Ανατροπές στα σχολεία φέρνουν οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας από τη νέα χρονιά, καθώς το σχολικό έτος θα ξεκινάει νωρίτερα -συγκεκριμένα στις 5 Σεπτέμβρη- και όχι στη 11 του μήνα. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή που αναμένεται να ισχύει από τη νέα σχολική χρονιά, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν και σαρωτικές ανατροπές στις αργίες, τις σχολικές εκδρομές και τις διακοπές. Συγκριτικά πάντως με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν είναι η πρωταθλήτρια χώρα στις διακοπές του σχολικού έτους, αλλά βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστα με συνολικά 13 εβδομάδες διακοπών για τους μαθητές, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν για 15 εβδομάδες. Το σχολικό έτος και οι διακοπές στις χώρες τις ΕΕ Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η Δανία έχει τις περισσότερες διδακτικές ημέρες (200) και τις λιγότερες καλοκαιρινές διακοπές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις υπόλοιπες χώρες οι διδακτικές ημέρες είναι από 175 έως 190, αλλά οι διακοπές στη διάρκεια του έτους είναι περισσότερες στις χώρες που οι ημέρες πλησιάζουν τις 190 διδακτικές.
Τι αλλάζει με τις αργίες και τις σχολικές εκδρομές Η φημολογία που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες περί κατάργησης των καθιερωμένων εδώ και χρόνια αργιών, αλλά και της μετατροπής της περίφημης πενταήμερης των μαθητών της 3ης Λυκείου σε τριήμερη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση μαθητών και καθηγητών. Από την πλευρά του υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση ούτε για την κατάργηση της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, αλλά ούτε και για την πενταήμερη εκδρομή, ενώ ξεκαθάρισε πως η αργία που καταργείται είναι αυτή του Αγίου Ιωάννη.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο της «λευκής» εβδομάδας Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για το αν θα γίνει θεσμός τελικά η «λευκή» εβδομάδα, όπως ισχύει στα σχολεία του εξωτερικού, όπου οι μαθητές κατά το μήνα Φεβρουάριο σταματούν τις σχολικές τους υποχρεώσεις και έχουν μία εβδομάδα διακοπών. Στην Ελλάδα η σκέψη αυτή ξεκίνησε μετά από αίτημα της Ενωσης ξενοδόχων με σκοπό την τόνωση του Τουρισμού. Σε αυτό το ενδεχόμενο πάντως αντιδρούν οι καθηγητές καθώς τονίζουν πως ο Φεβρουάριος είναι ένας από τους πλέον παραγωγικούς μήνες για τους μαθητές.
Πίνακας: Εθνος
Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου, 2014