Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στις 25 Ιουνίου 2018 στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είκοσι έξι (26) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τα οφέλη του για τις επιχειρήσεις ανέφερε τα εξής:
«Είναι αναντίρρητο ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αυξάνονταν με γοργούς ρυθμούς τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, αποτέλεσε το σημαντικότερο "αγκάθι" της οικονομίας μας. Ένα αγκάθι με το οποίο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να ασχοληθούν, γεγονός που οδήγησε σε εκτόξευση των κόκκινων δανείων. Η Κυβέρνησή μας ήταν αυτή που τόλμησε για πρώτη φορά και προέβη στις απαραίτητες, θεσμικές και μη, παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό θέμα των "κόκκινων" δανείων. Ήδη, βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 για πρώτη φορά αναχαιτίστηκε η γοργή αύξηση των κόκκινων δανείων, το 2016 η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και το 2017, για πρώτη φορά μετά την κρίση, σημειώθηκε μείωσή τους κατά 11,4 δισ. ευρώ.
Ο Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, που επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, επί της ουσίας αποτελεί έναν ζωντανό μηχανισμό, που διαρκώς διευρύνεται, βελτιώνεται και αυτοματοποιείται, κερδίζοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων μερών και της κοινωνίας. Ήδη 6.113 επιχειρήσεις, πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αναμένουν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. 1.158 έχουν υποβάλλει οριστικά αιτήσεις και σε 52 επιχειρήσεις η διαδικασία ήδη ολοκληρώθηκε. Μάλιστα μόνο σε 1 περίπτωση χρειάστηκε να υποβληθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο Δικαστήριο προς επικύρωση, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί μία κατεξοχήν εξωδικαστική διαδικασία, παρά τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση».
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι «ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των ευνοούμενων επιχειρήσεων θα επιταχυνθεί θεαματικά από την προσεχή Τετάρτη 27-6-2018, οπότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών η οποία θα περιλαμβάνει: πρώτον τη δυνατότητα υποβολής αίτησης από αγρότες και εν γένει άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να έχουν πτωχευτική ικανότητα, όχι μόνο για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, αλλά και προς τις τράπεζες και δεύτερον τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, ιδιώτες πιστωτές και ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν έως τις 31-12-2017 και οφειλών προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν έως τις 31-12-2017. Λαμβανομένου δε υπόψη, ότι με τις νέες ρυθμίσεις δόθηκε η δυνατότητα στους ομόρρυθμους εταίρους των προσωπικών εταιρειών να ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές, βάσει των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας τους, αναμένεται να δοθεί κίνητρο σε πολλές προσωπικές εταιρείες να προχωρήσουν στην εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους».
Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι «ήδη τους πρώτους (5) μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξής τους και ήδη υποβλήθηκαν οριστικά 1.251 αιτήσεις. Προσδοκούμε βάσιμα ότι με την αύξηση του ποσού οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε 125.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και επιπρόσθετα σε 125.000 ευρώ προς την Εφορία (από 50.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα) ο αριθμός των ευνοούμενων ελευθέρων επαγγελματιών θα πολλαπλασιαστεί.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Για ποιά αποτυχία σπεύδει λοιπόν να μας κατηγορήσει η αντιπολίτευση, που για το "Νόμο Δένδια" που ψήφισε ενδιαφέρθηκαν μόνο 150 επιχειρήσεις και μόλις 3 ωφελήθηκαν; Βιάστηκε λοιπόν να μας κρίνει, τώρα που ο Ν. 4469/2017 δεν μετρά ούτε ένα χρόνο εφαρμογής του, γιατί χάρη στις πρόσφατες τροποποιήσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η διαδικασία αυτοματοποιείται ακόμα περισσότερο και οι περίπου 17.000 εκκρεμείς ηλεκτρονικές αιτήσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα υποβληθούν οριστικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπότε μετά η αντιπολίτευση δε θα τολμά να μας κατηγορήσει για αποτυχία. Συγκεκριμένα, πλέον όχι μόνο ανακτούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ αυτόματα οι απαραίτητες πληροφορίες από τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά καταργούνται τα μισά δικαιολογητικά! Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 14-6-2018, μόνο (3) δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και (8) δικαιολογητικά μετά την υποβολή της».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε επίσης ότι «όλες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν σε δύο βασικούς άξονες: στην μεγαλύτερη δυνατή ένταξη επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις διατάξεις του Ν. 4469/2017 και στην μεγαλύτερη δυνατή απλούστευση των διαδικασιών ένταξής τους. Τρίτος και απαραίτητος άξονας των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι βέβαια η ρύθμιση και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, καθώς χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία εξωδικαστική ρύθμιση. Έτσι, με τις νέες ρυθμίσεις επεκτείνουμε την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση διμερούς διαπραγμάτευσης (δυνατότητα η οποία δεν υπήρχε έως σήμερα) και παρατείνουμε τον χρόνο χρόνος αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων από 70 ημέρες σε 90. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών που κατασχέθηκαν τόσο από το Δημόσιο όσο και από ιδιώτες πιστωτές αλλά και τράπεζες μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης, ώστε να μπορεί η επιχείρηση να λάβει τα ποσά που κατασχέθηκαν και έτσι να εξασφαλίσει την αναγκαία για την βιωσιμότητά της ρευστότητα».
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Τζάκρη τόνισε ότι «για την επιτυχία της επιδιωκόμενης ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι απαραίτητη και η συναίνεση των τραπεζών. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί για αυτή τη βαθειά κρίση που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, στην οποία μας οδήγησε ο αλόγιστος και χωρίς εξασφαλίσεις δανεισμός που παρείχαν. Πρέπει οι τράπεζες να προβούν στην αναγκαία μεταρρύθμιση της στρατηγικής τους, ώστε να παρέχουν βιώσιμες λύσεις στις επιχειρήσεις. Διαφορετικά θα παγιδευτούν σε έναν ρόλο εισπρακτικό, έναν ρόλο που δε θα τους επιτρέψει να έρθουν σε τροχιά ανάπτυξης και να βγουν από το αδιέξοδο, στο οποίο και οι ίδιες εγκλωβίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα η διασύνδεση της πλατφόρμας με βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των ίδιων των τραπεζών δε δικαιολογεί καμία δυσπιστία τους πλέον ως προς τις αιτούμενες τη ρύθμιση των οφειλών τους επιχειρήσεις, αφού έτσι αποκαλύπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Η κ. Τζάκρη έκλεισε την παρέμβασή της τονίζοντας ότι οι προσπάθειες όλων κατατείνουν «ώστε ο ζωντανός αυτός μηχανισμός της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών όχι μόνο να κατορθώσει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να αποκτήσει και ένα αναπτυξιακό πρόσημο, που αποτελεί το νέο στόχο της Κυβέρνησης».
Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου, 2018