Στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει καθιερώσει η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με παραγωγικούς φορείς του νομού, συναντήθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου με τον Πρόεδρο Γιάννη Ντίσιο, τον Αντιπρόεδρο Πέτρο Σερέτη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Χριστοφορίδη του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πέλλας με σκοπό να συζητήσουν τα προβλήματα των αιγοπροβατοτρόφων. Πρόκειται για νεοσύστατο συνεταιρισμό ο οποίος απαριθμεί σήμερα 27 μέλη και βρίσκεται επίσης στη φάση να αναγνωριστεί ως Ομάδα και Οργάνωση Παραγωγών.
Ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στην παραγωγή γάλακτος, όσο και στην παραγωγή κρέατος. Επισημαίνοντας την παραγωγή γάλακτος, πρώτη ύλη η οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας, αλλά και άλλων τυροκομικών προϊόντων και γιαουρτιού, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων συζήτησαν με τη βουλευτή τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν απειλούν με συρρίκνωση τον κλάδο.
Μεταξύ άλλων οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν:
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι μοχθούν για την παραγωγή πρώτης ύλης η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των διατροφικών προϊόντων του κλάδου, καταγράφοντας αύξηση εξαγωγών σε ετήσια βάση.
Η κ. Τζάκρη αφού άκουσε τους κτηνοτρόφους:
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουν για την παραγωγή ακόμη πιο ποιοτικών προϊόντων.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες των κτηνοτρόφων να οργανωθούν σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών, διότι με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρώσουν την παραγωγή τους, θα αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα επιτύχουν καλύτερες τιμές κατά την εμπορία του προϊόντος τους. Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει να συμμετάσχει στον Συνεταιρισμό και στην Ομάδα/Οργάνωση Παραγωγών που βρίσκεται στη φάση της σύστασης ακόμη μεγαλύτερος αριθμός κτηνοτρόφων, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι μπορούν να έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, εκμεταλλευόμενοι τις ενισχύσεις που παρέχονται μέσα από το Μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Τόνισε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του προϊόντος που θα διακινείται μέσα από το συλλογικό σχήμα, τόσο μεγαλύτερες ενισχύσεις μπορούν να λαμβάνουν, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και μέχρι 100.000 ευρώ τα δυο πρώτα έτη.
Δεσμεύτηκε να έχει επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διερεύνηση ενίσχυσης του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων μέσα από δυνατότητα αύξησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά ζώο, ώστε αυτή να καταστεί όσο το δυνατό αναλογικότερη με αυτή που χορηγείται στα βοοειδή, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στο γάλα που παρατηρείται κατά την τρέχουσα περίοδο.
Επίσης θα συζητήσει και θα επιδιώξει να έχει θετική κατάληξη η εξέλιξη του θέματος με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα.
Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου, 2018