pellatv
Live

ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Στηρίζουμε τους αγρότες στην πράξη – Επιστρέφουμε το 100% του ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο»

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης τοποθετήθηκε για τη μόνιμη θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, μετά τη σχετική διυπουργική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα  και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θάνο Πετραλιά και κ. Χρήστο Δήμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε ανακοίνωση του ο κ. Σταμενίτης κάνει λόγο για ένα μέτρο που θα συμβάλει θετικά στη μείωση του κόστους παραγωγής των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η δήλωση του ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενιτη: «Ο νέος μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δράσεων και μέτρων με αποκλειστική προτεραιότητα την στήριξη του αγροτικού επαγγέλματος. Με πράξεις όχι με λόγια.

Οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι μας σε ολόκληρη την επικράτεια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  θα είναι αρωγός στο πλευρό τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πρωτογενούς τομέα και οι άνθρωποι του αγροδιατροφικού τομέα να συνεχίσουν το δύσκολο και πολύτιμο έργο τους».

Βασικά σημεία της απόφασης:

 

1.      Οικονομική Στήριξη:

H επιστροφή του ΕΦΚ θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

2.       Διαφάνεια στη διαδικασία:

·         Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η επιστροφή βασίζεται αποκλειστικά στα τιμολόγια πώλησης πετρελαίου που υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις πλατφόρμες myData και esend της ΑΑΔΕ.

3.       Δικαιούχοι:

·         ⁠Επαγγελματίες αγρότες που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

·         Αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή «νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

4.       Υπολογισμός της επιστροφής:

·         ⁠Η επιστροφή καθορίζεται βάσει της ποσότητας πετρελαίου που αγοράστηκε, με μέγιστα όρια ανά καλλιέργεια ή ζωικό κεφάλαιο, όπως προβλέπεται από τους δείκτες ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΑΕ.

 

·         Το ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 0,41 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου.


Το χρονοδιάγραμμα των καταβολών:

Η επιστροφή πραγματοποιείται σταδιακά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους:

•⁠  Έως 30 Απριλίου: Για τιμολόγια Ιανουαρίου-Μαρτίου.

•⁠  ⁠Έως 31 Ιουλίου: Για τιμολόγια Ιανουαρίου-Ιουνίου, αφαιρώντας τα ήδη καταβληθέντα ποσά.

•⁠  ⁠Έως 31 Οκτωβρίου: Για τιμολόγια Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

•⁠  ⁠Έως 30 Δεκεμβρίου: Για τιμολόγια Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

•⁠  Έως 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους: Οριστικές επιστροφές για το σύνολο των τιμολογίων.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:20 - Την Παρασκευή τα εγκαίνια της 4ης Εμποροπανήγυρης στην Κρύα Βρύση- Θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

10:17 - Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος «Στον ήλιο με ασφάλεια»

10:15 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Αντιδήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου: Πρέπει να βρούμε λύσεις για την ασθένεια των πυρηνόκαρπων και για τον παγετό

10:14 - Νατσιός: «Η οικογενειοκρατία ταυτίζεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή»

10:11 - Λάκης Βασιλειάδης: Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης για Επαγγελματίες σε χωριά – οικισμούς δημοτικών ενοτήτων μεταξύ 500 και 1500 κατοίκων που πρέπει να δικαιούνται τη φορολογική έκπτωση 50% στο εισόδημα

13:34 - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ ΑΚΤΙΝΙΔΊΩΝ

13:32 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

13:30 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Άνω Σκοτίνα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

11:13 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ

11:08 - Νατσιός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και την ηθική παρακμή»