pellatv
Live

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα τατουάζ στον κόσμο- Πάνω σε αιγυπτιακές μούμιες

Η ιστορία των τατουάζ πρέπει να ξαναγραφτεί, καθώς ανακαλύφθηκαν σε αιγυπτιακές μούμιες τα αρχαιότερα τατουάζ με παραστάσεις στον κόσμο.

Τα τατουάζ εκτιμάται ότι έγιναν μεταξύ του 3351 και του 3017 π.Χ., γεγονός που τα καθιστά περίπου μία χιλιετία παλαιότερα από ό,τι παρόμοιο είχε βρεθεί έως τώρα.

Ένας άγριος ταύρος, ένα αφρικανικό πρόβατο και ένα μοτίβο με σχήματα S ανακαλύφθηκαν σε ένα ανδρικό και σε ένα γυναικείο σώμα που είχαν μουμιοποιηθεί με φυσικό τρόπο από την έρημο όπου είχαν θαφτεί και βρίσκονται πλέον στο Βρετανικό Μουσείο.

Είναι οι λεγόμενες μούμιες Gebelein, που προέρχονται από την προδυναστική περίοδο, προτού η Αίγυπτος ενοποιηθεί υπό τον πρώτο φαραώ γύρω στο 3100 π.Χ. Είχαν βρεθεί στο νότιο τμήμα της 'Ανω Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Λούξορ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσικό ανθρωπολόγο Ντανιέλ Αντουάν του Βρετανικού Μουσείου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αρχαιολογικής επιστήμης 'Journal of Archaeological Science', σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησαν τεχνικές τομογραφίας, υπέρυθρης απεικόνισης και ραδιοχρονολόγησης για να μελετήσουν τα τατουάζ.

Η ανδρική μούμια είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες στον κόσμο και εκτίθεται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκε.

Παρόλα αυτά, μόλις τώρα έγινε αντιληπτό ότι κάποιες σκούρες μουντζούρες, τις οποίες έχει στο πάνω μέρος του δεξιού μπράτσου, είναι τατουάζ ενός προβάτου και ενός ταύρου με μακριά ουρά. Το 2012 οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας είχε δολοφονηθεί σε ηλικία 18 έως 21 ετών, μαχαιρωμένος από πίσω.

Η γυναικεία μούμια διαθέτει στο μπράτσο της και στον ώμο της τέσσερα μικρά S που είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Πιθανώς αναπαριστούν κάτι που χρησιμοποιείτο σε τελετουργικούς χορούς. Οι επιστήμονες νόμιζαν μέχρι τώρα ότι τα αρχαία τατουάζ περιορίζονταν μόνο στις γυναίκες.

Τα τατουάζ χρησιμοποιούνταν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Έως τώρα τα αρχαιότερα τατουάζ με γεωμετρικά σχήματα (αλλά όχι με παραστάσεις ζώων ή άλλες) είχαν ανακαλυφθεί στην αλπική μούμια που είναι γνωστή ως ο Έτζι των Πάγων και χρονολογείται στην τέταρτη χιλιετία π.Χ., είναι δηλαδή περίπου σύγχρονη με τα τατουάζ των αιγυπτιακών μουμιών.

Πηγη:iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 1 Μαρτίου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:41 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση «Δωρεά Οργάνων, Αλυσίδα Ζωής»

13:35 - Μίνι τουρνουά μπάσκετ σε σχολεία των Γιαννιτσών- Συμπερίληψη των μαθητών ΑΜΕΑ μέσω του αθλητισμού

13:28 - Με πορτοκαλί χρώμα φωταγωγήθηκε η Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

13:25 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πέλλα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

13:21 - Επίσκεψη Αυγενάκη – Πιερρακάκη στο ΜΑΙΧ: Συνολική αναβάθμιση του Ινστιτούτου – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση των πτυχίων

13:18 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα

13:41 - Ο Λάκης Βασιλειάδης εύχεται στις μαθήτριες και τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες «Καλή Επιτυχία»

13:40 - Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις

13:35 - Παιδική Προστασία, Αποϊδρυματοποίηση Αναδοχή: Μια εκδήλωση για τα παιδιά

13:31 - Εξιχνιάστηκαν 13 διαρρήξεις οχημάτων που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο στη Βέροια