pellatv
Live

Η Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο των εκταμιεύσεων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014-2021

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των εκταμιεύσεων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014-2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας στους τομείς του προκαταρκτικού ελέγχου της απάτης και της επικοινωνίας, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014-2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ|EEA Grants), παρουσίασε το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο ετήσιο workshop των EEA Grants με θέμα: «Processes in implementation in the current Financial Mechanisms» & «How to maximize the use of the Bilateral Funds».

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν στοιχεία ως προς τις εκταμιεύσεις προς τις χώρες-δικαιούχους. Ο μέσος όρος είναι στο 32%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 38,4%, έχοντας αιτηθεί 41,4 εκ. έως τώρα.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΕ παρουσίασε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε θέματα προκαταρκτικού ελέγχου της απάτης, όπως ο καθορισμός σημείων ελέγχου (check points) που λειτουργούν προληπτικά στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα καθώς επίσης και στον τομέα της επικοινωνίας, όπως η πρώτη παρουσία του ΕΣΕ στη ΔΕΘ 2021 και οι δράσεις που την πλαισίωσαν.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε, κυρίως, σε θέματα βελτίωσης της διαχείρισης και επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης - δεδομένης της μικρής υπολειπόμενης περιόδου επιλεξιμότητας, μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Ειδικότερα, η Ελλάδα πρότεινε την υιοθέτηση μηχανισμών επίσπευσης και απλοποίησης με βάση τα εφαρμοζόμενα σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.

Η πρόταση αυτή είχε θετική ανταπόκριση και αποδοχή από τους/τις εκπροσώπους των δοτριών χωρών, ενώ το Εθνικό Σημείο Επαφής δεσμεύτηκε να επανέλθει με συγκεκριμένες επί του ζητήματος προτάσεις.

O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός 2014-2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ | EEA Grants) εκπροσωπεί τη συνεισφορά της Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας αποσκοπώντας στην επίτευξη των στόχων αυτών σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2014-2021, ο ΧΜ ΕΟΧ έχει κατανείμει συνολικά 2.8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 116.7 εκατομμύρια έχουν διατεθεί στην Ελλάδα. Από τις δότριες χώρες, η Νορβηγία διαθέτει το 96% επί της συνολικής χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν, επίσης, στοιχεία ως προς τις εκταμιεύσεις προς τις χώρες-δικαιούχους. Ο μέσος όρος είναι στο 32%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 38,4%, έχοντας αιτηθεί 41,4 εκ. έως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ η ανοιχτή πρόσκληση για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Διμερών Σχέσεων ΧΜ ΕΟΧ, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που εξέδωσε το ΕΣΕ στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

20:54 - Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Θωμά, πρ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πολιτικής Προστασίας-Δημοτικό Σύμβουλο Έδεσσας στον PellaFm, 103,3

15:09 - Beyohd the Wanes ένα ντοκιμαντέρ παγκοσμίου προβολής για την κωπηλασία

14:55 - Η ‘Μάχη της Λάσπης’ έφερε ένα μεγάλο βραβείο στην Ακρολίμνη Πέλλας

13:23 - Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα- του David Tristram σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου στην Αριδαία!

14:34 - Καλοκαιρινή συναυλία της Χορωδίας ΚΑΠΗ Δήμου Έδεσσας στο Βαρόσι

21:39 - Αναζητώντας την Πέλλα στους παλαιούς χάρτες

21:33 - Άμεσα συνελήφθη ένα άτομο που προσπάθησε να εξαπατήσει ημεδαπό άνδρα στην Πέλλα, με τη ”μέθοδο του λογιστή”

21:27 - Δυναμική η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη BEYOND Expo 2026

20:13 - Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού δήμου Πέλλας, Ευφροσύνη Μερεμητσάκη στον pellaFm 103,3

16:17 - Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2026