pellatv
Live

Πέλλα: Στα 740 ευρώ/στρέμμα η απώλεια για τους κερασοπαραγωγούς

Απώλεια εισοδήματος λόγω των μειωμένων τιμών διάθεσης και του αυξημένου κόστους παραγωγής

Σε 740 ευρώ ανά στρέμμα ανήρθε το 2022 η απώλεια εισοδήματος για τους κερασοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μία από τις παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Οι παραγωγοί κερασιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αντιμετώπισαν το έτος 2022 προβλήματα που οδήγησαν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος, τόσο λόγω των μειωμένων τιμών διάθεσης όσο και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής της καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Οργανώσεων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών της περιοχής μας, τα οποία ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής διαβίβασε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε κατά 100%, το κόστος άρδευσης κατά 150%, και το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων ήταν επίσης αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Παράλληλα, η μέση τιμή διάθεσης, ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία 0,95 ευρώ/κιλό. Στα έγγραφα των παραγωγικών φορέων, αναφέρονται και οι ποικιλίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών εκτιμήθηκε σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Π.Ε. Πέλλας, καλλιεργούνται 112.356,36 στρέμματα με κεράσια (ΟΣΔΕ 2022).

Με βάση τα παραπάνω ζητείται η οικονομική ενίσχυση των κερασοπαραγωγών, οι οποίοι όπως επισημαίνεται στην επιστολή «λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο».

Δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου, 2023


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:22 - Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά: «Εξόχως σημαντική και καίριοι οι παράμετροι στην επιστολή προς τον ομόλογο σας της Αιγύπτου για να εξασφαλιστεί η θετική προς ημάς έκβαση της υπόθεσης»

11:15 - Συνάντηση Σταμενίτη – Δήμα: Στο επίκεντρο το έργο κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

11:13 - Προώθηση πρόσκλησης της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Λεπτοκαρυάς και της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ανατολικού Ολύμπου

11:10 - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

11:07 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για τις περιπτώσεις των ακινήτων σε «Φιλιππάκου» (Συνοικία Νέας Τραπεζούντας), «Καψάλη»: «Ηθικό να εξαιρεθούν τα ακίνητα αυτά από την καταβολή τιμήματος εξαγοράς»

10:18 - Σάκης Αρναούτογλου από Λισαβόνα: Η Ευρώπη του αύριο χτίζεται με κοινωνική συνοχή, αξιοπρεπή στέγαση για όλους και φωνή στους Νέους.

10:15 - Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ του Βασιλείου της Ισπανίας

09:02 - Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

07:11 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

10:40 - ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ