pellatv
Live

Γιατί ο εγκέφαλός μας κρατά μόνο τις καλές αναμνήσεις…

Αν ανατρέξουμε νοερά στο παρελθόν είναι πιθανότερο να εστιάσουμε στις καλές στιγμές παρά στα αρνητικά συμβάντα, κάτι που φυσικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Limerik της Ιρλανδίας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Memory. Στο πλαίσιο της έρευνας με επικεφαλής τον ψυχολόγο Timothy Ritchie, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 562 εθελοντές που προερχόταν από δέκα διαφορετικές κουλτούρες. Από Γκανέζους φοιτητές μέχρι Γερμανούς πολίτες που τους ζητήθηκε να θυμηθούν τη πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν ανεξαρτήτως κουλτούρας, φαίνεται πως φοράμε… ροζ γυαλιά όταν ανακαλούμε τις αναμνήσεις της ζωής μας.
Αυτό, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα οι θετικές αναμνήσεις να είναι πιο ξεκάθαρες στο μυαλό των ερωτηθέντων, από τις δυσάρεστες, ενώ ακόμη και στα δυσάρεστα είχε δοθεί μια θετική χροιά.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την τάση του εγκεφάλου μας να ξεχνά γρήγορα τα δυσάρεστα και να εστιάζει στα θετικά.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές μπορεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό να μην είναι γνωστός, ωστόσο αποτελεί ένα φαινόμενο που επηρεάζει θετικά πέρα από τις αναμνήσεις μας και την αυτοεκτίμησή μας, μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής και προάγει την διατήρηση των θετικών συναισθημάτων.

Δημοσιεύτηκε στις 1 Μαΐου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027