθηκε με την επιβολή του πρόσθετου  φόρου στο κρασί, κάτω από τις γνωστές πιέσεις,  θα αποκατασταθεί σύντομα με την κατάργησή του  όχι μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος, γιατί δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά έσοδα, αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο το χώρο. Η δέσμευσή μας ισχύει . Συνεχίζουμε λοιπόν τη στήριξη των ποιοτικών μας προϊόντων. Γι αυτό και προχωρούμε μαζί σας στην ανάδειξη της ποιότητάς τους μέσα και από τη δημιουργία εθνικής και τοπικής επισήμανσης της ποιότητας αυτής. Να είστε όλοι καλά».

 

Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:41 - Κωνσταντίνος Τασούλας: «Η δημοκρατία είναι τελικά και τέχνη, γιατί είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική κατάκτηση του ανθρώπου»

17:55 - Το φθινοπωρινό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων στις 12 κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου

17:53 - Μαθήματα Ζωής: Δωρεάν εκδήλωση για την ψυχική υγεία με θέμα «Τι μας εμποδίζει να ζήσουμε μια ζωή με ευχαρίστηση;» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

13:18 - Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024

13:16 - «Γιαννιτσά: Η πόλη της τέχνης» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Είμαι στον τόπο σου» της TV100

13:13 - Ρύθμιση οφειλών στο Δήμο Πέλλας

13:10 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

18:48 - Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών σε περιοχή της Πέλλας

18:45 - ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»

18:44 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσεγγίζει τουριστικά το Βέλγιο και την Ολλανδία