pellatv
Live

Στο συνέδριο του δικτύου CLIMPACT για την Κλιματική Κρίση ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης

«Η κλιματική κρίση απαιτεί συνεργασία, καινοτομία και επιμονή»

Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, που διεξάγεται από χθες, Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025 στην Αθήνα, συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης την Πέμπτη, χαιρέτησε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει ο ρόλος του Δικτύου στην ενημέρωση, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ οργανισμών και φορέων αλλά και στην κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης τόνισε: «Ξεκινώντας να συγχαρώ το Δίκτυο για την πρωτοβουλία του συνεδρίου αλλά και συνολικά για τη δράση του, που οφείλουμε να πούμε ότι ενώνει φορείς και οργανισμούς με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου. Η ύπαρξη ενός φορέα που δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της υποστήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης και της κατάθεσης προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης, σε τομείς όπως η Γεωργία, η Κτηνοτροφία, τα ύδατα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική και αναμφίβολα χρήσιμη».

Κατά τη δεύτερη ημέρα ο Υφυπουργός συμμετείχε στο πάνελ με θέμα τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γεωργία, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντική επίδραση στην αγροτική παραγωγή στη χώρα μας και οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις που σχετίζονται με αυτήν την κλιματική αναστάτωση. Ενώ συμπλήρωσε ότι, η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μία μελλοντική πρόκληση, αλλά μία άμεση και διαρκώς επιδεινούμενη πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Υφυπουργό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει επενδύσει σημαντικά στη θωράκιση της πρωτογενούς παραγωγής απέναντι στις προκλήσεις της αλλαγής του κλίματος. Όπως τόνισε, ο σχεδιασμός αυτός χωρίζεται σε δύο σκέλη, από τη μία στην οικονομική στήριξη των παραγωγών, με κορυφαίο παράδειγμα τη στήριξη του ΕΛΓΑ με επιχορήγηση άνω των 800 εκ. ευρώ την τελευταία πενταετία, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες, αυξημένες ανάγκες. Από την άλλη, στο σύνολο των παρεμβάσεων για τον συνολικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα και την παράλληλη ανάπτυξη των αγροτικών υποδομών με στόχο την αναχαίτιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης.

Αναφορικά με τον ρόλο της καινοτομίας και της έρευνας στον σχεδιασμό του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Σταμενίτη σημείωσε: «Έρευνα και καινοτομία είναι δύο κύρια συστατικά της προσπάθειας μας να περάσουμε σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο στην πρωτογενή παραγωγή, που θα μας θωρακίσει απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καλλιεργειών και γεωργικών μεθόδων που να είναι ανθεκτικές στις αλλαγές του κλίματος είναι απαραίτητη για να προετοιμαστεί η γεωργία για τις επόμενες δεκαετίες. Και για αυτό, όπως σας είπα έχουμε κατευθύνει σημαντικούς πόρους από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, για την κατάρτιση των νέων παραγωγών και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, αναπτύσσουμε και άλλες δράσεις, με πιο χαρακτηριστική το πρόγραμμα «Γεωργία με Ευφυΐα», προϋπολογισμού 33,7 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση τεχνολογιών ακριβείας που θα εξορθολογήσουν και επομένως, θα περιορίσουν τις ανάγκες σε νερό».

Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου, 2025


Σχόλια