pellatv
Live

Την «τερατώδη αδιαφορία» για τα παιδιά στη Συρία καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Η αποτυχία των πολλαπλών εκκλήσεων για εκεχειρία στη Συρία καταδεικνύει την «τερατώδη αδιαφορία» για τα δεινά εκατομμυρίων παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί στη σύγκρουση η οποία διαρκεί επτά χρόνια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ένα ψήφισμα για εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία, που ενέκρινε πριν από δύο εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοήθηκε παντελώς επί του εδάφους, όπου οι μάχες εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα καλά κρατούν.

Η Κέιτ Γκίλμπορ, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάλεσε για άμεση δράση προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα παιδιά στη Συρία.

Σε μια ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία της για τα περίπου 125.000 παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στην ανατολική Γούτα, «πολλά από τα οποία υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και στην πλειονότητά τους έχουν τραυματιστεί βαθιά».

«Δεν είναι απόδειξη μιας τερατώδους αδιαφορίας όσον αφορά τα δεινά των παιδιών η περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια εκεχειρία;» διερωτήθηκε.

Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασε η σύγκρουση αυτή τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αποκάλυψε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει την έδρα του στο Λονδίνο.

Ο Πάνος Μουμτζής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα για τη Συρία, δήλωσε σήμερα πως σχεδόν 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν στη Συρία πέρυσι, καθιστώντας το 2017 «το πιο φονικό έτος για τα παιδιά στον πόλεμο στη Συρία».

«Δυστυχώς, το 2018 ξεκίνησε κι αυτό πολύ άσχημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας πως κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, «περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες» στη χώρα.

Τα δύο τρίτα των περίπου 8,4 εκατομμυρίων παιδιών στη Συρία έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ένα εκατομμύριο από αυτά ζουν σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές και 170.000 σε πόλεις υπό πολιορκία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

«Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι σε διαδικασία ταυτοποίησης (…) και συγκροτούνται φάκελοι για την προσαγωγή τους ενώπιον των δικαστηρίων», προειδοποίησε η Γκίλμορ.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

15:01 - Η πρόληψη σώζει

14:54 - Από τον Νείλο στην Ήπειρο: Το Ταξίδι του Παπύρου Ενώνει τα Σχολεία της Πιερίας και των Ιωαννίνων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ