Για ένα υγιές παιδί, χωρίς ειδικές διατροφικές συνήθειες, σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή:
1. Αποφεύγουμε/μειώνουμε την κατανάλωση ζωικού λίπους, όπως βούτυρο, ορατό λίπος κρέατος, λουκάνικα, τυριά.
2. Αντί του βουτύρου προτιμάμε τη φυτική μαργαρίνη (μαλακή). Είναι καλή πηγή απαραίτητων ω-λιπαρών, λόγω των προσεκτικά επιλεγμένων φυτικών ελαίων και απαλλαγμένη από τα βλαβερά τρανς λιπαρά εδώ και 20 χρόνια.
3. Προτιμάμε την κατανάλωση ημι-αποβουτυρωμένου γάλακτος.
4. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση ψαριών, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.
5. Αποφεύγουμε τα «έτοιμα» τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως πλούσια σε υδρογονωμένα λιπαρά και θερμίδες, σε αντίθεση με το αγνό σπιτικό φαγητό.
6. Μειωμένη πρέπει να είναι επίσης και η πρόσληψη γλυκών. Σε περίπτωση που το παιδί μας ζητάει γλυκό, προτιμάμε το παστέλι, λίγη σοκολάτα υγείας, κάποιο γλυκό του κουταλιού και όλα αυτά σε μικρές ποσότητες.
7. Εντάσσουμε στο διαιτολόγιο του παιδιού καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσπορους καθώς και έλαια όπως το ηλιέλαιο.
8. Μαγειρεύουμε κυρίως με ελαιόλαδο, που μας προσφέρει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνονται δυσκολότερα σε σχέση με τα λιπαρά οξέα άλλων ελαίων.
9. Αποφεύγουμε τα τηγανητά τρόφιμα.
Ένα ισορροπημένο και υγιεινό διαιτολόγιο, ενισχυμένο με τα παραπάνω τρόφιμα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σας σε καλής ποιότητας λίπος.
Σαφώς κάθε παιδί έχει συγκεκριμένες ανάγκες και αν θέλετε να πιο εξατομικευμένες συμβουλές ή παρακολούθηση του παιδιού σας μπορείτε να απευθυνθείτε στον πτυχιούχο Διαιτολόγο - Διατροφολόγο της περιοχής σας.
Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου, 2014