pellatv
Live

25,1 εκατ ευρώ θα δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Σε 25,1 εκατ ευρώ ανέρχεται η συνδρομή της Ελλάδας στο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 3 δις ευγώ της ΕΕ, ως "ανθρωπιστική στήριξη" για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν χθες την παροχή της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Η βοήθεια αυτή "θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων", επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η χθεσινή συμφωνία θέτει ουσιαστικά σε εφαρμογή τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών της 29ης Νοεμβρίου, για παροχή βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι 1 δις ευρώ θα παρασχεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ από τις συνεισφορές των κρατών-μελών.

Η Γερμανία συνδράμει στο πακέτο βοήθειας με το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 427,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθεί η Μ. Βρετανία με την παροχή 327,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία με 152,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της Επιτροπής ήταν να παρασχεθούν για τους πρόσφυγες στην Τουρκία μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Λόγω όμως ενστάσεων που προέβαλαν αρκετά κράτη-μέλη, η Επιτροπή αύξησε το ποσό χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο 1 δις. ευρώ. "Το 1 δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά να δοθεί, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες μέλη", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Πηγή: ethnos.gr

Δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:17 - Άμεσα συνελήφθησαν 2 άτομα για διάρρηξη οχήματος που έγινε σε περιοχή της Πιερίας

19:13 - Το πρώτο Puppy Yoga έρχεται στην Χαλκιδική!

19:10 - Επίσκεψη αυστραλών τουριστικών δημοσιογράφων στην Πέλλα

18:56 - Βάζουμε τα μπάζα στη θέση τους – Προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές

13:39 - Συνέντευξη Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στον Pella FM 103,3

14:44 - Κάλεσμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες

14:23 - Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός Μουσική εγκατάσταση Πόλεμος και «Ειρήνη;» 5, 6 Αυγούστου 2026 | Αρχαία Έδεσσα, Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου

14:19 - Τοποθέτηση Λάκη Βασιλειάδη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Σε τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες υπάρχει μόνο η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα