Πάνω από 575.000 αιτήσεις αγροτών έχουν οριστικοποιηθεί στη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ μέχρι το βράδυ της Τρίτης 12 Ιουλίου, με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προεξοφλούν την υπέρβαση των 600.000 έως την καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων χωρίς ποινή, δηλαδή την Πέμπτη 14 Ιουλίου.
Καμία επίσημη παράταση δεν θα δοθεί στις αιτήσεις στο ΟΣΔΕ μετά την 14η Ιουλίου για δηλώσεις χωρίς ποινή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και επομένως σε πρώτο πλάνο έρχεται στις προτεραιότητες του υπουργείου το έγκαιρο άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, που δρομολογείται να πληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα συνεχιστεί, ωστόσο όσες υποβληθούν από τις 15 Ιουλίου και μετά θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή 1% για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 25 ημέρες.
Με τον βασικό όγκο των δηλώσεων ΟΣΔΕ να έχουν οριστικοποιηθεί στη νέα δημόσια πλατφόρμα, διευκολύνεται και επισπεύδεται η διαδικασία υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες. Αν και ο υπολογισμός της ενίσχυσης θα γίνει βάσει των περσινών δηλώσεων ΟΣΔΕ (έτους 2021), για τη λήψη αυτής είναι υποχρεωτική η υποβολή της δήλωσης έτους 2022. Παράλληλα το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata). Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες λοιπόν αναμένεται ότι θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένα δεσμευτεί με δημόσιες δηλώσεις του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά να πιστώνεται το ποσό της επιστροφής από τις αρχές Αυγούστου σε όσους παραγωγούς διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.
Προκαταβολή για το πρώτο εξάμηνο του έτους
Σημειώνεται ότι η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πληρωμή του Αυγούστου να αποτελεί την προκαταβολή που θα καλύπτει τους πρώτους έξι μήνες του 2022, ενώ η εξόφληση δρομολογείται για το Νοέμβριο, την περίοδο που προγραμματιζόταν αρχικά να πιστωθεί η επιστροφή φόρου. Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη εγκριθεί 60 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να πιστωθεί μια γενναία προκαταβολή τον Αύγουστο, η οποία θα αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για την εκκαθάριση του Νοεμβρίου, στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υπάρξει μια αντίστοιχου ύψους πληρωμή, κάτι που συνεπάγεται την αναζήτηση συμπληρωματικών πόρων ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Με τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν απελευθερωθεί από την ΚΑΠ (αποθεματικό κρίσης και μέτρο 21 του ΠΑΑ) να έχουν λίγο έως πολύ ταχθεί για την επιδότηση αγοράς ζωοτροφών και άλλες ενισχύσεις στο πεδίο του οίνου και των οπωροκηπευτικών, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιστράτευση του κρατικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Εν προκειμένω, το σενάριο των φθινοπωρινών εκλογών έρχεται να ενισχύσει την υπόθεση αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την πίστωση του Αυγούστου θα υπάρχει ένα υπόλοιπο που θα χρειαστεί να καλύψει τα τιμολόγια πετρελαίου που κόβονται από τον Ιούλιο του 2022 και έπειτα.
Με 110 εκατ. ευρώ η ένεση των κοινοτικών πόρων
Άμεσα 110 εκατ. από ενωσιακούς πόρους θα διατεθούν για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή της Καρδίτσας, με τη μερίδα του λέοντος των πόρων να κατευθύνεται στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.
Αν και ο υπουργός δεν προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων και ειδικά στην κατανομή του συνολικού ποσού των 110 εκατ. ευρώ, είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των κοινοτικών κονδυλίων θα κατευθυνθούν προς τους κτηνοτρόφους μέσω του Μέτρου 21.
Από το ποσό αυτό, αφαιρούνται τα 26 εκατ. που αναλογούν στο αποθεματικό κρίσης, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα διατεθεί για την ενίσχυση Ομάδων Παραγωγών στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, οι παραγωγοί οίνου νησιών, η σταφίδα και η παραγωγή βιολογικού επιτραπέζιου σταφυλιού. Το υπόλοιπο είναι 84 εκατ. ευρώ τα οποία όπως φαίνεται αφορούν στο μέτρο 21, το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά προορίζεται για ενισχύσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το ποσό που ακουγόταν νωρίτερα ότι είναι διαθέσιμο στο ταμείο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 100 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων (74 εκατ. από το Μέτρο 21 και 26 εκατ. από το αποθεματικό κρίσης).
Σε ό,τι αφορά στο Μέτρο 21 των 84 εκατ. ευρώ, το ενδεχόμενο αξιοποίησης του μοντέλου των συνδεδεμένων για τον υπολογισμό των ενισχύσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους φαίνεται να είναι το επικρατέστερο, έπειτα και από σχετικό πλάνο που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο. Σε περίπτωση που πράγματι το υπουργείο κινηθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, τότε αναμένεται μια ενίσχυση της τάξης των 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα και των 120 ευρώ στις αγελάδες.
Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου, 2022