pellatv
Live

Εκδήλωση παρουσίασης «έξυπνου και ψηφιακού θερμοκηπίου» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τη Cisco

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, καθώς και άλλων επισήμων, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση παρουσίασης του πιλοτικού έργου «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο» που υλοποίησαν η Αμερικανική Γεωργική Σχολής και η Cisco, σε συνεργασία με την Green Projects και τη Dataways. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου (09:00) στο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου «Αλίκη Περρωτή» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Εκτός από τον κ. Τσιάρα, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Στράτος Σιμόπουλος.

 

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει επίσκεψη και ξενάγηση στο «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο».

 

Να σημειωθεί ότι το «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο» που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εξοπλίστηκε με σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν τον αυτοματισμό, τη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση των καλλιεργειών με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Συνδυάζει συστήματα αισθητήρων, λογισμικό, IoT (Internet of Things) και τεχνητή νοημοσύνη (AI) και βασίζεται σε μια cloud-based πλατφόρμα μέσω της οποίας παρακολουθούνται και ελέγχονται διάφορες παράμετροι που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών. Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών επιτρέπει την μετατροπή ενός απλού θερμοκηπίου σε έξυπνο, με εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Χαρακτηριστικά ενός «έξυπνου και ψηφιακού θερμοκηπίου»:

  • Αυτόματη ρύθμιση περιβαλλοντικών παραμέτρων: θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, CO₂)
  • Συστήματα ποτίσματος και λίπανσης: αισθητήρες που μετρούν την υγρασία του εδάφους και παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών
  • Αισθητήρες και καταγραφείς δεδομένων: για τη θερμοκρασία, την ποιότητα του αέρα και άλλα, καθώς και χρήση καμερών για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών
  • Απομακρυσμένη διαχείριση: δυνατότητα ελέγχου μέσω εφαρμογής σε κινητά ή υπολογιστές
  • Αυτοματοποίηση: συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζουν τις συνθήκες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, με βάση δεδομένα και προβλέψεις
  • Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων: βέλτιστη χρήση ενέργειας, νερού και λιπασμάτων και μείωση κόστους

Σε ότι αφορά τα πλεονεκτήματα του, είναι πολλά και σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγής, την καλύτερη ποιότητα καλλιεργειών, την εξοικονόμηση κόστους, τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και τη βιώσιμη και οικολογική διαχείριση.

 

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου, 2025


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

18:31 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

18:26 - Λάκης Βασιλειάδης από Αριδαία: «Χρόνια Πολλά Αριδαία, Χρόνια Πολλά Αλμωπία! Τιμούμε τους αγωνιστές και τη μνήμη των προγόνων μας!»

15:26 - Εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ στη Δράμα: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα μητρώα, αλλά περισσότερους Έλληνες»

15:21 - Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών καθημερινής χρήσης στον Δήμο Έδεσσας

14:19 - Δωρεάν Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στον Δήμο Έδεσσας 10 – 19 Νοεμβρίου 2025

13:16 - Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στον Πλαταμώνα

12:24 - “Τα λουτρά του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.

12:14 - Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιαννιτσά και η σιωπή που πληγώνει την Πέλλα

15:34 - ΕΔΕΣΣΑ- ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΣΙΟΥ «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΔΕΣΣΑ» – ΒΙΝΤΕΟ

15:28 - Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ