pellatv
Live

Καρτέλ και στη διακίνηση του βιομηχανικού ροδάκινου;

Την άμεση παρέμβαση των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Τζανέτος Καραμίχας, προκειμένου να εξετασθεί εάν λειτουργεί καρτέλ και στη διακίνηση του βιομηχανικού ροδάκινου.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή προς τους υπουργούς Χρήστο Φώλια και Αλέξανδρο Κοντό, “η επιμονή των εγχώριων βιομηχανιών του κλάδου να διατηρούν σε στασιμότητα το εισόδημα των παραγωγών στο διάστημα των τελευταίων ετών, αλλά και οι μηδαμινές αυξήσεις που προτείνουν (10%) για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο, επιβάλλουν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών”.
Για να τεκμηριώσει όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ παραθέτει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών συμπύρηνων (βιομηχανικών) ροδάκινων. Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι συνθήκες της αγοράς παρέχουν τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης των τιμών των παραγωγών, γεγονός που διαπιστώνεται και σε ομοειδείς βιομηχανίες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα η τιμή παράδοσης του προϊόντος στις μεταποιητικές βιομηχανίες διαμορφώνεται στα 26 λεπτά το κιλό έναντι 23 λεπτών πέρυσι. Πρόκειται για αύξηση 10%, που δεν ικανοποιεί τους ροδακινοπαραγωγούς λόγω του φετινού αυξημένου κόστους παραγωγής. Η αντίστοιχη τιμή στην Ισπανία είναι 35 λεπτά σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με πέρυσι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας (όπου παράγονται οι περισσότεροι τόνοι του προϊόντος πανελλαδικά) οι τιμές στα συμπύρηνα ροδάκινα -για παράδοση στο εργοστάσιο- παρέμειναν σχεδόν σταθερές στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας (2004-2007), παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής.

“Το πάγωμα των τιμών πώλησης του προϊόντος καταδεικνύει ότι το καρτέλ υφίσταται και στο βιομηχανικό ροδάκινο”, αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Πέλλας και αντινομάρχης Χρήστος Χατζηαντωνίου, προσθέτοντας ότι “ο τρόπος διακίνησής του έχει όλα τα χαρακτηριστικά που συνιστούν καρτέλ. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν καθηλωμένες οι τιμές εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Εμείς ζητάμε ελεύθερη διαπραγμάτευση για την τιμή, η οποία να καθορίζεται ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. § Στα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ καταδεικνύεται επίσης ότι η στασιμότητα της εγχώριας τιμής δεν δικαιολογείται ούτε από τα στοιχεία του εξαγωγικού εμπορίου του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο διάστημα της τελευταίας τριετίας (2005-2007) ο όγκος των εξαγωγών στα μεταποιημένα ροδάκινα αυξήθηκε κατά 8%. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, που αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα προορισμού των εξαγόμενων μεταποιημένων προϊόντων, (απορροφά σταθερά το 26% της εγχώριας παραγωγής) η μέση τιμή εξαγωγής στο διάστημα της τριετίας 2005-2007 αυξήθηκε κατά περίπου 28%.

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:45 - 20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

18:16 -  Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2026: Συνεχίζονται οι εγγραφές- Hλεκτρονική χρονομέτρηση στo Δρόμο των 5,5 χλμ

12:56 - Στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Ράδιο Pella 103,3 φιλοξενήθηκε η Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, διευθύντρια της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς και στέλεχος της «ΝΙΚΗΣ».

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.