pellatv
Live

Αφιέρωμα: Ταξιδεύοντας στο Γαρέφι Αλμωπίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ταξιδεύοντας στο Γαρέφι Αλμωπίας μέσα από φωτογραφίες...

Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος: Η νέα Εκκλησία του χωριού.

Άνω Γαρέφι, τελευταία σπίτια πριν το δάσος, τα τελευταία σπίτια της Ελλάδος πριν την FYROM, φυλάγουν τις βόρειες Θερμοπύλες.


Άνω Γαρέφι δυτική άποψη. Στο βάθος τα βουνά Προμάχων, Λυκοστόμου και Λουτρακίου (Πόζαρ).


Μέχρι και τα χαλάσματα μαζί με την φύση δημιουργούν αισθητική που τα μοντέρνα μέσα πρέπει πολύ να προσπαθήσουν κα να "ψαχτούν" για να την ακολουθήσουν.


Το αρχιτεκτονικό καμάρι του χωριού: Το καμπαναριό της παλαιάς Εκκλησίας. Εδώ ακόμη την καμπάνα την χτυπούν ανθρώπινα χέρια και όχι ηλεκτρονικά προγράμματα.


Ένας "παλιός" που αναμένει στωικά την μοίρα του κρύβοντας χρόνια ιστορίας και πεισματικής αντίδρασης στο διάβα του χρόνου.


Κάτω Γαρέφι, παλιά σπίτια με πολλά κρυμμένα μυστικά πρακτικής και αισθητικής χρήσιμα ίσως σε μία εποχή κρίσης, όπου η χρήση έγινε κατάχρηση και η αισθητική ταυτίστηκε με την υπερβολή.


Κάτω Γαρέφι: Ο απαραίτητος πλάτανος στο κέντρο του χωριού.


Άντεξε τόσα χρόνια με πενιχρά μέσα και με μηδενική συντήρηση, δεν είναι άδικο να χαθεί;


Κάτω Γαρέφι: Σπίτι με την χαρακτηριστική μακεδονική "πουλάτα": Το μπαλκόνι που εξυπηρετούσε ανάγκες αναψυχής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των γεωρικών προϊόντων.


Η Σουσίτσα ανατολικά για να καταλήξει στο κεντρικό ποτάμι της περιοχής, το Πορόι.


Το δάσος αρχίζει μέσα από το χωριό. Στο βάθος η Μεγάλη Πέτρα.


Το μεγάλο πλατανόδασος Κουρί στο σύνορο Γαρεφίου και Δωροθέας.


Το Κουρί από τα παλιά χρόνια ήταν αγαπημένο μέρος για όλη την περιοχή για το καθιερωμένο ψήσιμο της Πρωτομαγιάς.


«Κοντά σου ήρθα πλάτανε στον ίσκιο σου να κάτσω», στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής που συνοδεύεται από τους απαραίτητους μεζέδες η ψυχή ευφραίνεται και το πνεύμα ξεκουράζεται.


Η Σουσίτσα, ο μεγάλος ξηροπόταμος που χωρίζει το Άνω με το Κάτω Γαρέφι, δυτικά, στα καλύτερά της, ούτε ορμητική ούτε άνυδρη με φόντο την Μεγάλη Πέτρα.


Παλιά τοιχοδομία: πέτρες, ξύλο, πλίνθοι, κέραμοι όχι όμως "ατάκτως ερρημμένοι". Οι παλιοί είχαν ευαισθησίες που σήμερα χάνονται. Η ανθρώπινη παρέμβαση έδενε αισθητικά με το περιβάλλον. Τ'ιποτε δεν πήγαινει χαμένο. Και το πιο ευτελές υλικό στα χέρια του μάστορα γινόταν πρακτική λύση και στολίδι συνάμα.


Σόπαρ: Μία από τις αρχαίες πηγές του χωριού που περιβάλλεται με ιστορία, θρύλους και κουτσομπολιό από τις γειτόνισσες.

ΠΗΓΗ: pemptousia.gr

Δημοσιεύτηκε στις 1 Αυγούστου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:48 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις άδικες χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών

10:45 - Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις στον δρόμο Κασσάνδρειας – Κρυοπηγής στο πλαίσιο του έργου αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Κασσάνδρας

10:44 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Κλειστό αύριο Τρίτη 22 Ιουλίου ένα τμήμα της επαρχιακής οδού στην Καρίτσα λόγω εργασιών συντήρησης του δικτύου άρδευσης

10:43 - Λάκης Βασιλειάδης: Οριοθετήθηκαν οι περιοχές της ΠΕ Πέλλας για αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν (Αλμωπία, Σκύδρα, Αραβησσός)

10:39 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος στην Πέλλα ξεκινάει με την ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών»

10:31 - Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση “Summer Fancy Food Show” στη Νέα Υόρκη

10:28 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η Ελλάδα δεν ξεχνά – τίποτα δεν ξεχνιέται.

10:25 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Κλιματιζόμενοι χώροι ανοιχτοί στο κοινό τις ημέρες του καύσωνα – Οδηγίες πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών

10:16 - Επίσκεψη του Δημάρχου Πέλλας στην Κοινότητα Αθύρων – Παρακολούθηση εργασιών και καταγραφή προβλημάτων

13:35 - 9η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας, Πρόσκληση – Μήνυμα της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου