Μεγαλύτερη περίοδος καύσωνα που ξεκινά από Μάιο και ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και έλλειψη του φαινομένου του δροσισμού που μας ανακούφιζε τις νύχτες παρατηρούν οι επιστήμονες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μετεωρολόγους, “η αστικοποίηση έχει μειώσει δραματικά τις περιόδους δροσιάς που είχαμε κυρίως τη βραδινή περίοδο. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να δυσφορούμε ακόμη και με θερμοκρασίες γύρω στους 30 - 35 βαθμούς. Αυτό που κάνει την αύξηση θερμοκρασίας πιο οδυνηρή είναι ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας".
Το φαινόμενο αυτό έχει ξεκινήσει να παρατηρείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και μελετήθηκε διεξοδικά σε περισσότερες από 200 μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Για τη Θεσσαλονίκη, ο βαθμός δυσφορίας που σταθερά αυξάνεται παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας συσχετίζεται και με άλλους παράγοντες όπως η μείωση της έντασης του Βαρδάρη, η θαλάσσια αύρα κυρίως τις βραδινές ώρες, η έντονη ανοικοδόμηση πολλών περιοχών και η έλλειψη χώρων πρασίνου. Χθες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης εξέδωσε οδηγίες για τους πολίτες ενόψει καύσωνα. Στις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να μην εκτίθενται στον ήλιο ειδικά το διάστημα 12.00 - 16.00 συγκαταλέγονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου, 2008