pellatv
Live

Σαρωτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή στη Βόρεια Ελλάδα

Εκτεταμένους όσο και στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εν μέσω της θερινής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας οι τζίροι είναι μεγαλύτεροι όπως μεγαλύτερη είναι και η φοροδιαφυγή, πραγματοποιούν οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το διάστημα Ιουνίου και Ιουλίου 2018, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν στη Βόρεια Ελλάδα 1.200 φορολογικούς ελέγχους διαπιστώνοντας πάνω από 3.000 παραβάσεις και επιβάλλοντας περί τις 60 άμεσες αναστολές λειτουργίας.

Στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή στο δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου του 2017, είχαν διενεργηθεί 880 έλεγχοι, είχαν διαπιστωθεί περί τις 2.050 παραβάσεις, καθώς και είχαν επιβληθεί 22 άμεσες αναστολές λειτουργίας.

Οι προληπτικοί έλεγχοι είναι στο φετινό δίμηνο αυξημένοι κατά 35% αλλά αυξημένες κατά περίπου 50% είναι φέτος και οι παραβάσεις, όπως και το ποσοστό της παραβατικότητας (ως προς τον αριθμό ελέγχων) το οποίο έφθασε στο 67% από 54% πέρυσι.

Τα επιμέρους στοιχεία επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η παραβατικότητα εντοπίζεται κυρίως στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, οι ενοικιάσεις χώρων και ειδών αναψυχής, αλλά και σε ελευθέρια επαγγέλματα η δραστηριότητα των οποίων επίσης, άμεσα ή έμμεσα, κορυφώνεται το καλοκαίρι.

Οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, με περιοχή ευθύνης τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατευθύνονται περισσότερο στα τουριστικά θέρετρα, όπως η Χαλκιδική, οι Βόρειες Σποράδες, η Θάσος, τα Ιόνια νησία κτλ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής που συνεχώς εντοπίζονται, θεωρείται δεδομένο ότι η μεγάλη προσέλευση τουριστών στη χώρα μας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και του αποδιδόμενου ΦΠΑ, τονώνοντας και άλλο τα δημόσια έσοδα.

Όπως αναφέρουν, πάντως, πηγές της ΑΑΔΕ, η φορολογική διοίκηση δεν έχει ως στόχο τις άμεσες αναστολές λειτουργίας, οι οποίες, όπως τονίζεται, καταγράφονται ως αποτέλεσμα των προληπτικών ελέγχων, αλλά επ' ουδενί δεν είναι αυτοσκοπός.

Ζητούμενο είναι, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, να εμπεδωθεί γενικά στην κοινωνία ένα κλίμα φορολογικής συνείδησης, ώστε μέσα από την απαίτηση των ίδιων των πολιτών για την έκδοση αποδείξεων στις καθημερινές συναλλαγές για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, να δημιουργηθούν συνθήκες μεγαλύτερης δυνατής φορολογικής συμμόρφωσης.

Πηγή: voria.gr

Δημοσιεύτηκε στις 3 Αυγούστου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

14:21 - Δήμος Πέλλας: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το «Δρόμο Θυσίας Γιαννιτσών 2026»

14:17 - “Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ” – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΡΙΖΟΧΩΡΙ

13:16 - Άμεσα συνελήφθησαν 2 άτομα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν άνδρα στην πόλη των Σερρών

18:10 - ΚΕΠ Υγείας Δήμου Πέλλας: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

18:07 - 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) – ΕΔΕΣΣΑ

18:02 - Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία για τη χρήση προστατευτικού κράνους

17:58 - Επιβολή διοικητικού προστίμου σε Πέλλα

12:45 - 20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

18:16 -  Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2026: Συνεχίζονται οι εγγραφές- Hλεκτρονική χρονομέτρηση στo Δρόμο των 5,5 χλμ

12:56 - Στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Ράδιο Pella 103,3 φιλοξενήθηκε η Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, διευθύντρια της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς και στέλεχος της «ΝΙΚΗΣ».