Την απόφαση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρης να υποστηριχθεί και εφέτος η τευτλοκαλλιέργεια, ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους των παραγωγών ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Καραχάλιος και η αντιπρόεδρος κα. Στέλλα Καραγιάννη, σε -μία περισσότερο διερευνητική- συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της εταιρείας.
Οι παραγωγοί ξεκαθάρισαν από το πρώτο λεπτό ότι δεν πρόκειται ούτε ένας να σπείρει τεύτλα, αν υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ενώ ζήτησαν μαζί με τη διατήρηση των τιμών στα περυσινά επίπεδα(σ.σ. για τα 14 Pol, 34,95 ευρώ/τόνος) και δωρεάν διάθεση σπόρου. Ήταν τόσο κατηγορηματικοί οι αγρότες, που ο Διευθύνων της ΕΒΖ, ανέκρουσε αμέσως πρύμναν από την αρχική του νύξη για μειώσεις στις τιμές αλλά και στα μεταφορικά.
Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις και …παζάρια, η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε να διατηρηθούν φέτος οι περυσινές τιμές και να μειωθεί στο 50% το κόστος του σπόρου που θα δοθεί στους παραγωγούς. Αυτή η συμφωνία έγινε σε μια τελευταία προσπάθεια και κυριολεκτικώς «στο παρά τρία», για να μη χαθεί ολότελα η χρονιά και καταρρεύσει η τευτλοκαλλιέργεια και η ζάχαρη που ήδη είναι διασωληνωμένη στην εντατική.
Όπως όμως φάνηκε, ακόμη και αν η ΕΒΖ υπογράψει συμφωνητικά με τις περυσινές τιμές, η αξιοπιστία της εταιρείας έχει δεχθεί τέτοιο πλήγμα, που παλιοί τευτλοπαραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να σπείρουν. Ο κ. Γιάννης Τζόλας, ο μεγαλύτερος παραγωγός τεύτλων του νομού Σερρών, δήλωσε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα στρέμμα τεύτλα, το ίδιο και ο εκπρόσωπος των Σερραίων τευτλοπαραγωγών κ. Χρήστος Βαρούτης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θα στηρίξουν την καλλιέργεια, για να έχει έστω και μια αμυδρή δυνατότητα η εταιρεία, να κρατηθεί ζωντανή αν τελικά βρεθεί αγοραστής. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται κάποιοι παραγωγοί από τη Λάρισα, τον κάμπο Θεσσαλονίκης, την Ημαθία αλλά και τις Σέρρες.
Φυσικά, ο κυριότερος λόγος που υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν εγκαταλείψει τα τεύτλα, είναι ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια αφήνει καλά λεφτά.
Ο κ. Καραχάλιος δήλωσε ότι η εταιρεία θέλει να σπαρθούν με τεύτλα όσα το δυνατόν περισσότερα στρέμματα, λέγοντας ότι θα ικανοποιούσε τη διοίκηση - λόγω και της υστέρησης στην έναρξη της σεζόν- η καλλιέργεια 30.000- 35.000 στρεμμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η καμπάνια αν δοθούν λιγότερα στρέμματα. Παραγωγοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι έστω και τόσο αργά, μπορούν να οδηγηθούν στην καλλιέργεια περί τις 20.000 στρέμματα, αν κινηθεί πολύ γρήγορα η εταιρεία καθώς, διαφορετικά, ως τις 25 Απριλίου, «ο κάμπος θα έχει ούτως ή άλλως πρασινίσει», αφού πολλοί στρέφονται στη σπορά βαμβακιού, σόγιας, καλαμποκιού.
Η εταιρεία ζητάει να σπαρθούν με τεύτλα και εκτάσεις στην περιοχή της Ορεστιάδας, παρότι σε αυτή το βιομηχανικό κόστος είναι πολύ υψηλό, με τη διαφορά ότι ως και σήμερα, στον Έβρο, 95.000 στρέμματα είναι πλημμυρισμένα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, το ενδιαφέρον των αγροτών είναι ακόμη μικρότερο, αφού καταστράφηκαν τεύτλα που έμειναν στα χωράφια ασυγκόμιστα και, η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ, συνεπάγεται μεγάλη απώλεια χρημάτων.
Εν τω μεταξύ, δύο συνεργεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, ένα στο εργοστάσιο Πλατέος και ένα στις Σέρρες, συνεχίζουν την παραλαβή των αιτήσεων από την πλευρά των τευτλοπαραγωγών, ώστε να μπορέσουν να εξοφληθούν μέσω της Τράπεζας. Εκτιμάται ότι την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η διαδικασία σε Λάρισα και Ορεστιάδα.
Τονίσθηκε από τη Συνεταιριστική ότι οι αγρότες, για να γραφούνε μέλη οπότε και δικαιούνται να πάρουν τα χρήματά τους υπό μορφή δανείου, πρέπει να αγοράσουν μία μερίδα υποχρεωτικά (σ.σ 30 ευρώ) και μόνο αν θέλουν, περισσότερες, ενώ δεν ισχύει η πληροφορία ότι τους ζητείται να διαθέσουν το 2% του ποσού που λαμβάνουν, για την αγορά μερίδων.
Σημειώνεται ότι ορισμένοι παραγωγοί ζητούν από την ΕΒΖ να συνεργάζεται στο εξής με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, κάτι που δήλωσε ο κ. Καραχάλιος ότι θα γίνει και για την καλλιέργεια αλλά και για την πληρωμή των αγροτών.
Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η Συνεταιριστική, μία μικρή τράπεζα, δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει με συμβολαιακή την ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς. Το κόστος της καμπάνιας απαιτεί αρκετά εκατομμύρια, τα οποία η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορέσει φέτος να αντλήσει από τα κέρδη των θυγατρικών της Σερβίας, αν αυτά τα ποσά δεν δεσμευτούν από την πιστώτρια Πειραιώς.
Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου, 2018