pellatv
Live

Έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ στην Ελλάδα: Εντός του 2020 οι πρώτες παραδόσεις

Στις αρχές Δεκεμβρίου μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου TAP, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε.

Στόχος εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία και τα επόμενα χρόνια σε περισσότερες χώρες της Βαλκανικής. Πρόκειται για έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, προσθέτει μία νέα πηγή εφοδιασμού τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο ενώ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία: τόσο τα υλικά και οι εργολαβίες κατασκευής όσο και η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων προέρχονται από την ελληνική αγορά και τις τοπικές κοινωνίες.
Εντός του 2020 ο TAP θα εισάγει φυσικό αέριο στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα, η μηχανική κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί και προετοιμαζόμαστε για τη φάση των δοκιμών που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης των δοκιμών, ο ΤΑΡ θα εισάγει -ελεγχόμενα, σταδιακά και ανά τμήμα- φυσικό αέριο στον αγωγό», επισημαίνει στο ΑΠΕ-MΠE η Διευθύντρια Επικοινωνίας Ελλάδας του ΤΑΡ, Κατερίνα Μουζουράκη. «Η παρούσα – προσθέτει – είναι η φάση της θέσης του αγωγού σε δοκιμαστική λειτουργία (commissioning), η οποία ελέγχει ότι η υποδομή είναι απόλυτα ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία -σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα λειτουργίας και ασφαλείας».

Η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού με την έναρξη παραδόσεων φυσικού αερίου στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Ο ΤΑΡ έχει μήκος 878 χιλιόμετρα, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας. Σημειώνεται ότι κατά την κατασκευαστική περίοδο οι συγκολλήσεις των σωλήνων ελέγχονταν με υπερήχους ενώ έχει προηγηθεί πλήρωση του αγωγού με νερό υπό αυξημένη πίεση για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων.

Το φυσικό αέριο για τη δοκιμή του ΤΑΡ προέρχεται από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον λεγόμενο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, συνολικού μήκους άνω των 4.000 χιλιομέτρων που σχεδιάστηκε προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης.

Η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ εκτός από την προσθήκη μιας ακόμη πηγής εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο, γεγονός που τονώνει τον ανταγωνισμό και αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τροφοδοσία των χωρών της περιοχής με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας, σε πρώτη φάση με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB) που βρίσκεται επίσης υπό κατασκευή και θα διασυνδεθεί με τον ΤΑΡ. Οι τελευταίες συμφωνίες για την κατασκευή του IGB υπεγράφησαν τον Οκτώβριο στη Σόφια από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου, 2019


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:29 - Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Η Ψυχική διάσταση της Κλιματικής κρίσης απαιτεί Άμεση δράση.

13:14 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση το Φράγμα του Αλμωπαίου»

13:13 - Επίσκεψη του νέου διοικητή της 2α Μεραρχίας πεζικού στο Δημαρχείο Έδεσσας

15:40 - Αστεροσκοπείο έκπληξη στην Αρχαία Πέλλα!

15:37 - 6η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 22/1: Πόλεμος και αιχμαλωσία του Λωτ (Γέν. 14,1-13)

15:35 - Γ. Καρασμάνης : Να γίνει πράξη το δημοτικό κολυμβητήριο στα Γιαννιτσά

13:39 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Μέχρι 31 Ιανουαρίου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στο Δήμο σε έως και 60 δόσεις

13:35 - Να μπει τέλος στο αδιέξοδο χιλιάδων πολιτών με τις αποποιήσεις κληρονομιάς

13:30 - Λάκης Βασιλειάδης: Επικοινωνία με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Ημαθίας κ. Μ. Παππά για την εξέλιξη της έκδοσης και κοινοποίησης πορισμάτων των ζημιών του 2024

13:27 - Κ. Τσιάρας προς αγρότες: «Υπάρχει διάθεση για συνεργασία και λύσεις»- «Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα όρθιο»