pellatv
Live

Εγκυμοσύνη και covid19: Με ποιο εμβόλιο έχουν εμβολιαστεί οι περισσότερες έγκυες;

Τα στοιχεία για τα εμβόλια COVID-19 εξετάζονται συνεχώς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους ρυθμιστικούς φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Και φυσικά, μία ομάδα η οποία εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή είναι οι εγκυμονούσες.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) συμβουλεύει ότι οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν το COVID-19 εμβόλιο όπως όλα τα άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν εγκυμονούν. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι έγκυες γυναίκες με COVID-19 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπείας από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας που δεν είναι έγκυες. Οι γυναίκες με νόσο COVID-19 έχουν επίσης 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς COVID-19. Επομένως, ο εμβολιασμός είναι κάτι που δεν πρέπει να αναβάλει μια έγκυος.

Ποιο εμβόλιο όμως έχουν κάνει οι περισσότερες έγκυες;
Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι τα προτιμώμενα εμβόλια για έγκυες, κάθε ηλικίας που έρχονται για την πρώτη τους δόση, εξηγεί ο Δρ. Θάνο Παράσχος, Γυναικολόγος Μαιευτήρα, Ειδικός σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, καθώς είναι mRNA εμβόλια. Αυτά τα εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανό κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν ή αλληλεπιδρούν με το DNA μας. Το mRNA δεν μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το DNA μας και αποδομείται, αφού συναρμολογηθεί μέσα στο κύτταρο η πρωτεϊνική δομή που ορίζει η πληροφορία. Το σώμα μας έχει μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει και καταστρέψει το ελεύθερο – ξένο mRNA.

Στις ΗΠΑ, πάνω από 90.000 έγκυες γυναίκες εμβολιάστηκαν κυρίως με εμβόλια Pfizer και Moderna και δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων, τονίζει ο Δρ. Παράσχος υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική διαδικασία και για όσες προσπαθούν να συλλάβουν μέσω εξωσωματική γονιμοποίησης.

W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

Πηγή:iefimerida.gr

 

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook