pellatv
Live

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αρνήθηκε να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Αμέσως μετά ακολούθησαν με παρόμοιες ανακοινώσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους η Κολομβία και η Βραζιλία, έχουν ήδη αναγνωρίσει το Χουάν Γκουαϊδό, μετά την αυτοανακήρυξή του ως προσωρινού προέδρου στις 23 Ιανουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό την Πέμπτη και κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ακολουθήσουν.

Η αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έρχεται λίγες ώρες μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου από τον Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

«Προσπαθούν να μας στριμώξουν με τελεσίγραφα για να μας υποχρεώσουν να φτάσουμε σε ακραία κατάσταση σύγκρουσης», είπε ο Μαδούρο.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από τις ευρωπαϊκές χώρες «ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Οτάβα οργανώνει σήμερα συνεδρίαση για την διαχείριση της κρίσης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας της Λίμα, στη οποία συμμετέχουν ο Καναδάς και δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν επίσης να λάβει μέρος. Συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματισθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης , περί τις 22.30 ώρα Ελλάδος.

«Ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε από την πλευρά του ότι η προσφυγή στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελεί επιλογή, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Υποστηριζόμενος από την Ρωσία, την Κίνα, την Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «ενορχηστρώνουν πραξικόπημα».

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να συμβάλει στην οργάνωση ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών στην Βενεζουέλα θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο, ανακοίνωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες.

Ενώπιον της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Καράκας, ο Χουάν Γκουαϊδό προέβλεψε ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας και κάλεσε τους υποστηρικτές του σε νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Τα κέντρα διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας θα εγκατασταθούν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Βραζιλία και την Κολομβία, καθώς και σε «νησί της Καραϊβικής», εξήγησε ο Γκουαϊδό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό από την πλευρά τους, μέσω του Twitter του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον ότι, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ετοιμάζονται ήδη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών «σχέδιο διεθνούς βοήθειας για την επείγουσα αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η Βενεζουέλα».

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, παραγωγού πετρελαίου και κάποτε της πλουσιότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ειδών διατροφής και φαρμάκων, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό, 10.000.000% το 2019, σύμφωναμε το ΔΝΤ. Από το 2015, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, επί πληθυσμού 31 εκατομμυρίων, επέλεξαν την έξοδο από την χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου, 2019


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:05 - Υποβολή Αιτήσεων Προγραμμάτων Μελισσοκομίας έως 30-5-2025

11:02 - Γιώργος Καρασμάνης: Με βαθειά θλίψη και απέραντο σεβασμό, αποχαιρετώ τον Πέτρο Μολυβιάτη

10:58 - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

08:52 - Υπογράφτηκε το συμβόλαιο κυριότητας του πρώην Στρατοπέδου Δούμτσα Μαργαρίτη στο Δήμο Σκύδρας

18:01 - Σοσιαλδημοκρατία: Ισορροπία πολιτικού ορθολογισμού και φαντασίας εν μέσω δημοσιονομικών κανόνων

10:56 - Λάκης Βασιλειάδης: Και επίσημα η έγκριση για προκήρυξη των 10 θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία μας

10:54 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση για τις υγειονομικές μονάδες στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές

10:51 - Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης : Ανθοέκθεση 2025:Γιορτή Χρωμάτων, Χορού και Μουσικής

10:43 - 3ο Axios Running Festival. Την Κυριακή 18 Μαΐου ζήστε την εμπειρία!

07:57 - ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ – ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ