pellatv
Live

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο της μαυρίλας του καλοκαιριού – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Μπορεί να είναι ακόμα Απρίλιος, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν κατακλύσει όλη την Ελλάδα. Ο υδράργυρος αγγίζει ήδη τους 30 βαθμούς Κελσίου, με τους κατοίκους των αστικών κέντρων να αναζητούν ανάσες δροσιάς στις παραλίες.

Το ότι η ζέστη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια… και για το λόγο αυτό παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι το γεγονός πως οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Μία έρευνα Πολωνών ερευνητών δίνει απάντηση στο ερώτημα «γιατί η επιθετικότητα και η βία αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες». Τα αποτελέσματα, είναι ανησυχητικά. Η μελέτη λοιπόν αποκάλυψε ότι οι ορμόνες του στρες αυξάνονται, όσο αυξάνεται και η θερμοκρασία. Γεγονός που ήρθε να δώσει… εξηγήσεις για το περίεργα ανησυχητικό φαινόμενο «summertime blues» ή αλλιώς «μαυρίλα του καλοκαιριού», βάσει του οποίου η υψηλή θερμοκρασία συνδέεται με την επιθετικότητα, τις αυτοκτονίας και τη βία!

Η ομάδα των Πολωνών ερευνητών διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, είναι πολύ χαμηλότερα τους χειμερινούς μήνες απ' ό,τι τους καλοκαιρινούς, ενώ όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο πιο ευέξαπτοι γίνονται οι άνθρωποι!

Οι ερευνητές, μελετώντας στατιστικά στοιχεία διάφορων εγκλημάτων, διαπίστωσαν ότι αυτά που συνδέονταν με τη βία, παρουσίαζαν κατακόρυφη αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Dominika Kanikowska, παθοφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Πόζναν και οι συνεργάτες της, κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι όλα πηγάζουν από την επίδραση της θερμοκρασίας στην κορτιζόλη.

Και αυτό γιατί απέδειξαν ότι η «ορμόνη του στρες» απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια «ενοχλητικών» καταστάσεων. Μία από αυτές δε, είναι και η αφόρητη αίσθηση όταν ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο.

Πηγή: cnn.gr

Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:55 - Κυριακή 23 Φεβρουαρίου – Εκδήλωση μνήμης για τα Τέμπη στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών

15:11 - Συνάντηση της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνάς Αηδονά με τους Δημάρχους της Π.Ε. Πιερίας – Δύο νέα σχολεία κατασκευάζονται στην Πιερία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

15:04 - Συνελήφθη σεκιούριτι που ξέχασε ανοιχτές τις μπάρες στις γραμμές του ΟΣΕ στη Χαμοστέρνας

14:56 - Σαντορίνη: Ουρές στα πρακτορεία, άρον άρον φεύγουν από το νησί -«Το βράδυ κοιμήθηκα στο γκαράζ, στο αυτοκίνητο»

14:49 - Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων η Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

14:46 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Στον Πλαταμώνα την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου το 5ο δωρεάν ενημερωτικό-εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού «Πνιγμονή» και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

13:49 - Άμεσα συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για απόπειρα ληστείας

13:46 - Εκδήλωση παρουσίασης «έξυπνου και ψηφιακού θερμοκηπίου» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τη Cisco

13:45 - Α. Τζιτζικώστας: «Στις 5 Μαρτίου θα παρουσιάσω το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία»

13:42 - Στην ΚτΥπ για το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών, ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης