pellatv
Live

19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στις 19 Μαΐου, 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923.

Οι Τούρκοι με τη γενοκτονία των Ποντίων, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις των χωριών, τους απαγχονισμούς και τους εκτοπισμούς που ακολούθησαν, κατάφεραν να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών.

Περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία. Άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους .

Επί δεκαετίες οι Πόντιοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, με την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία . Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Τα μηνύματα των πολιτικών

«Τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποίαν αναγνώρισε -και τούτο οφείλουμε να το σεβόμαστε πρωτίστως όλοι οι Έλληνες, και για λόγους θεσμικής συνέπειας- η Βουλή των Ελλήνων με το ν. 2193/1994», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συνιστά, δίχως ιστορική αμφιβολία, ένα ακόμη έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, το οποίο ουδείς δημοκρατικός λαός μπορεί ν' αγνοεί ή έστω και να υποβαθμίζει. «Οι δε θύτες της Γενοκτονίας αυτής οφείλουν πάντα, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» προσθέτει και υπογραμμίζει:

«Μόνον υπό τους ως άνω όρους, και η ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ιστορικά παραδείγματα, θα μας διδάξει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, το πώς θ' αποτρέψουμε, στο διηνεκές, εγκλήματα που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και θέτουν έτσι σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της Ανθρωπότητας».

Πηγή: ant1.gr

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:20 - Την Παρασκευή τα εγκαίνια της 4ης Εμποροπανήγυρης στην Κρύα Βρύση- Θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

10:17 - Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος «Στον ήλιο με ασφάλεια»

10:15 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Αντιδήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου: Πρέπει να βρούμε λύσεις για την ασθένεια των πυρηνόκαρπων και για τον παγετό

10:14 - Νατσιός: «Η οικογενειοκρατία ταυτίζεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή»

10:11 - Λάκης Βασιλειάδης: Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης για Επαγγελματίες σε χωριά – οικισμούς δημοτικών ενοτήτων μεταξύ 500 και 1500 κατοίκων που πρέπει να δικαιούνται τη φορολογική έκπτωση 50% στο εισόδημα

13:34 - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ ΑΚΤΙΝΙΔΊΩΝ

13:32 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

13:30 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Άνω Σκοτίνα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

11:13 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ

11:08 - Νατσιός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βουτηγμένη στη διαφθορά και την ηθική παρακμή»