pellatv
Live

Διαφορά 25% μεταξύ εγκεκριμένης δαπάνης και σημερινών τελικών τιμών ανατρέπει πλάνα επενδύσεων αγροτών

Χάσµα που κυµαίνεται µεταξύ 20-25% σε σχέση µε τον εγκεκριµένο προϋπολογισµό και της τελικής τιµής που καλείται να αγοράσει ο αγρότης τα αγροτικά µηχανήµατα, προκύπτει σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς για τους δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης.

Το ζήτηµα ανατιµολόγησης σε ενέργεια, εργατικά και εξοπλισµό αντιµετωπίζουν και οι δικαιούχοι στη Μεταποίηση που βλέπουν τον επενδυτικό τους φάκελο να «φουσκώνει» µέρα µε τη µέρα, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αναµένεται να ανατρέψουν και τα πλάνα εκείνων που θα εγκριθούν στα πλαίσια του Μέτρου άρδευσης.

«Προφανώς µετά από 3-4 χρόνια που δώσαµε εµείς τις προσφορές οι τιµές έχουν αλλάξει. Αυτές τότε ήταν από τις κανονικές συνθήκες. Πλέον µε όλα αυτά που έχουν γίνει, το χάσµα εγκεκριµένης και τελικής τιµής είναι πολύ µεγάλο», αναφέρει στην Agrenda πηγή από τον χώρο των µηχανηµάτων λέγοντας πως έτσι «είτε ο αγρότης καταλήγει να λαµβάνει τεχνικά µικρότερο ποσοστό ενίσχυσης, είτε έρχεται σε αντιπαράθεση µε τον προµηθευτή ζητώντας να αγοράσει µε τις τιµές που ίσχυαν την ηµέρα που υπέβαλε τον φάκελο ενίσχυσης».

Πηγές πάντως από τον χώρο των µελετητών αναφέρουν ότι ναι µεν η κατάσταση έχει ανατραπεί σε σχέση µε τα κόστη, αλλά οι περισσότεροι δεν κάνουν πίσω µε τη λογική «όσα πάρω». Αυτή τη στιγµή πάντως το πρόβληµα είναι χρηµατοοικονοµικό. Οι αγρότες βρίσκονται εν µέσω καλλιεργητικής περιόδο και τώρα είναι η περίοδος που χρειάζονται ρευστότητα καθώς ξοδεύουν χρήµατα για εφόδια, οπότε οι επενδύσεις σε εξοπλισµό και την κατασκευή υποδοµών µπαίνει σε δεύτερη µοίρα. Εξού και οι αντιδράσεις µελετητών και δικαιούχων για την υποχρέωση αιτήµατος πληρωµής στο 20% του εγκεκριµένου σχεδίου έως τις 31 Αυγούστου. Σηµειώνεται εδώ πως είναι και κάποιοι που ακόµη δεν τα έχουν βρει µε τις τράπεζες για δανεισµό, κάνοντας όλο και πιο δύσκολο το όλο εγχείρηµα υλοποίησης.

Όσον αφορά τώρα τα µελλοντικά προγράµµατα εκσυγχρονισµού αγροτικού εξοπλισµού και µεταποίησης που θα προκηρυχθούν στα πλαίσια του Ταµείου Ανάκαµψης και Αναπτυξιακού Νόµου, το κρίσιµο είναι να είναι µικρό το διάστηµα µεταξύ κατάθεσης φακέλων και έγκρισης της επένδυσης ώστε να µην αντιµετωπιστούν παρόµοια προβλήµατα ώστε ο αρχικός προϋπολογισµός να επαρκεί για να ολοκληρωθούν µε βάση τον αρχικό προγραµµατισµό. Σηµειώνεται εδώ είναι πως στα νέα Σχέδια Βελτίωσης (όποτε και αν προκηρυχθούν), θα αλλάξει ο πίνακας εύλογου κόστους επενδύσεων µε βάση τις τρέχουσες τιµές, σύµφωνα µε τις διαχειριστικές αρχές.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

23:16 - Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ – ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΑΜΙΛΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

16:13 - τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

09:40 - Στα 21 της χρόνια η Ισμήνη Τσιντονίδου ταξιδεύει από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης

14:24 - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00-15:00 ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑ, ΠΑΡΚΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ 11:30 πμ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

14:20 - Ο Δήμος Σκύδρας τίμησε τους αγωνιστές και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

21:42 - Συνέντευξη με τον Ηλία Πανίδη, στον PellaFm 103,3

11:30 - Συνέντευξη Ευρωβουλευτή, Ν. Φαραντούρη στον PellaFm 103,3

12:02 - Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας, Σταύρο Αναγνωστόπουλο στον Pellafm 103,3

16:08 - Σύλληψη για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

15:55 - ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ