Θ. Τζάκρη: Παρέστη σε σύσκεψη των Ομάδων Παραγωγών, Συνεταιρισμών και εκπροσώπων φορέων στη Βέροια για τις ζημιές στη ροδακινοπαραγωγή από τις βροχοπτώσεις
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη στην Βέροια όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Ομάδων παραγωγών, Συνεταιρισμών και εκπροσώπων φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης κλπ αναφορικά με το θέμα της καταστροφής που υπέστη τόσο το επιτραπέζιο όσο και το συμπύρηνο ροδάκινο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Η κυρία Τζάκρη στην παρέμβασή της ανέφερε τα εξής:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι φέτος η χρονιά δεν ήταν καλή. Η αυξημένη παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, στην Ισπανία και στην Ιταλία, μεγέθυναν το πρόβλημα και για μια ακόμη φορά οι χαμηλές τιμές είναι ένα γεγονός. Οι πρόσφατες δε κακές καιρικές συνθήκες δημιούργησαν και προβλήματα ποιοτικής υποβάθμισης της παραγωγής.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρη η μεγάλη αξία της ροδακινοκαλλιέργειας για τις τοπικές οικονομίες των δύο νομών.
Έχουμε συναντηθεί και έχουμε συνομιλήσει πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθούν κάποιες λύσεις ώστε να συμπληρωθεί έστω και κάποιο μέρος από το εισόδημα που χάθηκε φέτος.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων αυτών ζητήσαμε από τον Υπουργό να εξειδικεύσει φάκελο ο οποίος θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διατεθούν ενωσιακοί πόροι στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού κατά τη φετινή εμπορική περίοδο. Επίσης ζητήσαμε η χώρα μας να υποβάλλει αίτημα προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιπλέον αύξησης των συνολικών ποσοτήτων για τα ροδάκινα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο της τωρινής περιόδου και μέχρι τέλος του Ιουνίου 2018. Ωστόσο και τα δυο αυτά αιτήματα για να έχουν κάποιο καλό αποτέλεσμα πρέπει να συνδυαστούν με παρόμοια αιτήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι παραγωγοί στην Ισπανία και Ιταλία πράγματι αντιμετωπίζουν και αυτοί χαμηλές τιμές εντούτοις η διάθεση της παραγωγής γίνεται κανονικά.
Ζήτησα επίσης από τον Υπουργό να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το υπομέτρο 17.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται σταθεροποίηση του εισοδήματος των παραγωγών όταν η σχετική μείωσή του υπερβαίνει το 30% του μέσου ετήσιου εισοδήματος κάθε παραγωγού. Το υπομέτρο 17.3 προβλέπει ταμείο αλληλοβοήθειας στη βάση του οποίου δύναται να δοθούν ενισχύσεις στους γεωργούς που αντισταθμίζουν την απώλεια του εισοδήματός τους. Ωστόσο και αυτή η περίπτωση δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη και θα πρέπει να μελετηθεί στο πλαίσιο μιας μελλοντικής τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης θα μπορούσε στο τέλος της περιόδου και εφόσον διαπιστωθεί μείωση του εισοδήματος να ενεργοποιηθούν οι ενισχύσεις deminimis.
Έχει γίνει ήδη η κατανομή των επιπλέον 1000 τόνων από τα έκτακτα μέτρα της περιόδου 1-7-2017 έως 30-6-2018 στα επιτραπέζια ροδάκινα που θα διατεθούν στην δωρεάν διανομή/χυμοποίηση, αλλά το μέτρο αυτό ελάχιστα μόνο μπορεί να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χαμηλών τιμής διάθεσης των ροδάκινων».
Η κ. Τζάκρη σε ότι αφορά τις πρόσφατες ζημιές από τις βροχοπτώσεις στην ροδακινοπαραγωγή τόνισε τα εξής:
«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις, όπως σκάσιμο, αποκόλληση φλοιού, καρπόπτωση, που εμφανίστηκαν σε ορισμένες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και στις πρώιμες ποικιλίες του συμπύρηνου ροδάκινου υπάγονται άμεσα στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Την άποψη αυτή επανέλαβα και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί να μην υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος αιτίου και αιτιατού μεταξύ των βροχοπτώσεων και των ζημιών που παρατηρούνται στην παραγωγή, εφόσον την παραμονή των βροχοπτώσεων οι αγρότες συγκόμιζαν κανονικά την παραγωγή τους.
Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ αναγνωρίζουν όμως μόνο το σκάσιμο, δηλαδή την διάρρηξη του φλοιού, ως άμεση ζημία από την βροχόπτωση που υπάγεται άμεσα στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και εξαιτίας αυτής της διχογνωμίας που έχει προκύψει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ρητά προβλέπεται από τον Κανονισμό, προέβη ήδη σήμερα στην σύσταση Επιτροπής απαρτιζόμενης από τέσσερις (4) καθηγητές Πανεπιστημίων, έναν (1) εκπρόσωπο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και έναν (1) εκπρόσωπο της Διεπαγγελματικής για τα πυρηνόκαρπα, η οποία αφού μελετήσει το φαινόμενο θα συντάξει πόρισμα για τις ζημιές που παρατηρούνται στην καλλιέργεια του ροδάκινου και για το αν αυτές υπάγονται ή όχι στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και αποζημιώνονται από αυτόν.
Ήδη ασκούνται πιέσεις από όλους μας η Επιτροπή αυτή να συντάξει το πόρισμά της το συντομότερο δυνατόν, το οποίο πόρισμα θα είναι δεσμευτικό για όλους. Βάσει αυτού του πορίσματος και εάν αυτό είναι θετικό ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση αναγγελιών, ώστε οι παραγωγοί να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ζημίας για όλες τις ζημίες που παρατηρούνται στην παραγωγή τους, ώστε στην συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της εξατομίκευσης των ζημιών, να καταγραφούν αυτές και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί.
Ωστόσο πέρα από όλα αυτά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μοναδική απάντηση στα προβλήματα της διάθεσης του ροδάκινου είναι ο συντονισμός και η οργάνωση. Οι Οργανώσεις Παραγωγών της περιοχής πρέπει να δουλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή. Κάθε καλοκαίρι η χώρα πλημμυρίζεται από εκατομμύρια τουρίστες. Επομένως το ροδάκινο πρέπει να βρίσκεται τόσο στα μεγάλα super markets των αστικών κέντρων, στα μικρά παντοπωλεία των νησιών, ως τμήμα του πρωινού στα ξενοδοχεία της χώρας.
Παράλληλα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις τόσο για την προστασία της παραγωγής από αντίξοα καιρικά φαινόμενα (όσο αυτό μπορεί να γίνει), αλλά και διατήρησης της παραγωγής πριν τη διάθεσή της στον τελικό καταναλωτή. Ενωμένοι και οργανωμένοι οι παραγωγοί θα έχετε οικονομίες κλίμακας και δυνατότητα ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας ενωσιακούς πόρους.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών της περιοχής έχουν νέες διοικήσεις και πρέπει να αποφευχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος, ώστε να αναπτυχθούν σε νέα βάση και να αναπτύξουν τις δυνατότητες του ροδάκινου αλλά και των άλλων προϊόντων της περιοχής».-
Δημοσιεύτηκε στις 1 Αυγούστου, 2017