Το νέο πρόγραμμα στοχεύει αφενός μεν η στήριξη των νέων ανέργων που έχουν πληγεί από την κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αφετέρου η ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων από το δυσβάστακτο βάρος του μη μισθολογικού κόστους και η επιστροφή τους σε τροχιά ανάπτυξης από το 2021.
Άλλωστε στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γενικότερα κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε ορίζοντα τριετίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Η διαφορά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι ότι το τρέχον πρόγραμμα αποσκοπεί στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, ενώ το νέο, που θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τις 15 Ιουλίου στο πρόγραμμα επιδότησης των θέσεων μερικής απασχόλησης είχαν ενταχθεί μόλις 5.933 επιχειρήσεις με 50.000 εργαζομένους, τη στιγμή που ο αρχικός στόχος ήταν να ενταχθούν τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενοι. Επί της ουσίας, οι επιχειρήσεις έχουν γυρίσει την πλάτη στο πρόγραμμα, καθώς, παρά τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που έγιναν όσον αφορά την κάλυψη των εισφορών από το κράτος, δεν υπάρχει ελάφρυνση κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα και με τα λογιστικά γραφεία, βρίθει γραφειοκρατικών διαδικασιών.